Kars Havalimanına Harakani ismi verildi

Başbakan Davutoğlu, yeni terminal binasının açılışını yaptıkları Kars'ın havalimanına "Harakani Havalimanı" adının verileceğini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2014 20:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kars Havalimanına Harakani ismi verildi

Davutoğlu, Kars Havalimanı yeni terminal binası açılışındaki konuşmasında, dışişleri bakanı olarak son ziyaretini yaptığı Kars'a, başbakan olarak ilk ziyaretlerinden birini yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Kentte gösterilen misafirperverlik için teşekkür eden Davutoğlu, güzel hizmetleri Karslılar'la buluşturduklarını söyledi.

Bir şehrin mekanının aynı zamanda kaderini de şekillendirdiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, Kars'ın tarihi İpek Yolu üzerinde olduğunu ve birçok havzayı birleştiren özelliğinin bulunduğunu bildirdi. Kentin, Hazar Denizi ile Karadeniz'e uzaklığının hemen hemen aynı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, Akdeniz'e doğru giden yolların Kars üzerinden geçtiğini belirtti. Kente ulaşım koridorları üzerindeki önemli özelliğini yeniden kazandırılmasının önemine değinen Davutoğlu, Kars'ı "serhat şehri" olarak nitelendirdi. "Türkiye'nin doğu kıyısındadır ama inşallah komşularımızla iyi ilişkilerle bütün bu havzalar açıldığında Kars aslında merkezi bir şehirdir. Bir açıdan bakıldığında Doğu Anadolu'nun bir ucudur ama Kafkasların da güney ucudur" ifadelerini kullanan Davutoğlu, kentin Mezopotamya'nın da kuzey ucu olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, "Gerek Kafkasya'da tam bir istikrar sağlanırsa, gerekse Orta Doğu'da bu sıkıntılar aşılırsa ki aşılacak, bunların hepsi bir gün, Kars bütün bu havzalar arasında hak ettiği yeri kazanacak" diye konuştu.

Bunun için geleceğe yönelik hazırlıkların yapılmasının gerektiğini ifade eden Davutoğlu, projelerin gerçekleşmesiyle Kars'ın merkezi bir konuma sahip olacağını kaydetti.

Yeni terminal binasının modern yapısıyla dikkati çektiğini söyleyen Davutoğlu, havalimanının yeni terminal binasıyla yolcu kapasitesinin 3,5 kat arttığını vurguladı. Davutoğlu, yeni havalimanının kentin turizmi açısından da önem taşıdığını da bildirdi.

"Biraz önce arkadaşlarımızla, değerli bakanlarımızla, milletvekillerimizle, valimizle sohbet ederken, 'Kars'ın bu havalimanına bir isim verelim' diye konuştuk. Harakani Hazretleri'nin isminin verilmesini uygun gördük" diyen Davutoğlu, Harakani Hazretleri'ni çok önemsediklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, "Buraya geldiğinde o manevi gözüyle bu diyarın ileride iman, irfan diyarı olacağını görmüştü. Bizim ona borcumuz bu emaneti korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak" ifadesini kullandı.

Karslılar'a da onun emanetini korumak konusunda önemli görevlerin düştüğünü dile getiren Davutoğlu, konuşmasını "Harakani Havalimanı hayırlı olsun" ifadeleriyle tamamlandı.


Hasan Harakani Kimdir?


Anadolu'ya doğru yola çıkanlardan biri Ebul Hasan El Harakani Hazretleri. Mevlana ondan övgüyle bahseder. 1033 yılında Kars'taki Yahniler dağında düşmana karşı savaşırken şehit düşer.

Kanatlanıp pervaz etmeyi, yükselip gökler ötesi alemlere varmayı kim istemez ki? Gönül Hayatında 'tevhid'e ulaşmayı ve ruhani zevklere gömülüp gitmeyi kim arzulamaz ki? Duygu ve düşüncede saflaşıp özüne ermeyi, insani melekelerini geliştirip rabbanileşmeyi kim düşünmez ki? Elbette bunlar dünyaya geliş amacını bilen herkesin hayalidir. Ama herkes böyle olmayı başaramıyor. Çünkü; cismani zevklerden sıyrılıp behimi arzulara başkaldırmak, binbir kötü duygulardan geçerken bedeni hazlara "Evet" dememek, bir çocuk gibi şu dünyanın çamuruna batmamak kolay olmuyor. Evet... İnsanın yürüdüğü yolda veya yolun sonunda "Esfele-i safilin" de var, "Ala-yı illiyyin" de var, şeytanı şeytanlıkta geri bırakmak da. Tıpkı Efendimiz'in (sas) sevgisi ile kalbi dopdolu olan Ebul Hasan El Harakani Hazretler'i gibi. O meleklerin ulaşamadığı ufuklara ulaşanlardan. O sadece Peygamberimiz'in izini takip ederek insanlığa iyiliği tavsiye edip kötülükten men etmek için Horasan'dan hicret edenlerden biri.

Ebul Hasan El Harakani Hazretleri... O Selçukluların Anadolu'ya girişini kolaylaştırmak için yola koyulanlardan biri. 1033 yılında Kars'ta bulunan Yahniler dağında düşmana karşı savaşırken şehit düşüyor. Harakani Hazretleri öyle bir hayat yaşadı ki, ölümünden sonra gelen Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretleri gibi birçok zat kendisinden övgüyle bahseder.

Hatta asrın müellifi, Ebul Hasan El Harakani Hazretleri'ni, ölmelerine rağmen halen yeryüzünde tasarrufu devam eden beş büyük zattan biri olarak ifade eder. Çünkü; O daha dünyada iken ahireti görmeyi başardı. İnsanların imanlarının kurtuluşuna hizmet etmeyi varlığının gayesi olarak gördü. Birçok ulema gelip geçmiştir şu hayattan ama en önemli beş büyük zattan sayılmasına rağmen Harakani Hazretleri çok az kişi tarafından biliniyor.

Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Bediüzzaman Said Nursi kaynaklarında ve sohbetlerinde Hasan Harakani'den övgüyle bahsediyorlar. Ebu'l Hasan Harakani evliyanın büyüklerinden, insanları hakka davet eden ve kendilerine Silsile-i Aliyye adı verilen büyük alim ve velilerin altıncısıdır. Zamanın hükümdarı Sultan Mahmud-i Gaznevi, onun sohbetinde bulundu. Hatta Ebu'l Hasan Harakani'nin ona bir de hırkasını hediye ettiği bizlere rivayet ediliyor. 963 ile 1033 yılları arasında yaşayan Ebul Hasan Harakani Hazretleri'nin asıl ismi Ali b. Ahmet b. Cafer'dir. Mevlana Mesnevi'sinde ise "Ebul Hüseyn" diye geçer. Prof. Dr. Reynold Nicholson, Mevlana'nın Mesnevi'sine yazmış olduğu şerhte şunlara dikkat çekiyor: "Mevlana Celaleddin-i Rumi şiirlerinde her ne zaman "Şeyh-i Din" kavramını kullanırsa bundan amacı Şeyh Ebu'l Hasan Harakani olmuştur." Yine Mevlana birçok sohbetinde "Bizim söylediklerimiz Ebu'l Hasan Harakani'den aldıklarımızdan başka bir şey değildir." diye belirtiyor.

Ebu'l Hasan Harakani'nin tasavvufi anlayışında muazzam bir insan sevgisi hakimdir. İnsanlara hizmeti kendi varlığının gayesi olarak kabul etmiştir. "Allah'ım; Keşke ben ölseydim de, başkaları ölümü tatmasaydı" veya "Keşke bütün yaratılmışların cezasını bana çektirseydiler de, onlar cehenneme gitmeseydiler" sözleri bunun en açık örnekleridir. Hasan Harakani mükemmel bir ruh inceliğine sahipti; "Allah'ım gariplerin benim tekkemde ölmelerine müsaade etme. Zira Ebu'l Hasan'ın tekkesinde bir garip öldü derlerse, ben o garibin ölümüne tahammül edecek güce sahip değilim" şeklinde Allah'a yalvarıyor.

Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin irfani açıklamalarını oluşturan "Nuru'l Ulum'' isimli eseridir. Bu yazma tek nüsha halinde Britanya Müzesi kütüphanesinde bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber