Bakan kriz topunu üniversitelere attı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Ekim 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uygun ilik bulunduğu halde 'steril oda olmadığı' için yaşanan ölümler tartışma yarattı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'Üniversiteler, odalar için gerekenden fazlasını tadilat için harcıyor' dedi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uygun ilik bulunduğu halde steril oda olmadığı için yaşamını yitiren Fatma Nur Arslanlı'nın gerçek ölüm nedeninin, yapılacak incelemeyle ortaya çıkacağını söyledi. Akdağ, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde steril oda yetersizliği gerekçesiyle tüm çocuk hastalara ilik nakli yapılamaması yönündeki bilgiler için inceleme talimatı verdiğini de dile getirerek, "Çocuk ölümleri için üzgünüm. Elbette yatak yokluğu ölüme sebep olmamalı. Aslında steril oda sayısını artırmak üniversitelerimiz açısından yapılamayacak işler değil" dedi.

Türkiye'de yurtdışından kemik iliği getirilmesi konusunda çocuklar açısından tek merkez olan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin sadece 4 steril odası bulunduğu için yılda 35 nakil ameliyatı gerçekleştirilebildiği tartışma yarattı. Nakil için sırada bekleyen 200 hasta çocuk olduğu halde 5 steril oda için gerekli olan 295 bin YTL için de sponsor arandığı ortaya çıktı. Türkiye'de ilik naklindeki acı tabloyu Milliyet'e değerlendiren Akdağ, öncelikle olayla ilgili inceleme yapılması için müfettiş görevlendirdiğini açıkladı. Akdağ, Milliyet'e şunları söyledi:

Neden Türkiye'de akredite tek merkez var?

- Kanser vakalarında kemik iliği nakli, özel ihtisas gerektiriyor. Hematoloji anabilim dalı altında özel ihtisas yapmış bilim adamlarımız bu nakil operasyonlarını yapabiliyorlar. Bu nedenle zengin bilim adamı kaynağına sahip üniversitelerimizde ilik nakli merkezleri bulunuyor. Akreditasyon meselesi ise söz konusu merkezlerce detaylı şartlar ile sağlanabiliyor. Bu akreditasyonu olmayan merkezler, yurtiçinde temin edilmiş ilikleri nakledebiliyor.

Ama merkez sayısı yetersiz görünüyor. Buna önlem alınmayacak mı?

- Kemik iliği nakli Türkiye'de yeni gelişen bir ihtisas alanı olduğu için merkezler son yıllarda yapılandı. Burada steril oda meselesinde bence üniversitelerimizin önceliklerini iyi belirlemesi gerek. Yatak yokluğu ölüme sebep olmamalı. Üniversitelerimizin gelir düzeyiyle bu merkezleri geliştirmek, yapılamayacak iş değil. Akdeniz Üniversitesi, söz konusu odalar için gerekli miktardan daha fazlasıyla farklı işler ve tadilatlar yapabiliyor.

Bakanlık olarak konuya el atmayacak mısınız?

- Kasımda kemik iliği naklinde organ naklinde olduğu gibi koordinasyonu sağlamak için ulusal bir toplantı yapacağız. Gördüğümüz kadarıyla nakil bekleyen hasta sayısında artış var. İyi bir koordinasyonla hasta dağılımında denge sağlanabilir.

Akreditasyonu olan merkezler

1- Gülhane Askeri Tıp Akademisi

2- Gazi Üniversitesi

3- Ankara Üniversitesi

4- İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

5- Yeditepe Üniversitesi

6- Erciyes Üniversitesi

7- Akdeniz Üniversitesi Pediatri

Akreditasyon için ne gerekiyor?

Yurtdışından ilik getirerek, onu buradan nakil yapma konusunda akreditasyon almak için 2 yıl boyunca en az 10 ayrı akraba dışı nakil ameliyatı yapma zorunluluğu bulunuyor. Bir hastane bu zorunluluğu yerine getirmezse akreditasyonu kaybediyor.

Akdağ'a brifing

Bakan Akdağ, Türkiye'deki çocukların ilik naklini gerçekleştiren 8 ayrı pediatrik KİT merkezinin sorumlusu doktorları Ankara'ya çağırdı. Bakanlıkta, 2 Kasım'da düzenlenecek toplantıya davet edilen pediatrik KİT merkezi sorumluları, KİT ünitelerine ait istatistiki bilgiler ve sorunlarla ilgili hazırlayacakları raporları Bakan Akdağ'a sunarak brifing verecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber