Hastane Müdürlüğüne Kimler Atanacak?

Hastane müdürlüğüne kimlerin atanabileceği Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. 5/5/2005 tarihine kadar hastane müdürlüğüne "sağlık idaresi yüksek okulu mezunu veya temel eğitimi işletmecilik olup bu alanda master yapanlar" atanmaktaydı. Sağlık Bakanlığı, 5/5/2005'te bu düzenlemede değişikliğe gitmiş ve sağlık idaresi yüksek okul mezunlarının önceliğini kaldrımıştır. Danıştay 5. Dairesi 22.5.2006 tarihinde bu son düzenlemeyi iptal etmiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ağustos 2006 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5/5/2005 tarih ve 25806 sayılı Resmi Gazetede yayınlanıp yürürlüğe giren Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 28. maddesinin Danıştay 5. Dairesi Başkanlığının 22/05/2006 tarih ve 2005/711 esas nolu kararı ile iptal edildiği, bu iptal kararına göre de 13/01/1983 tarih ve 17927 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 147. maddesinin hukuken tekrar yürürlük kazandığı belirtilmektedir.

Danıştay Beşinci Dairesi 2005/7111 sayılı kararı ile 5/5/2005 tarihli resmi gazetede yayımlanan ve Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'ni değiştiren düzenlemenin 28'inci maddesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Danıştay'ın Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğine ilişkin kararı aşağıda yer almaktadır.

T.C.
DANIŞTAY
BEŞİNCİ DAİRE

Esas No: 2005/7111

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını Isteyen: 1- Sağlık Idarecileri Derneği'ni temsilen ve kendi adına Selçuk Irgıt
2- Bayram Kılıç

Vekilleri :: Av. Semra Biçer, Av. Mithat Konuk. Necatibey Cad. No:12/4 Sıhhiye/ANKARA

Karşı Taraf :1- Başbakanlık - ANKARA
2- Sağlık Bakanlığı ? ANKARA

İsteğin Özeti : Davacılar, 5.5.2005 günlü, 25806 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 28. maddesinin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir.

Danıstay Tetkik Hakimi: M. Emin Kaçar

Düsüncesi : Yürütmeyi durdurma isteminin kabulü gerektiği düşünülmüştür.

Danıstay Savcısı : Metin Çetinkaya

Düsüncesi : Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577 sayılı Idari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerekeceği düşünüImektedir.

TÜRK MILLETI ADINA

Hüküm yeren Danıştay Beşinci Dairesi'nce davalı idarelerin birinci savunmalarının geldiği görülerek işin gereği yeniden düşünüldü:

Yataklı Tedavi Kurumları Işletme Yönetmeliği'nin 147. maddesinin 1. fıkrasında, hastane müdürü olabilmek için, sağlık idaresi yüksek okulu mezunu veya temel eğitimi idare ve işletmecilik olan yüksek okul ve fakültelerden mezun olup hastane işletmeciliği konusunda master veya doktora yapmış, ayrıca hastane müdür yardımcılığı veya benzeri idari hizmetlerde 10 yıl başarı ile hizmet etmiş olmak gerektiği hükme bağlanarak, belirtilen göreve atanabilme konusunda eğitim ve hizmet süresi yönünden özel bir düzenlemeye yer verilmiştir.

5.5.2005 günlü, 25806 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yataklı Tedavi Kurumları Işletme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin iptali istenen 28. maddesi ise, asıl Yönetmeliğin söz konusu 147. maddesinin 1. fıkrasını değiştirerek, "Hastane müdürünün, sağlık yönetimi, işletme, iktisat, muhasebe, maliye, kamu yönetimi. hukuk ve sağlık alanında eğitim veren dört yıllık fakülte veya yüksek okul mezunu ve en az 8 yıl hastane müdür yardımcılığı görevinde veya Bakanlık teşkilatında şube müdürü olarak çalışanların 6 yıl, daha üstü görevlerde bulunanların ise en az 2 yıl bu görevlerde çalışmış olması gerekir. Belirtilen alanlarda doktora eğitimi yapmış olanlar için hizmet şartı aranmaz." hükmünü getirmiştir.

Üst hukuk normlarına uygun olarak yürürlüğe konulmuş olan bir yönetmeliğin ortaya çıkan yeni koşullar nedeniyle uygulama kabiliyetini yitirmesi durumunda idarece değiştirilebileceği veya yürürlükten kaldırılabileceği açık olmakla birlikte; davalı idare tarafından dava konusu yönetmelik değişikliğine gerekçe olarak ileri sürülen hususlar gözönünde tutulduğunda, sağlık kuruluşlarına uzman elemanlar ve üst düzey yöneticiler yetiştirme amacıyla kurulan sağlık idaresi yüksek okulu mezunlarının hastane müdürlüğü görevine öncelikle atanması yolundaki öğrenim ve belirli hizmet süresine ilişkin özel koşulların değiştirilip, temel eğitim alanları genişletilmek suretiyle sağlık yönetimiyle ilgisi bulunmayan yüksek okulların kaynak okullar arasına alınmasında ve sağlık yönetimi eğitimi almış veya hastane işletmeciliği master programını tamamlamış kişiler dışındaki kimi fakülte ve yüksek okül mezunlarının da belli koşullarla hastane müdürlüğüne atanmasına olanak tanınmasında kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı Idari Yargılama Usulü Kanunu'nun 4001 sayılı Yasa ile değişik 27. maddesinin 2. fıkrasında sayılan koşullar gerçekleşmiş olduğundan Yataklı Tedavi Kurumları Işletme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 28. maddesinin yürütüımesinin durdurulmasına, 22.5.2006 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

Başkan: Turan FALCIOĞLU
Üye: Salih ER
Üye: Mustafa KILIÇHAN (X)
Üye: Sadri BOZKURT (X)
Üye: Hayrettin KADIOĞLU

(X) KARSIOY:

Uyuşmazlığın niteliğine ve davanın durumuna göre, 2577 sayılı Idari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinin 2. "fıkrasında sayılan koşullar gerçekleşmemiş olduğundan, yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği oyu ile karara katılmıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber