Sigara ilaçları zararlı hale getiriyor. İşte sigarayla ilgili merak edilenler...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2007 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigaranın zararlarını anlatan bir broşür hazırlayan Sağlık Bakanlığı, sigaranın, herhangi bir rahatsızlık için kullanılan ilaçları zararlı hale getirebileceğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir tarafından ?Sigara veya Sağlık Konusunda En Sık Sorulan 50 Soru ve Cevapları? başlıklı bir broşür hazırlandı.

Broşür, sigara konusunda sık sorulan 50 soruya bilimsel yanıtlar içeriyor. Sağlık Bakanlığı, broşür ile, sigara konusunda toplumsal bilinci üst düzeye çıkarmayı hedefliyor.

SİGARANIN AZI BİLE ZARARLI

Az sayıda sigara içmenin asla zararsız olmadığına değinilen broşürde, içilen her sigaranın insan sağlığına zararı olduğu, otopside, az sayıda sigara içenlerin akciğerlerinde bile bozukluklar saptandığı anlatıldı.

Sigaranın sağlık üzerine olan zararlarının sigara içildiği andan itibaren başladığı belirtilen broşürde, nikotinin vücuda ilk olarak girdiğinde beyin ve sinir sistemini uyardığı, ancak sondaki alınışlarda beyin ve sinir sistemi üzerinde baskılayıcı, uyuşturucu etki gösterdiği ve solunum felci yaparak ölüme bile yol açabildiği bildirildi.

Mentollü sigaraların da sağlık için aynı derecede zararlı olduğu ifade edilen broşürde, sigaranın kanser yaptığının bilimsel olarak kanıtlandığına değinildi. Broşürde "Sigara bütün kanser ölümlerinin üçte birinden sorumludur. Akciğer kanserlerinin ise yüzde 85'i sigara nedeniyle olmaktadır. Bunun dışında sigaranın ağız, boğaz, yemek borusu, gırtlak, mesane, rahim, pankreas, böbrek vb. kanserlerin meydana gelmesinde de rolü vardır" denildi. Broşürde akciğer kanserine yakalanmış olan bir hastanın iyileşme şansının çok az olduğu, akciğer kanserli her on hastadan ancak bir tanesinin 5 yıl yaşayabildiği belirtildi.

SİGARADAN EN ÇOK KALP ETKİLENİYOR

Sigara içen bir kişinin dumanı içine çekmese bile temas ettiği yerlerde (dudak, dil, ağız içi, yemek borusu, gırtlak) tahribata yol açtığı ifade edilen broşürde, dumanın bir bölümünün yine akciğerlere gittiği kaydedildi.

Broşürde, sigaranın insan vücudunda en çok etki yaptığı organların başında kalp geldiği, kalp hastalıkları ve beyin kanaması nedeni ile olan ölümlerin üçte birinin sigaraya bağlı olduğu bildirildi.

"EĞİTİM VE GELİR DÜZEYİ DÜŞÜK OLAN DAHA ÇOK SİGARA İÇİYOR"

Gebe bir kadın sigara içtiği taktirde gebeliğin düşükle veya ölü doğumla sonlanma olasılığının arttığı ifade edilen broşürde, doğum kontrol hapı kullanan bir kadının sigara içmesi halinde kalp hastalığı riskinin arttığına işaret edildi. Broşürde, dolayısıyla faydalı olması beklenen ilaçların zararlı olmasının mümkün olacağına değinildi.

Broşürde, sigara içenlerin içmeyenlere oranla daha erken yaşta yaşamlarını yitirdikleri belirtilirken, sigara tiryakisi olan bir kişinin sigarayı bırakınca terleme, kalp hızının değişmesi, hazımsızlık, uyku bozukluğu, sinirlilik hali gibi belirtiler gösterebileceği, ancak bu belirtilerin bir hafta içinde azalacağı kaydedildi.

Broşürde, sigara alışkanlığının eğitim ve gelir düzeyi az olan kişiler arasında daha fazla olduğu ifade edildi.

Türkiye'de yaklaşık 17 milyon kişinin, yani her beş kişiden ikisinin sigara içtiği bildirilen broşürde, bu oranın erkeklerde yüzde 50-60, kadınlarda da yüzde 20-25 dolayında olduğu belirtildi. "Türkiye'de 17 milyon kişinin günde ortalama bir paket sigara içtiği varsayıldığında, her gün 17 milyon paket sigara içildiği hesaplanır. Sigara içenlerin sigara satın almak için harcadıkları para yılda yaklaşık 25 milyar YTL'dir" denilen broşürde, son yıllarda Türkiye'de sigara kullanımında yeterli olmamakla birlikte azalma görüldüğüne işaret edildi. Broşürde, bu azalmaya rağmen sigarayı içme yaşının da 13'e indiği vurgulandı.

"TİRYAKİLERİN 3'TE 2'Sİ SİGARAYI BIRAKMAK İSTİYOR"

Çeşitli araştırmaların sonuçlarından, sigara içenlerin en az üçte ikisinin sigarayı bırakmak istediğinin anlaşıldığı vurgulanan broşürde, istenirse doktor kontrolünde bırakılabileceğine değinildi.

Bırakıldıktan sonra arada bir de olsa sigara içilmemesi gerektiğine dikkat çekilen broşürde, bir tek sigaranın bile yeniden tiryakiliğe dönüşebileceği bildirildi.

Broşürde pasif olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerde de kalp hastalığı, inme ve kanser riskinin arttığına değinilirken, sigara içilen evlerde büyüyen çocuklarda solunum sistemi hastalıklarının daha fazla görüldüğü bildirildi. Tütünü çiğnemekle özellikle ağız boşluğu kanserleri riskinin arttığı ve nikotin kolaylıkla kana karışabildiği ifade edilen broşürde, zarrı bulunmayan sigara olmadığı belirtildi.

"SİGARA İÇENLERDE HAFIZA KAYBI YAŞANIYOR"

Broşürde şu bilgilere de yer verildi:

"Dumanda bulunan katranın içinde 4 bin dolayında kimyasal madde vardır. Bunlar arasında bulunan asitler, alkol aldehitler, ketonlar, siyanür, karbon monoksit gibi maddeler doğrudan zehir etkisi gösterirler ve organlarda tahribat yaparlar. Sigara içenlerde hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesi yüzde 2.5 ile yüzde 15 arasında azalır. Bunun sonucunda organlar yeterli oksijen alamazlar. Özellikle beynin yeterli oksijen alamaması sonucu düşünme, karar verme, net görme ve işitme gibi önemli bazı fonksiyonlarında zayıflama olur. Karbon monoksit ayrıca damarlarda kolesterol depolanmasına yol açar. Sık aralıklarla sigara içenlerde görülen sigara dumanına bağlı etkilerin düzelmesi mümkün değildir. Sigarayı bırakanlarda özellikle kalp hastalığı ve kanser riskinde azalma olmaktadır. Sigarayı bıraktıktan sonra bir yıl geçince kalp krizi riski yarıya inmektedir. On yıl sonra ise kalp hastalığı ve kanser riski sigara içmemiş bir kişi ile eşit düzeye yaklaşmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber