Devlet memurları, bitcoin alıp satabilir mi?

Devlet memurlarının Bitcoin alıp satması, ceza, vergi ve disiplin hukuku yönünden ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Ağustos 2018 14:05, Son Güncelleme : 06 Ağustos 2018 10:53
Devlet memurları, bitcoin alıp satabilir mi?

SORU: Merhaba Memurlar.Net Yetkilileri,

Hiçbir düzenleme bulunmadığı için ve bilgiler sınırlı olduğu olduğu için BTC/bitcoin hakkında bir şey sormak istiyorum. Düşük ya da büyük fark etmez memurlukta bitcoin alıp satmak herhangi bir sorun teşkil eder mi? Borsa konularında bir engel yok gibi görünüyor bu yüzden BTC aynı şekilde değerlendirebilir mi? Kısacası BTC memur olan kişilerde sıkıntı olur mu? Buna cevap verebilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.

Saygılarımla,

CEVAP: Kripto para üretimi ve ticareti konusunda mevzuatımızda bir düzenleme bulunmamaktadır. Kripto paralar konusunun memurlar açısından üç boyutu bulunmaktadır.

1-Ceza hukuku yönünden

2-Vergi hukuku yönünden

3-Disiplin hukuku yönünden

a) Mal beyanı konusu (Devlet Memurları Kanunu 125/D-j "Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak" kademe ilerlemesinin durdurulması cezası)

b) Ticaret yasağı konusu (Devlet Memurları Kanunu 125/D-h "Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak" kademe ilerlemesinin durdurulması cezası)

c) Devlet memuruna yakışmayan hal ve hareketlerde bulunmak (Devlet Memurları Kanunu 125/B-d "Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak" Kınama cezası)

Her ne kadar kripto para konusunda mevzuatımızda bir düzenleme olmasa da kamu kurum ve kuruluşlarından konu hakkında açıklamalar yapılabilmektedir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun 25.11.2013 tarihli ve 2013/32 sayılı Basın açıklamasında herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin'in mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmediği belirtilerek söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetiminin mümkün görülmediği açıklanmıştır.

Sermaye Piyasası Kurulunun 27 Kasım 2017 tarih ve 43 sayılı toplantısında kripto para birimleri ile ilgili olarak Türkiye'de bir düzenleme veya tanımlama bulunmadığı ve Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında yer alan türev araçlara dayanak teşkil edebilecek unsurlar içerisinde kripto para birimlerinin bulunmadığı dikkate alınarak, bu aşamada müşterilere yönelik kripto para birimlerine dayalı spot veya türev işlemler yapılmaması gerektiği hususunda bildirimde bulunulmasına karar verildiği bildirilmiştir.

T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Finansal İstikrar Komitesinin 11.01.2018 tarihli ve 2018/01 sayılı açıklamasında Kripto paraların ülkemizde yasal bir dayanağının bulunmadığı belirtilerek bu kapsamda gerçekleştirilen işlemlerin herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında olmadığı vurgulanmıştır.

Sonuç ve Değerlendirme: Ceza hukuku açısından bir fiilin suç sayılabilmesi için açık bir şekilde kanuni düzenleme ile suç olarak kabul edilmesi gerektiğinden Bitcoin ticareti yapmak da açık bir şekilde kanun ile suç olarak tanımlanmadığından, Bitcoin ticareti yapmak suç değildir.

Vergi hukuku açısından henüz gerekli düzenlemeler yapılmadığından vergilendirme konusunda bir netlik bulunmamaktadır.

Disiplin hukuku yönünden bakıldığında ilk olarak mal beyanı açısından bitcoin ticareti sonucunda elde edilen gelirin "Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik" kapsamına olması durumunda beyan edilmesi gerekmektedir.

Memurların tabi olduğu ticaret yasağı yönünden açık bir düzenleme olmaması nedeniyle para birimlerinin değişiminden elde edilen gelir gibi düşünüldüğünde, ticaret yasağı veya yasaklı kazanç getirici faaliyet olarak değerlendirilmesinin de mümkün olmadığı kanaatindeyiz.

Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak açısından bakıldığında her kurum her bir unvan için kendi yönünden değerlendirme yapmak durumundadır. Basına yansıyan bir habere göre Diyanet İşleri Başkanlığı bitcoin ticareti yaptığı iddiası ile iki imam hakkında soruşturma açmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber