Amerika'daki mahkeme neyi yargılıyor?

Bir devletin tek yanlı ambargo koyma yetkisini tartışmadan davayı konuşanlar farkında olmasalar veya farkında değilmiş gibi yapsalar da şu an ABD açıkça hukuksuzluk yapan bir devlet. Katar veya Arabistan'dan açık açık haraç isterken yaptığının bir benzerini Türkiye'ye de yapıyor.

Haber Giriş : 03 Aralık 2017 21:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Amerika'daki mahkeme neyi yargılıyor?

Berat Özipek'in serbestiyet.com'daki yazısı

"Bak, gördün mü, adam itiraf etmiş işte" türünden paylaşımlarla, çocuklar gibi şen, ABD yargısından "AKP'yi mahkum etmesini" bekliyor birileri.

...

Türkiye'deyken inanmadıkları Zarrab şimdi adaletin sesi olmuş, Amerikan yargısı da İlahi Mahkeme.
Her şeyden önce, neyin davası bu? Konusu ne?
Amerika İran'a ambargo koymuş, Türkiye'den birileri de onu delmiş.
Davanın özü bu.

Bu arada, iddiaya göre, bazı Ak Partili bakanlar ve/veya oğulları da rüşvet almış. Bu da konuşuluyor ama davanın asıl konusu olarak değil.

**

Özden başlayalım. Bu bir Birleşmiş Milletler ambargosu değil, ABD ambargosu.
Peki ABD İran'a ambargo koymaya yetkili mi?
Ne uluslararası hukuk bakımından yetkili ne de ahlaki bakımdan. Gücüne dayanıp, gücü yettiğine kendi çıkarına uygun kararı empoze ediyor her zamanki gibi.
Başkalarına haram kıldığı meyveyi kendisi yiyor belki yine. Bazı büyük ABD firmalarının yasağın etrafından dolaşarak İran'la iş yaptığı söyleniyor. Tıpkı geçmişte yaptığı gibi.
İran'ın eli temiz değil de ona ambargo koymak için ABD'nin dibi daha mı az kara?

**

Ben Zafer Çağlayan'a da diğerlerine de kefil olmam; "Hükümetin çevresindeki insanlar rüşvet almamıştır" falan demem. Ama tıpkı 17-25 Aralık gibi. Asıl mesele yolsuzluk değil (Hatta bu kez davanın görünürdeki konusu bile bu değil.)

....

**
Bir devletin tek yanlı ambargo koyma yetkisini tartışmadan davayı konuşanlar farkında olmasalar veya farkında değilmiş gibi yapsalar da şu an ABD açıkça hukuksuzluk yapan bir devlet. Katar veya Arabistan'dan açık açık haraç isterken yaptığının bir benzerini Türkiye'ye de yapıyor. Bunu görmek için "yerli ve milli" olmak gerekmiyor. Asıl evrensel ilkeler, mesela adalet perspektifinden bakınca doğru bir görüntü ortaya çıkıyor.

Yazının devamı için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber