Belediye zabıtalarının, Belediye Kanun Tasarısına ilişkin görüşleri

Haber Giriş : 03 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Madde 51in 2.fıkrası ile "Görevini yaparken zabıtaya karşı gelenler,Devlet memuruna karşı gelenler gibi cezalandırılır." hükmü getirilmektedir.

Oysa halen yürürlükte olan 1580 sayılı belediye kanunun 108 nci maddesinde "Belediye zabıtasına karşı gelenler Devlet Zabıtasına karşı koyanlar gibi ceza görürler." hükmü bulunmaktadır. Bu düzenleme belediye zabıtası açısından oldukça sakıncalı bir durum ortaya çıkarmaktadır. Zaten bir devlet memuru olan belediye zabıtası bu ifadelerle sanki devlet memuru değilmiş de kendisine böyle bir ayrıcalık tanınıyor gibi algılanmaktadır.

Not: ( Belediye Zabıtası ; 765 sayılı Türk ceza Kanununda da bu hususa ilişkin değişiklik talep etmektedir. )

Bir diğer düzenleme Madde 51 in son paragrafında yer alan

"Belediye zabıta teşkilâtında büro hizmetlerinde çalışanlar hariç, zabıta hizmetlerinde çalışanlara fazla mesai karşılığı olarak yılı bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenebilir." hükmüdür.

Bu düzenlemenin belediye zabıta teşkilatı bürolarında nasıl bir sıkıntı doğurabileceği zannımca tahmin edilememiştir. Büro hizmetlerinde çalışanlardan kasıt sivil memurlar ise bir problem çıkmayacaktır. ancak zabıta memurlarının büro hizmetlerinde çalıştırılmasına devam edilecekse bu hakkaniyetli bir düzenleme değildir.

ayrıca bu paragrafın son kelimesi ise ortaya belediyeden belediyeye farklı uygulamalara yol açacaktır. ".....fazla çalışma ücreti ödenebilir" ibaresi "....maktu fazla çalışma ücreti ödenir" olarak düzeltilmelidir.

Belediye Zabıtası tasarıyı başından bu güne kadar takip etmektedir. 58. Hükümet zamanında hazırlanan tasarıda bulunan "Belediye Zabıtasına emniyet hizmetleri sınıfı personeline emeklilik yönünden tanınan haklar aynen uygulanır." hükmü bu tasarıdan çıkarılmıştır. Bu düzenlemeye de yer verilirse 40 bin zabıta memuru minnettarlığını göstermekte gecikmeyecektir.

Belediye zabıtası yıllar yılı kendi teşkilat kanununun çıkarılmasını beklemektedir. Anayasanın 127. Maddesinin son paragrafında; ?.......Mahalli idarelerin ............kolluk işleri .........kanunla düzenlenir.......? hükmü açıktır. Er yada geç bu yönde bir düzenlemeye gidileceği ümidini ise hiç yitirmedik. Bu yöndeki beklentilerimizin karşılanacağından hiç şüphemiz yoktur.

"Tasarının 50 nci maddesi belediye zabıtasını düzenlemektedir. Maddenin Komisyonumuzda görüşülmesi sırasında, belediye zabıtasının belediyenin vitrini olduğu ve bu nedenle de büyük önem taşıdığı ifade edilmiştir. Belediye zabıtası kaçak yapılar ile mücadelede çok önemli bir fonksiyon üstlenmektedir. Belediye zabıtasının kaçak yapılaşma ile mücadelede ve diğer bazı konularda daha etkin hizmet yürütebilmesi için kendilerine belirli sınırlamalarla silah taşıma ve kullanma yetkisi tanınmalıdır.

Cevaben yapılan açıklamalarda, silah taşıma ve kullanma yetkisinin çok hassas bir konu olduğu; belediyenin kaçak yapılarla mücadelede güvenlik güçlerinden yardım alabildiği ve belediyelerin bu konuda ciddi sorunlarla karşılaşmamaları için belediye zabıtasına bu tür bir yetki vermemek gerektiği ifade edilmiştir" (Plan ve Bütçe Komisyonu Raporundan)

Bu konuda zabıtanın haklı talepleri vardır ancak bu gün itibari ile belki buna hazır değildir fakat zabıtayı bu yönde de bir hazırlık sürecine tabii tutmak ve bu konuda gerekli çalışmaları başlatmak geleceğin zabıtası açısından çok önem taşımaktadır.

Belediye Yasa tasarısının zabıtayı ilgilendiren bölümleri için görüşlerimiz özetle bunlardan ibaret olup yüksek tensiplerinize Saygı ile Arz Olunur.

www.zabita.hizmetleri.com

Hasan Basri ILIK
İst.B.Ş.Bld.

[email protected]


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber