KESK, 2006 yılı eylem programını açıkladı

Haber Giriş : 10 Temmuz 2006 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşte KESK'ten yapılan açıklama

Önümüzdeki dönemin gündemini oluşturacak en önemli alanlar ve Taleplerimiz;

" İş Güvencesi;

Çalışma yaşamında, esnek çalışmanın değişik biçimlerinin, geleceğimizi tehdit eden bir hale geldiği açıktır. Kadrolu, sözleşmeli, ücretli, taşeron çalışanı gibi statü farklılığından kaynaklı ayrımcılık, performansa dayalı ücretlendirme, uzmanlaşma ve kariyer sınavları vb iş ilişkilerinde yaratılan farklılıklar; emekçilerin birlik ve dayanışması ile sendikal örgütlenmeyi engelleyen rekabetçi tutumlar, en önemli sorunlar olarak emekçilerin geleceğini tehdit etmektedir.

Bu nedenle; iş güvenceli-kadrolu istihdam öne çıkarılacaktır. İŞ GÜVENCELİ ÇALIŞMA talebimizde ısrarcı olmak, önceliklerimizdendir.

" Ekonomik Taleplerimiz ve BÜTÇE;

Ücretlerimizdeki erimenin giderilmesi, insanca yaşayacak temel ücretin belirlenmesi için bu dönem temel hedefimiz, Toplu Sözleşmeyi hayata geçirmek olacaktır.

İnsanca yaşayacak düzeyde temel ücret, Toplu Sözleşme müzakerelerinde başlıca taleplerimizden birisi olacaktır.

Bütçenin hazırlık döneminde ise sermaye ve IMF'nin direktifleri doğrultusunda değil, halktan yana bir bütçe hazırlanması mücadelemiz Toplu Sözleşme talebimizle birleştirilecektir.

" Demokratikleşme;
Demokratikleşme içerikli taleplerimiz, önümüzdeki dönemin de önceliklerindendir.

Konfederasyonumuz, ilkelerinden taviz vermeden, demokratikleşme mücadelesini gündeminde tutmayı sürdürecektir.

" TİS hakkının kullanılması ve GREV:

Türkiye'nin imzaladığı uluslar arası sözleşmeler ve Anayasa'nın 90. maddesi ve sürdürdüğümüz mücadelenin yarattığı meşruiyet, TİS hakkımızın olduğunu göstermektedir. Önümüzdeki süreçte de işkollarımızda toplu sözleşmeler yapma ısrarımızı ve çağrılarımızı sürdüreceğiz. TİS talebimiz olumlu yanıtlanmadığında ise grev yapma hakkımızı kullanacağız.

Mücadele Programı üç aşamalı olarak sürdürülecektir.

" 1. DÖNEM: HAZIRLIK VE TİS SÜRECİ
(HAZİRAN - TEMMUZ- AĞUSTOS)


" Kamu emekçilerinin gündemindeki yasal düzenlemeler, (SS ve GSS, Personel Yasası, Özelleştirmeye Çalışmaları, Çalışma Yasaları/ Sendikalar Yasasındaki Değişiklikler, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası, TMY vb) ücret talepleri ve işyerlerine özgü taleplerimiz mücadelemizin öncelikli talepleri olacaktır.

Mücadelemizi halkla birleştireceğimiz işsizlik, yoksulluk, sağlık ve eğitim hakkı, asgari ücret, tarımın sorunları, kadın, genç ve emeklilerin talepleri, çevreye ilişkin talepler de gündemimizin önemli başlıkları olacaktır. Bunlara yönelik propaganda ve ajitasyona (sözlü-yazılı) ağırlık verilecektir.

" Sendikalarımızın işkollarının bağlı olduğu ilgili kurumlarına, TİS çağrıları yapılacaktır. TİS çağrıları, işkollarının merkezi ve yerel birimlerinde açıklamalara dönüştürülecektir.

" Sendikalarımızdan Eğitim Sen ve SES, Üniversitelerde TİS imzalamak için çaba gösterecek ve kamuoyu ile paylaşacaktır. KESK ile birlikte, YÖK Başkanlığıyla görüşme gerçekleştirilecektir. Görüşme sonrası atılacak somut adımlar, Ağustos ayına denk getirilmelidir.

" Yine, sendikamız Tüm Bel Sen, bu döneme denk gelecek şekilde TİS imzalama töreni planlamalıdır.

" Temmuz ayı maaş döneminde (14 Temmuz 2006) ek zam talepli açıklamalarımız tüm illerde sürdürülecektir. Bu açıklamalarda, bazı illerimizde Yönetim Kurulu üyelerimiz ve sendikalarımızın MYK üyeleri yer alacaktır.

" "TİS Hakkımız Vardır" içerikli, ilgili tarafların (toplumun çeşitli kesimlerinin, emek örgütlerinin yöneticilerinin, akademisyenlerin ve hukukçuların) katılımıyla KONFERANS yapılacaktır. 05-12 Ağustos 2006 tarihleri arasında yapılacak bu konferansta TİS yapma hakkımız kamuoyu ile paylaşılacaktır.

" TİS öncesinde illerde; panel, konferans, şenlik v.b. etkinlikler yapılmalı, yaz aylarında; yerel etkinliklerde program almak, programlarda bileşen olmak, yaratıcı etkinlikler örgütleyerek KESK' i yaşamın her alanına taşımak örgütlerimizin görevleri arasındadır.

" Bu dönemde, afiş, özel sayı ve kokart hazırlanacak, araç olarak kullanılmak üzere gönderilecektir.

" Öncesinde başlattığımız ve program süresince sürdüreceğimiz; Toplu görüşmenin mantığı/anlayışına, diğer Konfederasyonların tutumuna ve Hükümetin politikalarına yönelik teşhir çalışmalarına, bu toplugörüşme döneminde de ağırlık verilecektir. Toplu görüşme dönemi, taleplerimizin ve tutumumuzun geniş kamuoyunda haklılığının benimsendiği bir araç olarak değerlendirilecektir.

" Çalışan kadınların sendikalardaki örgütlülük düzeyini artırmaya yönelik olarak KESK Kadın Sekreterliği öncülüğünde geliştirilen kampanya, bütün dönemlere yayılarak önünüzdeki sürecin öne çıkan etkinliklerinden biri olacaktır.

" Bu dönemde KESK; iddiaları, ilkeleri ve emekçilerin talepleri doğrultusunda işyeri eylemleri, yürüyüşler, mitingler yaparak kitlesi ve diğer emekçilerle buluşacaktır. Hedefimiz; hazırlıkları iyi yapılmış, zamanlaması ve planlaması uygun, eylem ve etkinlikleri örgütlemektir.

" Ayrıca, dönemin ihtiyaçları üzerinden çeşitli diplomatik girişimler ve destek ziyaretleri yapılacaktır.

2. DÖNEM (EYLÜL - KASIM ARASI)

" Eylül ayının 2. yarısından başlayan ve Kasım ayına kadar sürecek olan il gezileri programı yapılacaktır. İL GEZİLERİMİZ; Örgütsel birikimi açığa çıkarma, örgütsel eksiklikleri giderme, yeni dönem iddialarımızı, hedeflerimizi, örgütlenmeye ilişkin strateji ve taktiklerimizi örgütümüzle buluşturma, motivasyonu artırarak güçlü örgüt- kitlesel mücadele hedefine ulaşmayı esas alan bir planlama üzerinden yapılacaktır.
" Örgütsel güçlenme, kitlesel mücadeleyi açığa çıkararak hak almayı hedefleyen bir anlayışla ele alınacaktır. Tüm örgüt; bütünlüklü il gezileri programına bağlı olarak sendikal faaliyetlerini yürütecektir.

3. DÖNEM (KASIM - ARALIK)

" Örgütümüz, BÜTÇE sürecine müdahil olacak ve TİS ısrarını sürdürecektir. Öncesinde yapılan çalışmaların birikimleri üzerinden,"İnsanca Yaşam ve Çalışma Koşullar İçin TİS Yapmak İstiyoruz" talepli, Kasım ayı sonu veya Aralık ayı başında "İŞ BIRAKMA" eylemi yapılacaktır.

" Yapılacak olan iş bırakma eylemine ilişkin hazırlık çalışmalarına, tüm örgütlerimiz seferber olacaktır. İş bırakma eyleminin tarihlendirilmesi daha sonra belirlenecek ve açıklanacaktır.

" Sürgün ve kadrolaşmaya karşı, KESK bütünlüğü içerisinde eylem ve etkinlikler yapılacaktır.

" Dönemsel programın her aşamasında demokratik taleplerimizi içeren tutumumuz ve mücadele tarzımız, önceki yıllardaki bakış açımızla bugünü birleştiren biçimde sürdürülecektir.

" Bu süreçte de; 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri, 12 Eylül 'e karşı yapılacak eylemler ile demokratik talepleri içeren her türlü eylem ve etkinliklerin aktif katılımcısı ve düzenleyicisi olacaktır.

Bütün bunlarla birlikte KESK; dönem içerisinde ekonomik, siyasal, sendikal ve sosyal yaşama ilişkin gelişmelere gerekli tutumu alacak ve müdahil olacaktır.

Her döneme ilişkin eylem planı ve takvimleri dönem başında belirlenerek örgütümüze iletilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber