Bankalardan 'nisan' uyarısı: Kaygı artıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nisan ayına ilişkin değerlendirmeleri içeren aylık bültenlerini yayımlayan İş Bankası ve Oyakbank, bütçe açığına ve büyümede hızlı yavaşlama riskine dikkat çekti. İş Bankası, ilk iki aydaki bütçe açığının, mali disipline ilişkin kaygıları artırdığı görüşüne yer verirken Oyakbank, ekonominin büyüme tarafında da önemli oranda risk taşıdığı uyarısında bulundu.

Bütçe açığındaki artışa dikkat çekilen İş Bankası'nın raporunda şu görüşlere yer verildi: "IMF heyeti, Türkiye'de yaptığı görüşmelerin ardından ekonomik koşulların daha az elverişli olduğu bir sürece girildiğini ifade etti. Bu çerçevede, maliye ve para politikalarındaki disiplinin sürdürülmesi büyük önem taşıyor."

Seçim etkili olacak

Uluslararası piyasalardaki gelişmelerin ve giderek yoğunlaşan seçim gündeminin nisanda etkili olmasının beklendiği kaydedilen rapor şöyle devam etti: "Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi için adayların nisan ayında açıklanacak olması ve ABD Kongresi'nde sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı görüşmeleri, özellikle piyasalar açısından nisanın önemini artırıyor."

Bültende, 2007 yılında büyümenin yüzde 5 civarında gerçekleşeceği tahmin edilirken cari açığın ekonomideki kırılganlığı artırdığı vurgulandı. Bültende şöyle denildi:

"2006 yılında GSMH'nın yüzde 7.9'u düzeyinde gerçekleştiği tahmin edilen cari açık, siyasi gündemin yoğunlaştığı 2007'de Türkiye ekonomisinin kırılganlığını artırmaktadır. Özellikle, global risk algılamasında yaşanan hızlı değişimler, yüksek cari açığa sahip Türkiye'de finansal piyasalarda volatilitenin artmasına neden olabilmektedir."

ABD kaynaklı risk sürüyor

Oyakbank'ın bülteninde ise, dünya ekonomisinin orta vadeli görünümüne dair belirsizliklerin önceki yıllara oranla daha fazla olduğuna işaret edildi ve "Amerikan ekonomisinde beklenen yavaşlama geciktikçe de önümüzdeki yıllarda hızlı bir düzeltme yaşanmasına dair riskler artmaktadır" denildi.

Bültende, 2006'da yüzde 6 ile hükümetin beklentisi doğrultusunda açıklanan büyümeye rağmen son çeyrekte hem tüketim hem de inşaat dışındaki yatırım harcamalarında ciddi yavaşlama olduğu tespiti yapıldı. Tüketim ve yatırım taleplerinin zayıflığını koruduğuna işaret edilen bültende, "Otomobil satışı azaldı. Kredi kullananların oranında ise gözle görülür bir düşüş var. Ekonomik büyümede hızlı yavaşlama riski var" yorumu yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber