İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

22 gümrük memurunun ihraçı isteniyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Haziran 2007 10:10, Son Güncelleme : 03 Nisan 2019 17:11
22 gümrük memurunun ihraçı isteniyor

Gümrük kapılarında rüşvet ve yolsuzluğu sona erdirmek için yürütülen çalışmalar sürüyor. Kapıkule Sınır Kapısı'nda aralarında çok sayıda polis ve gümrük memurunun bulunduğu grubun tukuklanmasının ardından, geçen şubat ayında İstanbul Halkalı'da yapılan 'Bahar' operasyonu kapsamında gümrük görevlilerinin ihraç edilmesi istendi.

Şubat ayında yapılan operasyon sonucunda 16 sanık hakkında dava açılmıştı.

Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nda görevli 3 müfettiş, kaçakçılık çetesine yönelik gerçekleşen 'Bahar' operasyonu ile ilgili 12 sayfalık rapor hazırlayarak müsteşarlık ve savcılığa gönderdi. Müfettişler, gümrüklerde görevli üç müdürün idari zafiyet içerisinde olduklarını belirtirken, rüşvet aldıkları öne sürülen üst düzey yöneticilerin de aralarında bulunduğu 22 gümrük memurunun meslekten ihraç edilmelerini talep etti.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün geçen şubat ayında gerçekleştirdiği Bahar adı verilen operasyonun ardından Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı'nın 2 Nisan 2007 günlü onayı ile gümrük müfettişleri Ayhan Turna, Yücel Karadiş ve gümrük müfettiş yardımcısı Zübeyir Apak raporla ilgili çalışmaya başladı. Hazırlanan rapor, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı ve olayı soruşturan Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. Raporda, İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muahafaza Müdürlüğü'nde görevli Bölge Amiri O. Ş., Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nde müdür olarak görev yapan E. C. Me., kısım amirleri Ali A., Yalçın H. ile gümrük memurları Haşim Ş., Ayhan K., Dilfiraz D., Mansur G., Halil G., Mehmet Hüdayi D., Mustafa G., Mehmet Y., Bahattin T., Rıza T., Haluk Ö., Şehmus A., İbrahim A., Muhsin Ş., Ahmet A., A.Cem K., Kuban E. ve Mustafa O. Ç.'in 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca memurluktan ihraç edilmeleri istendi.


MEMURLAR.NET'İN NOTU: Haberde geçen konuya ilişkin olarak Küçükçekmece Cumhuriyet başsavcılığınca soruşturma yapılmış ve 21/11/2007 tarihinde Eyüp Can Me. hakkında "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verilmiştir.


İhracı talep edilen memurlardan Mustafa O. Ç.'in kaçakçılık şebekesi üyesi olarak da faaliyet gösterdiği kaydedildi. Memurların rüşvet aldıklarının anlaşıldığı belirtilerek, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca cezalandırılmaları istendi. Müfettişler, bazı memurların çete üyeleriyle yaptıkları görüşmeler ile çete üyelerinin yaptıkları konuşmalarda adları geçen memurlarla ilgili telefon kayıtlarını da kayıt numarası ile rapora aldı. Raporda Aktif Gümrükleme Şirketi'nin çelik kasasında bulunan ve hangi görevli memura ne kadar rüşvet verildiğini belgeleyen bilgilere de yer verildi.

Müfettişlerin ifadelerini aldığı gümrük memurları, haklarındaki iddiaları reddetti. Raporda, "Sorumlulukları tespit edilen memurların alınan ifadelerinde; ilgili memurlarca, kendilerine yöneltilen suçlamaların reddedildiği ve rüşvet alındığına dair tespit edilen olayların ve tapelerde geçen görüşmelerin, iş takipçilerince ithalatçılara veya kendi iş sahiplerine yönelik masrafı yüksek göstermek ve bu yolla haksız kazanç elde etmek amacına dönük eylemler olduğu ileri sürülse de; bahse konu telefon görüşmelerinin, Aktif Gümrükleme Örgütü ile ithalatçı firmalar arasında geçen görüşmeler olmadığı; olması halinde görüşmelerin inandırıcılığının tartışılabileceği veya kesin bir kanaat oluşturmayacağı bilinmekle beraber; bilakis görüşmelerin, örgüt üyeleri arasında geçtiği ve hatta bir kısmının örgütün beyin takımı diye nitelendirilebilecek kişilerin görüşmeleri olduğu; rüşvet diyaloglarının, üçüncü kişileri ya da örgüt liderini kandırmaya yönelik olmadığı veya olamayacağı; bu nedenle, memurlarca dile getirilen savunmaların inandırıcı bulunmadığı" vurgulandı.

Raporda gümrükte müdür olarak görev yapan Eyüp C. M., A. Remzi Ö. ve Mustafa Ç.'ın takip süresince 17'si tespitli 100 olay yaşanmasına rağmen kaçakçılıktan haberdar olmamaları sebebiyle yöneticilik açısından idari zafiyet içerisinde oldukları ve bu sebeple görevlerine devam etmelerinin uygun olmayacağı belirtildi.


MEMURLAR.NET'İN NOTU: Haberde geçen konuya ilişkin olarak Küçükçekmece Cumhuriyet başsavcılığınca soruşturma yapılmış ve 21/11/2007 tarihinde Eyüp C. M. hakkında "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verilmiştir.

Sahte belge ve rüşvet suçlaması

Çetenin kaçakçılık olayında kullandığı müşavirlik şirketlerinin sahipleri Tuncer D., Ali K., Ayhan K., Saygı U. ve Sabit K.'nun 'evrakta sahtekarlık', 'gerçeğe aykırı belgelerle gümrüğü yanıltma' ve 'rüşvet vermek suretiyle teşekkül halinde kaçakçılık' suçlarından ceza almaları halinde meslekten çıkarma cezasının verilmesi, yargılama süresince de geçici olarak mesleki faaliyetten alıkonulmaları istendi. Raporun, emniyetin gerçekleştirdiği 6 ay süren telefon takibi ve ilgili gümrüklerdeki belgelerin incelenmesiyle hazırlandığı belirtildi. Liderliğini Mustafa A.'in yaptığı kaçakçılık çetesine yönelik düzenlenen operasyonun ardından Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, 7'si tutuklu 16 sanık hakkında 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Davanın görülmesine önümüzdeki günlerde başlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber