Para tartışması kuru oynattı

Bir süredir para politikasının duruşuna ilişkin ciddi tartışmaların olduğunu dile getiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek "bu da ister istemez piyasaya oynaklık olarak gerek döviz kurunda gerekse diğer alanlarda olumsuz yansıyordu" dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2018 08:25, Son Güncelleme : 13 Haziran 2018 08:42
Para tartışması kuru oynattı

Katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulunan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi. Şimşek, kısa vadede büyümenin ağırlıklı olarak tüketimden kaynaklandığını, bir süre durağan kalan yatırımların canlandığını, bunun önem taşıdığını söyledi. Şimşek, büyümenin en önemli özelliğinin kalitesi olduğunu belirterek "Büyüme eğer istihdam yaratıyorsa kapsayıcı bir büyümeyse yatırımlarla oluyorsa sağlıklıdır. En az yan etkilere (cari açık, enflasyon) sahipse o kaliteli bir büyümedir. Türkiye son 15 yılda güçlü bir büyüme performansı gösterdi" diye konuştu. Büyümenin istihdam yaratıp yaratmadığının önemli olduğuna işaret eden Şimşek, son 1 yılda 1.2 milyon, son 10 yılda ise 8.8 milyon vatandaşa iş bulunduğunu, Türkiye'nin istihdam performansının ortada olduğunu dile getirdi.

Şimşek, muhalefetin Türkiye'nin inşaatla büyüdüğü eleştirilerini de yanıtlayarak, son 15 yıllık dönemde inşaat sektörünün katma değer içindeki payının ortalama yüzde 6.9 olduğunu, geçen yıl itibarıyla yüzde 8.6 olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bunun OECD ve Avrupa Birliği (AB) ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çeken Şimşek, Türkiye'de kentsel dönüşüm ihtiyacının yüksek olduğunu, AB'de böyle bir durumun bulunmadığını, bu ülkelerin altyapı ihtiyacını çok uzun süre önce giderdiğini anlattı.

Türkiye'nin 8-10 kat hızlı büyüdüğünü vurgulayan Şimşek "Esas olan sürdürülebilir yüksek büyümedir ve bu büyümenin kapsayıcı olmasıdır, gelirin daha adil dağıtılmasıdır. Sektörel dönüşümü sağlamamız lazım. Büyümenin yılın ikinci yarısından itibaren yeniden dengeleneceğini, iç talebin yumuşayacağını söylüyorum. Finansal koşullarda, para politikasında sıkılaşma var. Cari açık bir dengesizliktir. Enflasyon fiyat istikrarının bozulması demektir. Bir süredir para politikasının duruşuna ilişkin ciddi tartışmalar vardı, bu da ister istemez piyasaya oynaklık olarak gerek döviz kurunda gerekse diğer alanlarda olumsuz yansıyordu. Daha makul, daha sürdürülebilir bir büyüme patikası öngörüyoruz. Zaten bizim Orta Vadeli Program'da (OVP) öngördüğümüz büyüme yüzde 7.4 değil" dedi.

FİRMALARIN BORÇLARINI YAPILANDIRMASI NORMAL

"İsim vermek istemiyorum ama bazı şirketler 3-5 milyar dolara yurt dışından şirket almış. Yapılandırmalar doğaldır. Önemli olan bunların daha iyi yönetilmesidir. Bahsedilen firmalar borçlarını ödeyebiliyorlar. Seçim sonrasında bakanlık sayısını azaltacağız harcamaları kontrol altına alacağız" diyen Mehmet Şimşek, enflasyonun önemine dikkat çekerek "Büyüme ve enflasyon arasında bir tercih yapamazsınız. Tek tercih vardır enflasyonu kalıcı şekilde düşük tek haneye indirmek zorundasınız. O nedenle para politikasında sıkılaşma var. Seçim sonrasında kamu harcamalarını kontrol altına alacağız, bakanlık sayısını azaltacağız" ifadesini kullandı.

EFLASYONU LİRA VE PETROL ETKİLEDİ

Mehmet Şimşek, son açıklanan mayıs ayındaki yüzde 12.15'lik enflasyonda 4 puanın liradaki değer kaybından ve petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını bildirdi. Kredi noktasında da aksayan bir durum olmadığını belirten Şimşek, şunları kaydetti: "Bir diğer kalem, yakın dönemde önemli hale gelen portföy yatırımları. Yani Türk lirası cinsinden hazine kağıtlarına veya borsaya gelen para. Bunun genel tabiri de sıcak para. Geçen sene gerçekleşen enflasyonla ortalama Hazinenin borçlanma faizini karşılaştırdığınız zaman ortada bir reel faiz yok. Bu noktada o nedenle sorunlar yaşanıyordu. Şimdi Merkez Bankası politika faizini yukarı çekti, burada Türk lirasına destek oldu."

GEÇİCİ GELİRLE KALICI HARCAMA FİNANS EDİLEMEZ

Mehmet Şimşek, AK Parti vaatlerinin kaynağının imar barışı ve yapılandırmadan geleceğini aktararak "Bunlarla zaten bir yıla denk gelen harcama artışını karşılıyoruz. Ama geçici bir gelirle kalıcı harcamayı finanse demezsiniz. Biz samimi şekilde oturup harcamaları gözden geçirip, önceliklendirip, harcama kontrolüne, kısılmasına gideceğiz, kamuda tasarrufa gideceğiz. En ideali bu, vatandaşa hiç yük çıkmayacak" diye konuştu. Türkiye'nin dış borcuyla ilgili eleştiride bulunanların, her ay Hazine Müsteşarlığının internet sitesinde yayımlanan Kamu Borç Bültenine bakmasını isteyen Şimşek, "Hazinenin garanti ettiği özel sektör borçları toplam 13.8 milyar dolar civarı. O da çok cüzi bir rakam" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber