Türkiye'de haftada 18 bin siber saldırı yaşanıyor

Dünya çapındaki internet trafiğinin ve siber tehditlerin izlenmesine olanak veren ATLAS platformu, günümüzde Türkiye'de haftada 18 bin saldırı gerçekleştiğini rapor etti. Türkiye'ye yönelik büyük boyutlu saldırılarsa en çok Amerika, Rusya, Almanya ve yine Türkiye'den yapılıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Ağustos 2016 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'de haftada 18 bin siber saldırı yaşanıyor

YELDA ŞUMNULU

Uluslararası siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks, dünya çapında 330 ağ operatöründen gelen verileri ATLAS ismini verdiği platform üzerinden anlık olarak izliyor. Bu yolla 'online hizmetleri engelleme'ye yönelik siber tehditlerin (DDoS saldırılarının) anında tespit edebilmesini sağlıyor. ATLAS üzerinden Türkiye verilerine bakıldığında, 2016'nın ilk altı ayında 110 binden fazla saldırı yaşandığı tespit edildi. Haftada 18 bin siber tehdidin gündeme geldiği Türkiye'de, bu dönemde yaşanan en büyük saldırı ise saniyede 213 Gb'a ulaştı. Türkiye'ye yapılan saniyede 10 Gb'ın üzerindeki büyük boyutlu saldırıların Amerika, Rusya, Almanya ve yine Türkiye'den kaynaklandığı gözlendi. ATLAS, son 18 ayda dünyada haftalık ortalama 124 bin güvenlik olayı yaşandığını kayıt etti. Platform, yalnızca 2016'nın ilk yarısında saniyede 100 Gb'ın üzerinde hıza ulaşan 274 siber saldırı tespit ederken, bu sayı 2015'in aynı döneminde 223'tü. Saniyede 200 Gb'ı aşan daha yoğun saldırılar ise 2015'in ilk yarısında 16 iken, 2016'nın ilk yarısında 46'ya yükseldi. ATLAS verileri, saldırıların yalnızca sayıca değil, boyut olarak da arttığını ortaya koydu.

ŞİRKETLER DİKKAT!

Arbor Networks Türkiye Müşteri İlişkileri Yöneticisi Melih Artar "ATLAS, hemen yanı başlarında ve dünya genelinde ne olup bittiğini anlamak isteyen siber güvenlik ekiplerine müthiş bir değer sunuyor. ATLAS programı şirketlerin kendi ağlarının yanı sıra tüm dünyada olup bitene ilişkin 'öngörü' sahibi olabilmelerini mümkün kılıyor" dedi. Yalnızca saniyede 1 Gb'lık bir DDoS saldırısının pek çok kuruluşu tamamen devreden çıkarabilecek büyüklükte olduğuna dikkat çeken Artar "Yılın ilk yarısında ortalama saldırı boyutu 2015'e göre yüzde 30 artışla 986 Mb/s olarak izlendi. Ortalama saldırı boyutunun yıl sonunda 1.15 Gb/s olması bekleniyor" diye konuştu.

ZARARLI YAZILIMA EN ÇOK MARUZ KALAN İKİNCİ ÜLKEYİZ

SAVUNMA Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM) yeni siber tehdit raporunu yayınladı. Rapora göre zararlı yazılım sayısında dikkat çekici artışlar var. Türkiye, zararlı yazılıma maruz kalan bilgisayar oranında yüzde 48.02 ile Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Raporda, oltalama aktivitelerine yönelik araştırma yapan Anti-Phishing Working Group açıklamalarına atıfta bulunularak son dönemde zararlı yazılımlardaki artışa dikkat çekildi. Bir yıllık döneme bakıldığında ise zararlı yazılımların kaynağı olan oltalama web sitelerinin sayısında geçen yıla göre yüzde 250 artış var. En çok saldırıya uğrayan sektörler ise perakende ve finans.

STM'nin raporunda ele aldığı konulardan dikkat çeken bir diğeri, Türkiye'de 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin çalınması. Raporda "Söz konusu veri sızıntısı, ülkemiz nüfusunun üçte ikisini kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılık riskiyle karşı karşıya bırakması yönüyle, bu kategoride küresel ölçekte de en büyük ihlallerden birisi olarak kabul ediliyor" denildi. Sosyal medya sitelerine yönelik saldırıların da yer aldığı raporda, 32 milyon 888 bin 300 kişinin Twitter hesabına ait bilgiler, Rus siber korsanlar tarafından 6 bin 500 dolara satışa çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber