İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Türk Eğitim-Sen'den 'Öğretmenime Dokunma' eylemi

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan: Kokart eylemimiz ile eğitim çalışanlarına şiddete dikkat çekerek Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerini ve Hükümeti ivedilikle tedbir almaya çağırıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2018 10:45, Son Güncelleme : 26 Nisan 2018 11:09
Türk Eğitim-Sen'den 'Öğretmenime Dokunma' eylemi

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, eğitim çalışanlarına yönelik şiddete dikkati çekmek için sendika üyelerinin, bugün Türkiye genelinde "şiddete karşı kokart eylemi" gerçekleştirdiğini bildirdi.

Geylan, yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenler ve eğitim çalışanlarının her yıl öğrenciler ya da veliler tarafından fiziksel, sözlü ve psikolojik şiddete uğradığını, eğitimciler sustukça saldırıların arttığını ifade etti.

"Alo 147" hattının öğretmenin itibarını zedelediğini, asılsız ihbarlarla öğretmenlerin lekelendiğini, bu hattın öğretmeni şikayet hattı haline geldiğini, suçsuz yere şikayet edilen öğretmenlerin bir kısmının soruşturmaya tabi tutulduğunu, hatta ceza alanlar olduğunu aktaran Geylan, öğretmenleri rencide eden uygulamaların devam ettiğini belirtti.

Geylan, Milli Eğitim Bakanlığınca okullarda, "derslik ve ders yapılan bölümler, öğretmenler odası, yönetici ve diğer çalışma/dinlenme odaları, rehberlik odası, kütüphane, spor salonu, yüzme havuzu, tuvalet, lavabo, ibadethane ve benzeri birimlerin" içini görmeyecek şekilde sadece bahçe, giriş ve bina kapılarına güvenlik kamera sistemleri kurulması gerektiğini kaydetti.

Okul giriş ve çıkış kapılarındaki kamera sistemlerinin kolluk birimleri bünyesinde bulunan Kent Güvenlik Yönetim Sistemlerine (KGYS) entegre edilmesi gerektiğini belirten Geylan, ayrıca okullara özel güvenlik görevlisi hizmet alımı için gerekli ödenek ve yetkilerin verilmesi gerektiğini anlattı.

Geylan, eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçmek amacıyla "Şiddeti Önleme Kanunu" hazırlanması talebinde de bulundu.

Şiddet olaylarında şikayet söz konusu olmadan savcılığın kamu davası açması gerektiğini savunan Geylan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Mobbing aracı haline de gelen Alo 147 hattının, şikayet hattı olarak kullanılmasının önüne geçilmelidir. Şikayetler etkili bir ön değerlendirmeye tabi tutulmalı, genel ve soyut nitelikte olan, şikayet sahibinin adı ve adresi belli olmayan veya personelin kusuru bulunmadığı açıkça görülenler değerlendirmeye alınmamalıdır. Öğretmenlerimizin itibarlarını rencide eden performans değerlendirme sistemi tamamen rafa kaldırılmalı, yönetici atamalarında kariyer ve liyakat sistemine geçilmeli, mülakatla öğretmen ve yönetici atama sisteminden vazgeçilmelidir."

- "Daha fazla can kaybetmeye tahammülümüz yoktur"

Sendika olarak toplumun tüm kesimlerini, ülkeyi yönetenleri, yetkilileri eğitim çalışanlarına şiddette karşı duyarlı olmaya çağırdıklarını vurgulayan Geylan, açıklamasında şunları kaydetti:

"Sendikamız, bugün tüm Türkiye genelinde kokart eylemi gerçekleştirmektedir. Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerimiz 26 Nisan 2018 tarihinde derslere 'Öğretmenime Dokunma' yazılı kokartlarla girmektedir. Kokart eylemimiz ile eğitim çalışanlarına şiddete dikkati çekerek Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerini ve Hükümeti ivedilikle tedbir almaya çağırıyoruz. Zaman, eğitim çalışanlarının aleyhine işliyor. Daha fazla eğitim çalışanı şiddete uğramadan, öldürülmeden önce harekete geçilmesi elzemdir. Kokart eylemimiz başlangıçtır. Daha fazla can kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Bu düzen böyle gitmeyecektir. Eğer sosyal bir yara haline gelen öğretmene şiddet hadiseleri için gerekli tedbirler alınmaz ise önümüzdeki süreçte iş bırakma eylemi de dahil olmak üzere daha radikal demokratik eylemleri hayata geçireceğimizin bilinmesini istiyoruz. Tedbirler alınana kadar eğitimcilere yönelik şiddeti gündemde tutmayı ve farkındalık yaratmayı sürdüreceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber