İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sınav stresi kalp rahatsızlığına neden oldu

Malatya'da, şiddetli göğüs ağrısı şikayetiyle başvurduğu hastanede kalp damarının tıkanmak üzere olduğu belirlenen üniversite sınavına hazırlanan 18 yaşındaki Enes Cevher Kaplan, takılan stentle sağlığına kavuştu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2016 11:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sınav stresi kalp rahatsızlığına neden oldu

- Malatya'da, şiddetli göğüs ağrısı şikayetiyle başvurduğu hastanede kalp damarının tıkanmak üzere olduğu belirlenen üniversite sınavına hazırlanan 18 yaşındaki Enes Cevher Kaplan, takılan stentle sağlığına kavuştu.

İnönü Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, lise öğrencisi Kaplan'ın şiddetli göğüs ağrısı şikayetiyle başvurduğunu, çektikleri EKG'lerinde ciddi değişiklikler olduğunu gördüklerini belirtti.

Yapılan tetkiklerde kalp krizi şüphesine rastladıklarını aktaran Özdemir, "Hemen anjiyoya aldık. Anjiyoda ana damarlarından birinde yüzde 98-99 oranında ciddi darlık vardı. Enes'in bu damarına direkt olarak bir stent koyduk ve yoğun bakıma aldık. Burada bizi sevindiren durum, Enes'in kalp krizini tam olarak geçirmeden erkenden bize gelmesi ve teşhisinin konulup anjiyo ile tıkanmak üzere olan damara stent koyup, hastanın hayatını kurtarmamız oldu." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Özdemir, Enes Cevher Kaplan'ın üniversite sınavlarına hazırlandığını, son yıllarda gençlerde stresin gittikçe de arttığını belirterek, şöyle devam etti:

"Gençlerimiz ciddi bir stres altında. Özellikle de sınav streslerinde ailelerin dikkat etmesi lazım. Bu konuda aileler ciddi bir yük altındadırlar. Yetişkinlerden farklı olarak çocuklarda en fazla ritm bozukluğuna ya da doğuştan kapak hastalıklarına bağlı kalbin doğumsal, yapısal bozukluklara bağlı kalp hastalıkları görülür. Tabi Enes'inki tamamen farklı. Ailesinde erken kalp krizinin olması ve ardından da aşırı sınav stresi bu hale getirmiştir."

Kalp krizinin erkeklerde kadınlara oranla daha fazla olduğunu anımsatan Ramazan Özdemir, rahatsızlığın genellikle 40'lı yaşlardan sonra başladığını, genetik olarak bulunanlarda ise daha erken dönemde görülebildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Özdemir, Enes'in 1-2 gün içerisinde taburcu olacağını da kaydetti.

Enes Cevher Kaplan ise göğüs ağrılarını 5-6 ay öncesinden hissetmeye başladığını dile getirerek, "Göğüs sıkışması olduğunda belimde ve boynumda ara ara ağrılar oluyordu. Kalp sıkışması oluyordu. Okulda merdivenlerden çıkarken yorulma oluyordu. Önceden tansiyon hastalığım vardı. Herhangi bir kötü alışkanlığım yok. Sınav stresinin etkisi olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber