Yargıtay, yargı kararlarına etki etme maksadıyla suç örgütü kurulduğu yolundaki iddiaları, Ankara'yla sınırlı kalmayacak şekilde araştırıyor.

Haber Giriş : 10 Şubat 2004 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, yargı kararlarına etki etme maksadıyla suç örgütü kurulduğu yolundaki iddiaları, Ankara'yla sınırlı kalmayacak şekilde araştırıyor.

Yargıda, 'lehte karar çıkarma amacıyla suç örgütü kurulduğu' iddiasıyla başlatılan ve 'Neşter-2' adı verilen soruşturmanın Yargıtay ayağı geniş kapsamlı işlemlere sahne olacak.

'Neşter-2' dosyasında adı geçen Yargıtay üyeleriyle ilgili bölümü yürütmekle görevlendirilen Yargıtay 10. Ceza Dairesi Başkanı Şener Güngör'ün, bu kişiler dışında DGM' nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktığı, aralarında iş adamları ve avukatların da bulunduğu 12 kişiyi ayrıca sorgulamasının gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Şener Güngör'ün, iddiaları haberleştiren gazetecilerden bildiklerini anlatmasını istemesi ve iddialara muhatap yargıçların lehte delil toplama istemlerini de değerlendirmeye özen göstermesi bekleniyor. Güngör, soruşturmayı yapan DGM savcısıyla de bilgi alışverişinde bulunduktan sonra kimler hakkında ceza davası, kimler hakkında yalnızca disiplin soruşturması açılmasını isteyeceğine karar verecek.

Yargıtay Başkanlık Divanı, bazıları Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu'nda da (HSYK) görev yapmış kimi Yargıtay üyelerinin rüşvet aldıkları ya da aracılık ettikleri, kimi davalarda kararı etkilemek amacıyla kulis yaptıkları iddialarının yer aldığı altı klasörü istemişti. Yargıtay Başkanlık Divanı da, iddiaları ciddi bulmuş ve soruşturulması için önceki hafta Yargıtay 10. Ceza Dairesi Başkanı Güngör'ü görevlendirmişti.

Güngör, mesaisinin büyük bölümünü raportör dosyasıyla sayısı yediye yükselen klasördeki bilgi-belgeleri okuyup tasnife yoğunlaştı. Soruşturmada gizliliğin sağlanması için bu iş için ayrı bir bilgisayar talebi başkanlıkça olumlu karşılandı. Güngör'ün aynı amaçla güvendiği bir zabıt kâtibi dışında başka herhangi kişinin soruşturmada elde edilecek bilgi-belgeleri görmesini önlemeye önem verdiği öğrenildi.

Sürprizler yaşanabilir
'Muhakkik' sıfatı nedeniyle savcılara ait sorgu, ilgili yerlerden bilgi-belge isteme, bilirkişi incelemesi yaptırma gibi yetkileri bulunan Güngör'ün soruşturduğu yargıç sayısının şimdilik ön raporda ismi geçenlerle sınırlı (10'un altında) olduğu kaydedildi. Güngör, henüz ismi geçen Yargıtay üyelerinin ifadesine başvurma aşamasına gelmedi.
 
Soruşturmada şu gelişmelerin yaşanabileceği konuşuluyor:
DGM Savcısı Ömer Süha Aldan'ın, tutuklama istemi kabul edilmeyip serbest bırakılan çoğu avukat ve işadamı 12 sanığın tekrar ifadelerine başvurulması.
Bilgi-belge toplama işleminin Ankara'yla sınırlı kalmaması, başka illerde de çalışmalar yapılması.
Yargıda rüşvet iddialarını yazan gazetecilerin ellerindeki bilgi-belgeleri paylaşmasını isteme.
Muhakkik Güngör'ün soruşturmanın ilerleyen aşamasında DGM Savcısı'yla tüm süreçteki iş-işlemler ile eldeki bulguları paylaşmak amacıyla ayrıntılı görüşme yapması.
İddiaların HSYK'ya kadar uzandığını göz önüne alan Güngör, adı geçen her Yargıtay üyesinin, gerektiğinde lehte delil toplama istemlerini de karşılamaya yönelik hassasiyet göstereceğini de vurguluyor.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber