İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Mardin'de tarihe tanıklık etmek

Tarihin başladığı bu toprakları görmek için sabırsızlananlar ve ya Mardin'de ne var bu kadar diye merak edenler için Furkan Kumkaya 'nın yazısı tam size göre.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Nisan 2018 10:08, Son Güncelleme : 16 Nisan 2018 10:47
Mardin'de tarihe tanıklık etmek

MARDİN TARİHE TANIKLIK ETMEK

Tarihin başladığı bu toprakları görmek için sabırsızlananlar ve ya Mardin'de ne var bu kadar diye merak edenler için Furkan Kumkaya 'nın yazısı tam size göre.

MARDİN'İ ÖZEL KILAN NEDİR?

Mardin'in tarihini anlatmak için burası yeterli değil, onlarca kitap gerekir. Bunun yerine kısaca bahsedelim neden Mardin'e gitmek bu kadar değerli.

Mardin, tarih derslerinde bize öğretilen Mezopotamya bölgesinin en önemli şehirlerinden biri. Bu da demek oluyor ki bu topraklar binlerce yıllık geleneğin, milyonlarca insanın, milyarlarca olayın yaşandığı nadide bir alan. Uçsuz bucaksız alanlar ,size burada denizi hissettirecek. Şehir bir denizle çevrili değil ama tarih,yaşanmışlık ve uçsuz bucaksız arazilerin derinliğinde kaybolmak için gerekli her şey var.

MARDİN'E NE ZAMAN GİDİLİR?

Mardin için her mevsim güzeldir ama ilkbahar ve sonbahar ayları sıcaklık açısından idealdir. Yazın sıcaklık ciddi oranda yükselmekte ama yine de engel değil. İlkbaharda yeşil, mavi ve sarının uyumu gözlenirken, yaz aylarının ortasına doğru sararan araziler şehri bir bütünlüğe bürümekte.

MARDİN DE NASIL GEZİLİR ?

Mardin'de sabah erkenden kalkan eşekler ile sokaklar temizleniyor. Sokaklar dar olduğu için ara mahalleler eşekler ile temizleniyor. Hatta belirli bir süre sonra onlar için emeklilik törenleri düzenleniyor Mardin'de.

Mardin 3 bölümde anlatmak lazım : Eski Mardin, Midyat , Köyler ve çevresi.

ESKİ MARDİN

Şehir tarihi doku bozulmaması açısından ikiye ayrılmış. Yeni yerleşimler başka bir yerde. Eski Mardin'de yaşam çok çeşitli. Şehirde tüm tabelalar Türkçe,Arapça,Kürtçe ve Süryanice yazılmakta. Şehirde bir çok kültür ve millet bir arada hoşgörü içinde yaşamakta.

Şehirde bir çok müze ,han, saray, cami , medrese, kilise, manastır yapısı bulunmakta.

Mardin Müzesinde o bölgedeki eski uygarlıkların paralarından kendiniz için basabilir,ebru yapabilir ve geleneksel sanatları öğrenebilirsiniz. Sabancı Müzesi'de bölgeden çıkan bir çok önemli eseri barındırmakta. Sıcak iklimden korunmak için ise "Arasa" adı verilen çarşılar mevcut. Her zanaatin ayrı çarşısı var şehirde. Çarşıdan nazar değmesine karşı kullanılan geleneksel Üzerlik otu alıp deneyebilirsiniz. Ciddi bir inanış var bu konuda. Her sokağa girin çıkın ve bol bol soru sorun.Şehirde gezmeyin, kaybolun.

Görülmesi gereken diğer yerler ise kısaca şöyle :

* Kasımiye Medresesi

* Mor (Aziz) Behnam Kırklar Kilisesi

* Meryem Ana Kilisesi

* Zinciriye Medresesi

* Şehidiye Medresesi

* Mardin Kalesi(Kapalı)

MİDYAT

Midyat ,Mardin şehir merkezine yaklaşık 45 dk uzaklıkta bir ilçe. Şehir otogarından dolmuşlar ile gidebilirsiniz. Midyat şehir merkezinde bir çok tarihi alan mevcut. Sıla Konağı ne çok ziyaret edilen yer. Televizyon dizisi Sıla'nın çekildiği konak epey güzel bir mimariye sahip. Şehrin içinde at arabaları ile de gezi yapabilirsiniz.

Midyat minibüs garajından " İdil " dolmuşları ile Midyat'ın en ilgi çekici eseri olan Mor Gabriel Manastırına gidebilirisiniz. Pazar günleri tüm Manastır ve Kiliselerde olduğu gibi burada da ayin var. Öğleden sonra ziyaret edebilirsiniz. İçeride kalabalık olmaması ve öneminin iyi anlaşılması açısından manastır öğrencileri sizi sırayla içeri alıp tüm manastırı güzelce anlatarak gezdiriyor. İnanılmaz hikayeler sizi bekliyor.

MARDİN ÇEVRESİ

Mardin'in gezmeye değer onlarca köyü var. Hepsini gezmek için günler harcamanız gerekiyor ve hepsinin ayrı hikayeleri var. Bunlar arasında en ilgi çekici olanı ise Dara Antik Kenti'nin de bulunduğu Dara köyü.

Eski Mardin'e 25 km mesafedeki bu yerde yüzyıllarca bir çok medeniyet yaşamış. Asıl yapılar Roma döneminde kurulmuş.Dara'nın acı bir hikayesi var. Köyde zindan diye geçen bir yer yer var. Burada yıllarca insanları cezalandırmışlar. Ceza tek ; ölüm! Bloklar arasında yukarı doğru yükselen ve sesin yankılandığı ve her köşede birinin zincirli olduğu insanlığın utanç yerlerinden biri. Çığlık çığlığa açlıktan ölen insanlar bir arada burada tutulmuş.

Yol üzerinde Mardin'e doğru geri dönerken ,en ünlü manastırlardan biri olan Dar'ül Zeferan Manastırı bulunmakta. Mor Gabriel Manastırı'na benzeyen bu manastırda , Güneş Tapınağı ,Mor Hanayno Kilisesi ve Azizler evi gibi bölümler de yer almakta.

MARDİN ULAŞIM

Yılın her zamanı otobüs ve uçak ile Mardin'e ulaşım mümkün. Şehir merkezine yakın bir mesafede bulunan Mardin Havalimanında bir çok araç kiralama ve transfer olanağı mevcut.

Mardin için 2-3 günlük bir gezi sizin için yeterli olacaktır. Siz de hemen planlarınızı yapmaya başlayın. Tarih ve kültüre siz de tanıklık edin. İyi yolculuklar.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber