Gıda Yasasına yönelik 5 kuruluşun ortak basın açıklaması

Haber Giriş : 10 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR

BASIN AÇIKLAMASI

5179 sayılı ?Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun?, 05.06.2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Sözü edilen Yasa, ?tarladan sofraya gıda güvenliği? felsefesine bütünsel bir yaklaşım getirememiş, Avrupa Birliği'nin ilgili mevzuatına uyumda yetersiz kalmış, göreli iyileştirmelere karşın yetkiyi tek merkezde toplayamamış, piyasa gözetim ve denetimi konularında yeni belirsizlikler ortaya çıkarmış, gıda denetiminde özelleştirmenin ve yerel idarelere yetki devrinin kapısını aralamış, ?sorumlu yönetici? niteliklerini ve bunun yanında daha yirmibir konuyu çıkartılacak yönetmeliklere bırakarak sektörü sürprizlere açık bırakmıştır.

Bizler gıda alanında görev yapan meslek gurupları olarak, Yasanın hazırlanma sürecinde yaptığımız Basın Açıklamaları ile gerekli katkıyı sağladık. Bunlardan bazıları, TBMM Komisyonlarında dikkate alındı, böylece Yasa göreli olarak düzeltilebildi. Yasa'nın hala yukarıda belirtilen eksiklikleri taşıması, katılımcı olmayan Yasa hazırlanma sürecinin bir sonucudur.

Halk sağlığı - gıda güvenliği gibi yaşamsal bir konuda, yürürlüğe girmiş bulunan Yasa'nın kamu yararına aykırı sonuçlar doğurmasının önlenmesi için, aşağıdaki önlemlerin uygulamaya aktarılmasında zorunluluk bulunmaktadır;

· Gıda işletmelerinde ziraat ? gıda ? kimya mühendisleri ve veteriner hekimlerin sorumlu yönetici olarak görev yapması, işletmenin sağlıklı gıda üretmesinin güvencesidir. Bu bağlamda, yayımlanacak yönetmeliklerde, sayılan meslek alanlarına özgü açık ? somut belirlemeler yapılmalı, uzman olmayan meslek gruplarının sorumlu yönetici olarak çalışması engellenmelidir.

· Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı, gıda denetim hizmetlerini merkezi yönetimden alarak yerel yönetimlere devretmeyi öngörmekte, yeni Yasa da hükümleri ile bu kapıyı aralamaktadır. Uyum yükümlülüğü içinde bulunulan Avrupa Birliği'nde, bağımsız merkezi gıda otoritesi, denetim sistemini bir bütün olarak ele almaktadır, bu yaklaşım gözardı edilmemelidir.

· Kontrol ve sertifikasyon hizmetleri ile risk analizlerinin özel kuruluşlarca da yapılabilmesine yönelik adımlar atılmaktadır. Gıda kontrolü ve bu konuda yapılacak risk analizleri özel kuruluşlara devredilmemeli, Yönetmelikler oluşturulurken bu konuda hassas davranılmalıdır.

· ?Kar amacı gütmeyen dernek ve vakıfların oluşturduğu organizasyonlar? olarak tanımlanan Gıda Bankası istismara açıktır.Gıda Bankasına bağışlanan gıdaların, kodeks veya standartlara uygunluğu konusunda net bir ifade yoktur. .Bu bilinmezliklerin yönetmelikle açıklanacağı süreçte şaibeye yol açmayacak ve bu organizasyonların politika aracı olmasına engel olacak her türlü önlem alınmalıdır.

· Yönetmelik çalışmalarının her aşamasında Üniversiteler, Sivil Toplum Örgütleri ve Meslek Odalarının aktif katılımı sağlanmalıdır.

Kamuoyuna duyurulur...

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI

TÜKETİCİYİ KORUMA DERNEĞİ

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber