Cari açığa karşı kazan kalkıyor

Bu yılın ilk çeyreğinde en fazla dış ticaret açığını kazan sanayisinde veren Türkiye, yerli sanayi ile üretim atağına başladı. 2,5 milyar dolarlık ithalattan doğan cari açığa kazan kaldıran sektör temsilcileri doğrudan yatırım yapacak yabancı ortakları Anadolu'ya çekerek ihracatı artırmayı hedefliyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 16 Mayıs 2016 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cari açığa karşı kazan kalkıyor

Türkiye'nin 2016'nın ilk çeyreğinde en fazla dış ticaret açığı verdiği kazan sektörü milli politikalarla çözüm bulmaya çalışıyor. 2,5 milyar dolarla en fazla açık verdiğimiz ithalat kalemi olan kazancılıkta sektör temsilcileri cari açığa karşı 'kazan' kaldırmaya başladı. Erensan, Fransız devini Yozgat'ta üretim yapmaya ikna ederek milli ekonomiye katkı sağladı. Erensan Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren kazan sektörü ve ithalatın çözümlerini konuştuk.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ OLUŞTURULMALI

Kazan ithalat ve ihracatının sınırlandırılmasının yasaklanamayacağını belirten Ayhan Eren, önlemlerin alınabileceğini ve yerli sanayi ile minimuma indirilebileceğini belirtti. Eren, şöyle devam etti: "Türkiye olarak belli bir güce sahibiz. İş gücümüz kullanılabilir ve rekabetçi bir kalem. Her şeye bir maliyet açısından baktığımız zaman dünyada iş gücü var, know-how var, teknoloji var, yetişmiş eleman var. Bizde ise daha çok niteliksiz iş gücü var. Nitelikli iş gücünü yaratıyor olmamız lazım, zaten iki üç senedir ekonomide konuşulanlar katma değerli ürün üretebilmek. Yani nitelikli kişilerin ürettiği geliştirdiği ürünlerden kaynaklanan ürünler. Türk arabası, Türk kazanı veya biyomedikalde buluş."

KATMA DEĞER ORANI YÜZDE 70

Kazan sektörünün katma değerinin yüzde 65 ila 70 olduğuna işaret eden Eren, "Biz sacdan boruyu alıp, kıvırıp, biz dizayn yapıp, mühendisliğimizi kullanıp, o dizayn hem mass production dediğimiz yani devam ürün üretimiyle hem de müşteriye özgü, istenilen terzi usulü imalatla katma değeri yüksek bir ürün haline getiriyoruz" dedi. Makine sektörünün 2023 hedeflerine sektör paydaşı olarak katkı vermeyi görev edindiklerini anlatan Eren, "Ereğli'den ya da İskenderun'dan malzemeyi alıp katma değerli şekilde üretip ihraç edebilmeliyiz. Böyle olduğu takdirde bir süre sonra o ithalatları yapmıyor olacağız" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE 3 MİLYAR $'LIK PAZAR VAR

Kazan sektörünün kombi ve merkezi sistem olarak ikiye ayrıldığı vurgulayan Eren, Türkiye'de, senelik 700 bin kombi adet satışı olduğunu, sektörün toplam büyüklüğünün ise 3 milyar dolara olduğunu kaydetti.

  1. Enerji maliyetini % 25'i azaltır
  2. Türkiye'nin yaklaşık 60 milyar dolarlık bir enerji ithalatı olduğunu belirten Ayhan Eren, cari açığın en büyük sebebi olan enerji ithalatının yüzde 25'inin kazan sektörünün tasarruf ve üretim potansiyeliyle sağlanabileceğini kaydetti.

Kentsel dönüşüm kazandırdı

Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte 2 bin metrekare ve üzeri inşaatlarda merkezi sistemin zorunlu hale getirildiğini aktaran Ayhan Eren, bunun sektörü hareketlendirdiğinin altını çizdi. Bu yöntemle hem sanayicinin hem de kazanları kullananların karlı çıktığını ifade eden Eren, şu değerlendirmede bulundu: "İyi mühendislikle iyi projelendirilirse çok tasarruflu binalar haline getirilebilir. Yani öyle ki aidatları sıfıra iner. Aidatları çok minimize olur ki insanlar için bu çok önemli. Her şey yararlanmış en iyi kazanı almış, en iyi havalandırma sistemini yapmış bir bina ile eski bina arasında 10 kat fark var. O yüzden kentsel dönüşüm bir fırsattır diyorum ben. Merkeze dönmek ve tasarruf edebilmek adına."

Şuayip Alabay

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber