Son anket de 'İki partili meclis' dedi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GENAR'ın yaptığı kamuoyu araştırmasına göre kararsız oylar dağıtıldığında AK Parti 22 Temmuz yarışına yüzde 43 oy oranı ile birinci sırada başlıyor, CHP-DSP işbirliği ise yüzde 21.5'le ikinci

Seçim süreci giderek hız kazanırken kamuoyu araştırmaları halkın nabzını tutmaya devam ediyor. GENAR'ın Türkiye genelinde 8-13 Mayıs tarihleri arasında 17 il ve 60 ilçede, 2 bin 9 kişi ile yüz yüze görüşerek yaptığı araştırma, "Partiler 22 Temmuz yarışına nereden başlıyor" sorusunun verilerini ortaya koydu.

Araştırmada kararsız oyu da giydirilirse

AK Parti yüzde 43.9 ile ilk sırada.

CHP-DSP birlikteliği ancak yüzde 21.5'i buluyor.

DP Yüzde 9,

MHP yüzde 7.3'le barajın gerisinde kaldı.

İKİ PARTİLİ MECLİS

Veriler 22 Temmuz sonrasında Türkiye'yi 2 partili bir Meclis'in beklediğini ortaya koyuyor. Araştırma analizinde, iki ayı aşkın kampanya sürecinin tabloyu değiştirebileceği vurgulanırken, DTP'nin bağımsızlarla seçime girmesi göz önünde alındığı Meclis'in 3 partili olacağı kaydedildi. Diğer taraftan DP'nin yüzde 10'u aşma potansiyeli, MHP ve GP'nin barajı zorlayan bir trend içinde olmaları da araştırmanın diğer bulguları. Kendilerine en yakın gördükleri parti sorulduğunda yaklaşık yüzde 15'lik kararsız kitlenin yarıdan fazlası kararsız durumda kalıyor; diğerleri ise ağırlıklı olarak AK Parti ve CHP'ye yakın duruyor.

SOLDA SİVRİLEN İSİM SARIGÜL

Araştırma sonuçlarına göre, hızlanan solda birleşmeye liderlik etme konusunda anamuhalefet lideri Deniz Baykal ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül başa güreşiyor.

İşte oranlar:

Deniz Baykal: % 13.9

Mustafa Sarıgül: %13.3

Ahmet Necdet Sezer: % 10.7

Zeki Sezer: % 7.7

Hikmet Çetin: % 4.9

Erdal İnönü: % 3.2

İPİ GÜL GÖĞÜSLER

Araştırmada deneklere cumhurbaşkanlığına ilişkin sorular da yöneltildi. Buna göre cumhurbaşkanını halkın seçmesi durumunda, eğer ikinci tura Abdullah Gül ve Deniz Baykal kalırsa sonucun şöyle gelişmesi tahmin ediliyor:

Abdullah Gül: Yüzde 51

Deniz Baykal: Yüzde 22

İkisine de hayır: Yüzde 23

Fikrini söylemeyen: Yüzde 4

İLLE DE İŞSİZLİK

Araştırma, halkın gündemi ile gündem mühendislerinin gündemi arasında büyük farklar bulunduğunu da ortaya koyuyor. Buna göre Türk toplumunun yüzde 40'ının temel gündemi işsizlik, yüzde 19'unun ekonomi. Bu durumda yaklaşık yüzde 60'lık bir kesim Türkiye'nin öncelikli sorunu olarak ekonomiyi görmektedir. Yolsuzluklar, eğitim, demokrasi, rejim tehlikesi, cumhurbaşkanlığı gibi konular da Türk toplumu açısından sorun olarak görülmekle beraber, ikincil sorunlar olarak değerlendiriliyor.

DEMOKRASİ YANLISIYIZ

Vatandaş, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananlarla ilgili olarak, hükümetin, Genelkurmay Başkanlığı'nın, muhalefetin, üniversitelerin ve medyanın tavrını olumlu bulmuyor. Vatandaş kurumlararası çatışma istemediği gibi kavramlar üzerinden yürütülen bir çatışmaya olumlu yaklaşmıyor. Cumhurbaşkanının eşiyle değil, cumhurbaşkanının kendisiyle ilgileniyor ve bu konuda iradesine ipotek koyulmasına karşı çıkıyor. Vatandaşların yüzde 90.5'i, 4.5 Yıllık AK Parti hükümeti döneminde bireysel yaşamında hiçbir müdahale ile karşılaşmadığını, yüzde 9.5'i ise karşılaştığını söyledi. Sorulduğunda, ekonomik politikaların ' bireysel hayata müdahale' olarak algılandığı da anlaşıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber