Kara para ihbarında iki katlık artış

Kara para ve terörün finansmanına yönelik şikayetler 2015 yılında bir önceki yıla göre iki kat arttı. Geçen yıl 70 binin üzerinde şüpheli işlem bildirimi yapıldı. Bildirimlerde kara para aklanması, terörün finansmanı ve tefecilik gibi konular ön plana çıkıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Mart 2016 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Kara para ihbarında iki katlık artış

Ercan Baysal

Kara para ve terörün finansmanıyla mücadelede kurumlar ihbar mekanizmasını tam olarak çalıştırmaya başladı. 2015 yılında Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) kara para ve terörün finansmanına yönelik şikayet yağdı. MASAK'a 2014 yılında 36 bin 483 şüpheli işlem bildirimi yapılırken geçen yıl rakam iki katına çıktı. Edinilen bilgilere göre MASAK'a 70 binin üzerinde şüpheli işlem bildirimi yapıldı. Maliye Bakanlığı uzmanları şüpheli işlem bildirimlerinin sayısında yaşanan artışın finans sektörünün daha etkili çalışmasına bağlıyor. Özellikle 2015 yılında döviz büfelerinden gelen yüklü miktardaki döviz alım satımlarının da şüpheli işlem bildirimlerinin artmasına neden olduğu belirtiliyor. Şüpheli işlem bildirimlerinin (ŞİB) önemli bir bölümü banka, aracı kurumlar, noter ve döviz büroları aracılığı ile yapılıyor. Bildirimlerde kara para aklanması, terörün finansmanı, tefecilik, vergi kaçırma ve ihaleye fesat karıştırma gibi konular ön plana çıkıyor.

İhbarlar finans sektörü başta olmak üzere genellikle döviz büroları, aracı kurumlar, faktoring şirketleri, sigorta şirketleri ve noterler tarafından yapılıyor. Mali müşavirler, bahis oyunları işletenler, araç alım satımı ile uğraşanlar ile kıymetli maden, taş ve mücevher alım satımı yapanlar da (kuyumcu-antikacı) şüpheli işlemleri bildirmekle yükümlüler arasında yer alıyor. Aklama ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Çalışmalar 5549 sayılı Kanun ve bu Kanunla ilgili ikincil mevzuat kapsamında yükümlüler, kendileri nezdinde gerçekleşen ya da aracılık ettikleri işlemlerden terörün finansmanı veya suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması şüphesini taşıyanları MASAK'a Şüpheli İşlem Bildirimi (ŞİB) olarak bildiriyor. Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçunun işlenip işlenmediğinin tespitine yönelik olarak Cumhuriyet Savcılıkları ile Mahkemeler MASAK'tan talepte (adli talep) de bulunabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber