Anayasa paketi için 2'nci tur başlıyor

Uzlaşma komisyonundaki mini anayasa paketinin kapsamının genişleyip genişlemeyeceği bu turda netleşecek. Genel seçimlerin 5 yılda bir yapılması önerisi de müzakere masasında

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Ağustos 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anayasa paketi için 2'nci tur başlıyor

Şebnem Hoşgör

Darbe girişimini ardından siyasette başlayan, "uzlaşı ve diyalog" sürecinin en somut adımı olacak mini Anayasa paketi için kritik viraja girildi. Ak Parti, CHP ve MHP'nin katılımıyla oluşturulan üçlü komisyon, "nabız yoklama" niteliğindeki ilk tur toplantılarının ardından bugün paketin akıbetini belirleyecek ikinci tur görüşmelerine başlıyor. "Yenikapı" ruhunun toplumda yarattığı "uzlaşma" beklentisinin baskısı altında yürtülücek ikinci tur görüşmelerde, Ak Parti teklifi çerçevesinde genel seçimlerin 4 yıl yerine yeniden 5 yılda bir yapılması da müzakere masasında olacak. Liderler zirvesinde gündeme gelen 24. dönem uzlaşma komisyonunda mutabakat sağlanan 60 maddenin pakete dahil edilip edilmemesi, Ak Parti'nin gündeme getirdiği genel seçimlerin 5 yılda bir yapılması gibi öneriler konusunda taraflar tutumlarını bu görüşmelerde netleştirecek.

60 maddenin bir kısmı

Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre 60 maddelik mutabakat paketinin bütüncül bir anayasa çalışması kapsamında ortaya çıktığına dikkat çeken CHP, bu maddelerden bir bütünlük içinde anayasaya monte edilebileceklerin pakete taşınmasına sıcak bakarken, anayasal bütünlüğü bozacağı görüşüyle 60 maddenin tümüyle pakete alınmasını doğru bulmuyor. CHP, seçim döneminin 5 yıla çıkarılmasına ise prensipte karşı çıkmıyor ancak zamanlama konusunda tereddüt yaşıyor.

CHP gibi MHP kanadı da masaya otururken paketin kapsamı konusunda, "ülkenin acil ihtiyaçları" kriterini gözeteceğini vurgulamıştı. Seçim döneminin 5 yıldan 4 yıla indirilmesine başından beri karşı olduklarını belirten MHP'li bir kurmay, "O süreçte Ak Parti'ye, '4 yıl yanlış olur' uyarısında bulunmuştuk. Sonuçta bizim dediğimize geldiler. Ama 5 yıl düzenlemesi şu anda ülkenin acil ihtiyacı mı?" görüşünü dile getirdi.

Nihai aşamada iki partinin Ak Parti'nin seçimlerin yeniden 5 yılda bir yapılması önerisine ne yanıt verecekleri merakla beklenirken, Ak Parti kurmayları ise partiler arasında daha önce TBMM İç Tüzüğü'nün değiştirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalarda da bu konunun gündeme geldiği ve o süreçte CHP ve MHP'nin bu yöndeki bir düzenlemeye, "yeşil ışık" yaktığını savunuyorlar.

Üçlü komisyon üyelerinin ifadesiyle, "paketi ete kemiğe büründürecek" 2. tur müzakerelerde üzerinde tam mutabakat sağlanan maddelerin netleşmesinin ardından, teklif metninin yazımına geçilecek. Bu aşamada komiyon ortak metin yazımı yapacak. Yani her partinin ayrı ayrı sunacağı metinlerden ortak bir metin oluşturma yerine, komisyonda görev alan Ak Parti'den Abdulhamit Gül, CHP'den Bülent Tezcan, MHP'den Mehmet Parsak müzakere yoluyla madde metinlerini yazarak çalışmaları sürdürecek. Komisyonda oluşturulan metinler, üç partinin yetkili kurulları ve nihai aşamada da liderlerin onayına sunulacak. Mutabakat sağlanması halinde de anayasa değişiklik paketi yeni yasama yılında ele alınmak üzere TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber