Lojman çıkarılan, 'işgaliye bedeli cezasını' geri alacak

Danıştay, kamu lojmanlarını zamanında boşaltmayan memurdan "işgaliye bedeli" alınmasını hukuka aykırı buldu. Bu karar, lojmanlarda oturan 240 bin 398 memur için emsal olacak. Devlet, 20 Eylül 2011'den bu yana tahsil ettiği milyonlarca liralık işgaliye bedelini de faiziyle birlikte memurlara iade edecek.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Ekim 2017 15:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Lojman çıkarılan, 'işgaliye bedeli cezasını' geri alacak

İzmir'de 1. Sınıf Emniyet Müdürü Ali Ünal, oturduğu polis lojmanını süresinde boşaltmadığı gerekçesiyle maaşından kira bedelinin 4 katı işgaliye bedeli kesilince, hukuk mücadelesi başlattı. Ünal, avukatı Mehmet Emin Keleş aracılığıyla Kamu Konutları Yönetmeliği aleyhinde Danıştay'a dava açtı.

YASADA BÖYLE MADDE YOK

Dava dilekçesinde Kamu Konutları Kanunu'nun idareye sadece konutu boşaltma yetkisi tanıdığı ve işgaliye bedeli tahsil etme hakkı vermediği belirtilerek, "Yasanın vermediği bir yetki yönetmelikle idareye tanınamaz. Kanuna aykırı fıkranın iptal edilerek, yapılan kesintinin yasal faiziyle birlikte iade edilmesini talep ediyoruz" denildi.

Davaya bakan Danıştay 5. Dairesi, bu talebi uygun buldu ve paranın faiziyle birlikte davacıya iadesine karar verdi. Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı ise Danıştay kararını temyiz etti. Ancak Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu aynı kararı verdi.

Konutun boşaltılmaması durumunda idareye 'işgaliye bedeli' tahsil yetkisinin verilmediğine hükmetti. 6 yıl süren hukuk mücadelesini kazanan Polis Müdürü Ünal'ın avukatı Mehmet Emin Keleş Sözcü'ye yaptığı açıklamada, "Bu kararla polis ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları başta olmak üzere yüzbinlerce memura 'işgaliye' adı altında kesilen paraların faiziyle tahsil etmelerinin önü açıldı" dedi.

Memurlar.net'in notu: Danıştay 2011 yılında yapılan işgaliye bedeli düzenlemesini iptal etmiş ancak Bakanlar Kurulu 2012 yılında benzer bir düzenlemeyi yürürlüğe koymuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber