Yasa kabul edildi, yabancı doktorlara Türkiye yolu açıldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Şubat 2007 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine rağmen yabancı doktorlara çalışma olanağı sağlayan yasa kabul edildi. Yabancı doktorlar sadece özel sektörde çalışabilecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, doktor ithal edeceklerini açıklayıp "Ben Anadolu'ya uzman doktor, cerrah gönderemiyorum" diyerek geçen yıl sinyalini verdiği yabancı doktorlara çalışma olanağı sağlayan yasa, üç haftalık görüşmelerin ardından dün TBMM'de kabul edildi.

Erdoğan'ın, "50-100 dolara çalışan var" diyerek örnek gösterdiği Türki Cumhuriyetlerden gelmesi beklenen yabancı doktorlar, Devlet Memurları Yasası'nda sadece Türklerin memur olabileceği belirtildiği için sadece özel sektörde çalışabilecek.

79 yıllık uygulamadan vazgeçilerek yabancıların da artık Türkiye'de doktorluk yapabilmesinin önünü açan yasanın getirdiği düzenlemeler şöyle:

Doktorlar için de zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılacak ve bu sayede yanlış teşhis ve tedavi ile ilgili tazminatlar sigortadan alınabilecek.

Kamu hastanelerinin radyoloji servislerinde günlük 5 saatle sınırlı olarak yapılan çalışmanın süresi yeniden belirlenecek. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu sürenin "AB doz limitine göre" ayarlanacağını söyledi

İl sağlık müdürleri ve başhekimlere getirilen özel muayenehane açma yasağı, askeri tesislerde görevli başhekimleri kapsamayacak.

AKP ve ANAP'ın kabul edilen önergeleriyle, sözleşmeli sağlık personelinin sınavla atanması öngörülen başka bir yere nakillere hizmet puanlarına göre yapılacak. Daha önce nakil için merkezi sınav puanına göre yapılacak sıralamada kaçıncı kişi olduğuna bakılıyordu. Sağlık Bakanlığı hizmet puanı ile ilgili usul ve esaslar için bir yönetmelik hazırlayacak.

Anestezi uzmanı doktorun bulunmadığı durumlarda, ameliyatı yapan uzman doktorun gözetim ve direktiflerine uygun olarak anestezi teknisyenleri de operasyona girebilecek. Ancak bu uygulama 7 yıl sonra yürürlükten kalkacak.

Tıpta Uzmanlık Kurulu

Klinik şefi, klinik şef yardımcısı, başasistan ve asistan kadrolarına, açıktan atama izni alınmaksızın ilgili mevzuat çerçevesinde bakanlıkça atama yapılacak.

Sözleşmeli personelin ücretleri, döner sermayenin yanı sıra genel bütçeden de karşılanacak. Sağlık Bakanlığı'nın sürekli kurumu niteliğinde Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) oluşturulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber