Yerli ERP yazılımı şart

İşletmelere kaynak planlaması sunan ERP sektöründeki global yazılımcılar, tek taraflı uygulamalarla müşterilerini mağdur ediyor. 300 milyon doları aşan Türkiye'nin yazılım pazarından büyük paya alan yabancı firmaların, ürünü sattıktan sonra müşteriye sırtını dönmesi firmaları milyon dolarlık zararlara uğratıyor. Çare yerli ERP yazılımında

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Kasım 2018 08:15, Son Güncelleme : 28 Kasım 2018 08:32
Yerli ERP yazılımı şart

İşletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için geliştirilen ERP yazılımlarında Türkiye'nin büyük açığı bulunuyor. Şirketler, fiili süreçlerini EPR yazılımlarıyla fiili süreçlerini kayıt altına alırken ciddi masraflar yapıyor. Bu iş için büyük paralar ayıran belli büyüklüğün üzerindeki şirketler, uluslararası manada isim yapmış SAP, AX gibi ERP yazılımlarını tercih ediyor.

ŞİRKETİN KENDİ SUNUCUSU GİBİSİ YOK

Sözkonusu yazılım; hizmeti alan şirketlerin tercihlerine göre ya 'bulut' kurulumunu ya da 'kendi sunucuları'nda kurulumunda gerçekleşiyor. Bulut versiyonunda program ve veri tabanı genellikle yurtdışında bulunduruluyor. Bazı Şirketler ise verilerinin yurtdışında olmasını risk olarak gördükleri için kendi sunucularındaki kurulumu tercih ediyor. Şirketlerin kendi kurulumlarını tercih etmesi aslında bir yasal zorunluluk olarak da karşımıza çıkıyor. Çünkü Kişisel Verilerin Korunması Kanunu verilerin yurtdışında bulundurulması 'sakıncalı' kabul ediliyor.

PROJELER GECİKİYOR BÜYÜK ZARAR OLUYOR

Bu yasal zorunluluğa rağmen; Microsoft'un müşterilerini kendi kontrolündeki Bulut (Azure) ortamına geçmeye zorlaması dikkat çekiyor. Son yıllarda bu politikada ısrar eden Microsoft, kendi sunucularında (Onprem) kullanmak isteyen müşterilerine gerekli desteği vermeyerek mağdur ettiği belirtiliyor. Bu zorlama politikası nedeniyle Türkiye'de birçok projede gecikmeler olduğu ve büyük ekonomik kayıplar yaşandığı ifade ediliyor.

SATIŞ SONRASI HİZMET YOK

Öte yandan, kendi marka adı ile kurulmuş yerel şirketler, hukuki bir sonuçla karşılaştığında da Microsoft'un kenara çekilerek müşteriyi yurtdışındaki merkez ile muhatap olmaya zorlaması dikkat çekiyor. Halbuki Microsoft'un yerel şirketi satış, fuar, zirve gibi birçok konuda Microsof'tun kendisi gibi hareket etmesi ve tüm yazışmalarda markayı temsil etmesine rağmen bunu yapması çelişki olarak duruyor. Microsoft Türkiye Ofisi'nin ürünü sattıktan sonra müşteri ile hiçbir şekilde ilgilenmemesi tepki çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber