Hükümetten Güneydoğu için 'eylem planı', İşte ayrıntılar...

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 14 Şubat 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MGK'da masaya yatırılacak Eylem Planı'yla terör nedeniyle psikolojik olarak yıpranan bölge halkına, 'sorunlar ideolojik değil, ekonomik' mesajı verilecek

Ankara, ABD ile ?PKK terörü? konusunda girdiği işbirliğinin ardından elde ettiği kazanımları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yönelik atacağı ?sosyal ve kültürel? adımlarla pekiştirme kararı aldı. Hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde hayata geçirmek üzere Eylem Planı hazırladı.

MGK'nın Şubat ayı toplantısında ele alınacak olan plan, terörden en çok etkilenen bölge halkını ?kazanmayı? amaçlıyor. Eylem Planı ile bölgenin geleceğine ilişkin kararlar alırken, yöre halkına ?sorunlar ideolojik değil, ekonomik? mesajı verilecek. Bölgeye yönelik kararlara halkın etkin katılımı da sağlanacak.

Doğu ile batı arasındaki farklılık giderilecek

Eylem Planı'nın giriş bölümünde, ?Bölge insanının kalkınmasının doğu ile batı arasındaki sosyal, ekonomik farkların giderilmesi, böylece PKK ile mücadelede arada kalan yöre halkının kazanılmasının sağlanması gerekmektedir? denildi.

Başbakanlık koordinatörlüğünde, ilgili kurumların da katılımıyla hazırlanan Eylem Planı ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan halkın psikolojisinin, yıllardır süren terör ortamından olumsuz etkilendiği görüşünden hareketle, ?sorunlar ideolojik değil, ekonomik? mesajı verilmesi öngörülüyor.

Eylem Planı hayata geçirilirken, ?Bölge sorunlarını en iyi bölge insanı bilir? düşüncesinden hareketle, bölgeye ilişkin kararlar alınırken, devlet ile yöre halkının kaynaşması sağlanacak. Eylem Planı'nda atılması öngörülen bu adım, ?Sivil toplum kuruluşları aracılığıyla halkın görüşleri dinlenmeli ve karar mekanizmalarında yer almaları sağlanmalıdır? ifadesi ile yer aldı.

Yıllardır terör nedeniyle zarar gören ve kimi ?devlete küsmüş? halkın kazanılmasını da hedefleyen Eylem Planı'nda yer alan önemli adımlar şöyle sıralandı:

Kız çocuklarının eğitim görmesi sağlanacak

* Bölgede ilk ve ortaöğretim düzeyinde yeni okullar açılacak

* Okullar göç almış illerde yaygınlaştırılacak

* Taşımalı eğitim ortaöğretimde de uygulanacak

* Meslek Liseleri açılacak

* Özel sektörle temasa geçilerek, meslek lisesi mezunlarına iş imkanı sağlanacak

* Kız çocuklarının tamamının eğitim görmesi sağlanacak.

* Bölgeye Kürtçe bilen sağlık personeli gidecek

* Köye dönüş çerçevesinde evlerine dönen kişilere psikolojik rehabilitasyon hizmeti verilecek

* Köylerinin yakılması nedeniyle başka yerleşim yerlerine giden kişilerin köylerindeki tapu kayıtları çıkarıldı. Üzerinde mülk bulunan kişiler yeşil kart uygulamasından yararlanamıyor. Bu durum tersine çevrilecek.

* Bölgede yaşayan özellikle yaşlı nüfus Kürtçeyi, Türkçe'den daha iyi biliyor. Bu durum dikkate alınarak bölgeye Kürtçe bilen sağlık personeli gönderilecek.

TOKİ konutları yapımı hızlandırılacak

* Bölgede TOKİ konutlarının yapımına ivedilikle başlanılacak

* Özel sektörün bölgeye çekilmesi amacıyla ucuz enerji, vergi indirimi gibi teşvik edici imkanlar sağlanacak.

* 2000-2006 yılları arasında yüzde 7 olan kamu tahsis oranı önümüzdeki süreçte yüzde 15'e yükseltilecek.

Bölge halkını kazanma projesi

MGK'da masaya yatırılacak planda, devlet terörden etkilenen bölge halkını kazanmayı hedefliyor. Bölgede açılacak yeni okullarla, özellikle kız çocuklarının eğitimi hedeflenecek. Köye dönüş çerçevesinde evlerine dönen kişilere psikolojik rehabilitasyon hizmeti verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber