Kanadoğlu hakkında takipsizlik kararı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'nın suç duyurusu üzerine Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu hakkında, ''hükümeti, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama'' suçundan başlattığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

Başsavcılık, Kanadoğlu'nun, ODTÜ Mezunlar Derneğinde düzenlenen ''Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Yasal ve Hukuksal Boyutu'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, ''Anayasa Mahkemesi'nin aymazlık içinde bulunmakla'' itham ettiği sözleri üzerine başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Takipsizlik kararında, ''Kanadoğlu'nun, konferanstaki konuşmasında, geçmişte açılan bir davada kararını 1 yıl 5 ay 27 günde açıklayan mahkemeyi, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde oluşan tablonun sorumlusu olarak gösterdiği, mahkemenin bu uygulamasını da aymazlık olarak nitelendirdiği anlaşılmıştır'' denildi.

Kararda, Kanadoğlu'nun sözlerinin Türk Ceza Kanunu'nun 301/2. maddesinde düzenlenen ''devletin yargı organlarını alenen aşağılamak'' suçunu oluşturup oluşturmadığının tespiti, ''aymazlık'' sözcüğünün aşağılama içerip içermediğinin ve kelimenin bu amaçla kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesi ile mümkün olduğu belirtilerek, ''aymazlık'' kelimesinin, ''gaflet, yanılgı içinde olmak, aldırmazlık, kendini bilmemek ve olan bitenin farkında olamamak'' gibi anlamları bulunduğu kaydedildi.

Kanadoğlu'nun soruşturma konusu sözleriyle, önceki bir davaya ilişkin kararın 1 yıl 5 ay 27 gün gecikmeyle açıklanmasına işaret ettiği, ''aymazlık'' sözcüğünün de ''olan bitenin farkında olmamak'' anlamında kullanıldığı kanısına varıldığı vurgulanan takipsizlik kararında, olan bitenin farkında olmamakla itham edilmenin, yargı organı için aşağılama içerip içermediğinin tespit edilmesi gerektiği belirtildi.

Sabih Kanadoğlu'nun savunmasına da yer verilen takipsizlik kararında, Kanadoğlu'nun, sözleriyle Anayasa Mahkemesi'nin saygınlığına zarar verme kastıyla hareket etmediğini dile getirdiği, geçmişe gönderme yaparak yeni uygulamalar için hatırlatmada ve uyarıda bulunma düşüncesiyle hareket ettiğini söylediği kaydedildi.

Kararda, Kanadoğlu'nun sözlerinin, ''eleştiri amacıyla düşünce açıklama'' olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldığı ve ''küçük düşürücü, küçültücü, hor görmek manasındaki aşağılamanın, olan bitenin farkında olmamak anlamında kullanılan sözcükle elde edilemeyeceği değerlendirmesi yapıldığından'' Kanadoğlu hakkında takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber