1 milyon işçiyi kayda almak için devletten vergi ve prim desteği

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 29 Aralık 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazırlanan istihdam paketine göre devlet 2007'de işe yeni başlayacak işçilerin vergi ve primlerinin yüzde 40'ını ödeyecek. Bir yıl boyunca sürecek uygulamayla bir milyon kişinin kayda alınması ve yaklaşık 1 milyar YTL'lik gelir elde edilmesi hedefleniyor.

İstihdam paketi çalışmaları kapsamında hükümet, işe yeni giren SSK'lının prim ve vergilerinin yüzde 40'ını üstlenmeye hazırlanıyor. Hazırlanan ve dün yapılan üçlü danışma kurulunda sosyal tarafların tartışmasına açılan pakete göre, uygulamaya konulacak düzenlemeden sonraki 3 ay içinde işe girecek olan SSK'lıların prim ve vergilerinin yüzde 40'ı 2007 sonuna kadar devlet tarafından karşılanacak. Bu yolla 950 bin kişinin kayıt altına alınması veya istihdam edilmesi öngörülüyor. Pakette kıdem tazminatı fonunun kurulması, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma koşullarının kolaylaştırılması da yer alıyor. Pakette yer alan düzenlemeye göre özürlü istihdamı söz konusu olduğunda vergi ve primleri devlet üstlenecek, eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu ise kaldırılacak. Ayrıca işyerlerinde sabıka belgesi zorunlu haller dışında istenmeyecek. Paket, SSK primlerinde genel olarak bir indirim ise öngörmüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, istihdam üzerindeki yüklerle ilgili çalışmalarını belli bir noktaya getirdi. Edinilen bilgilere göre dün yapılan üçlü danışma kurulunda da hazırlanan öneriler paketi tartışmaya açıldı. Buna göre "zorunlu istihdam, çalışan sayısı belli bir rakamı aşan işyerlerinin yükümlülükleri, kıdem tazminatı, İşsizlik Sigortası Fonu ve istihdamı özendirici kolaylıklar" konularında düzenleme yapılması planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tartışmaya açtığı önerilerin başında, işyerlerinin zorunlu olarak istihdam etmeleri gereken özürlülerin prim yüklerinin devlet tarafından karşılanması geliyor. Eski hükümlü çalıştırma zorunluluğundan ise vazgeçilmesi planlanıyor. Pakete göre zorunluluk yerine belli sektörler dışında işe girişte sabıka kaydı istenmesi düzenlemesinden vazgeçilecek. Ayrıca işyerlerinin kreş açması, işyeri doktoru bulundurması zorunluluğunun da kaldırılması planlanıyor. Bu zorunlulukların ortak olarak oluşturulacak yaşam alanlarıyla giderilmesi öngörülüyor. İşyerleri ortak kreş açıp, ortak çalıştıracakları tek bir doktor üzerinden işyeri hekimliği yükümlülüklerini yerine getirebilecek.

Kıdem tazminatı fona dönüşüyor

Bakanlığın sosyal taraflara sunduğu öneriler arasında, istihdamı artırmaya dönük düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre yapılacak düzenlemeyle 3 ay içinde ilk kez SSK'lı olacak çalışanların prim ve vergilerinin yüzde 40'ını 2007 yılı sonuna kadar devlet üstlenecek. Bu yolla hem halen kayıtdışında çalışanların kayıt altına alınması hem de çalışma hayatına yeni gireceklerle birlikte 950 bin kişinin istihdama dahil edilmesi hedefleniyor. 950 bin kişinin sisteme dahil olması yoluyla 1 milyar YTL'ye yakın gelir elde edilmesi öngörülüyor. Ayrıca tek kişi çalıştıran işletmelere, bir kişinin daha alınması durumunda; ikinci kişinin tüm prim ve vergi yükünün de devlet tarafından karşılanması planlanıyor. Tüm bu düzenlemelerin şu anda bakanlığın önerisi niteliğinde bulunduğu ve sosyal taraflardan gelen görüşler doğrultusunda gerekli düzenlemelerin yapılabileceği vurgulanıyor. Çalışmada, SSK primlerinde indirime dönük bir düzenleme bulunmaması da dikkat çekiyor.

Bakanlığın tartışmaya açtığı pakette kıdem tazminatına ait düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre kıdem tazminatı fonu kurulacak. Fondan işçilere yapılacak ödemeler, mevcut sistemde olduğu gibi her yıl için 30 günlük maaş üzerinden yapılacak. İşverenler bunun 15 gün olmasını istiyordu. Ancak söz konusu öneriye, sosyal tarafların temkinli yaklaştığı ve bu önerinin metinden çıkarılabileceği vurgulanıyor. Pakete göre işsizlik sigortası fonundan yararlanmak da kolaylaşacak. Çalışmalara göre fondan yararlanma koşulu olan son 120 gün kesintisiz prim ödeme koşulu yumuşatılacak. Ayrıca devlet tarafından 1 yıl içinde fona ödenen katkı payının yüzde 20'si aktif işgücü programlarına aktarılabilecek. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan alınacak işsizlik ödeneklerinin de zaman içinde aşamalı olarak düşürülmesi öngörülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da asgari ücretle ilgili olarak yaptığı basın toplantısında istihdam paketi çalışmalarının belli bir aşamaya geldiğini açıklamıştı. Paketle ilgili bir-iki konunun kaldığını vurgulayan Başesgioğlu, düzenlemelerin 2007 yılı içinde yaşama geçeceğini vurgulamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber