İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yabancı kontenjanı %40 boş

YÖK Başkan Vekili Prof. Rahmi Er, bazı vakıf üniversitelerinin "yabancı öğrenci kontenjanında sınırlama kalksın" talebine cevap verdi. Bu üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanının ancak yüzde 60'ını doldurabildiğini söyleyen Er, "Demek ki yabancı öğrenci kontenjanı sınırlaması diye bir sorun yok. Vakıf üniversitelerinin yabancı öğrenci kontenjanı 65 bin, bunun yüzde 40 kadarı boş" diye konuştu

Haber Giriş : 09 Ocak 2019 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Yabancı kontenjanı %40 boş

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er, son günlerde vakıf üniversitelerin gündeme getirdiği "yabancı öğrenci" kontenjanı hakkında açıklamaya yaptı. Er, yabancı öğrenciler için ayrılan kontenjanların yüzde 40'nın boş kaldığını söyledi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er, bazı vakıf üniversitelerinin, tıp fakültelerindeki yabancı kontenjanı sınırlamasının kaldırılmasına ilişkin taleplerinin yersiz olduğunu açıkladı. Yeni Şafak'a konuşan Er, "Resmi rakamlar, bu üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarının ancak yüzde 60'ını doldurabildiklerini gösteriyor. Demek ki yabancı öğrenci kontenjan sınırlaması diye bir sorun yoktu. Vakıf üniversitelerinin yabancı öğrenci kontenjanı 65 bin, bunun yüzde 40'ı kadarı boş" dedi. Bundan daha 4 yıl önce 40 binlerde olan uluslararası öğrenci sayısının bugün 148 bine ulaştığını ifade eden Er, "Bu kadar önemli rakama ulaşmış olması da yeni YÖK'ün izlediği uluslararasılaşma politikasının başarılı bir sonucudur" diye konuştu.

ASIL MESELELERİ TIP VE DİŞ HEKİMLİĞİNDEKİ KOTA!

  • "Bazı vakıf üniversiteleri, zaman zaman yükseköğretimde uluslararasılaşma stratejimizi de gerekçe göstererek, yabancı öğrenci kontenjanına getirdiğimiz sınırlamanın kalkmasına yönelik açıklamalarda bulunuyor" diyen Er, "Oysa resmi rakamlar, bu üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarının ancak yüzde 60'ını doldurabildiklerini gösteriyor. Demek ki yabancı öğrenci kontenjan sınırlaması diye bir sorun yoktur. Vakıf üniversitelerinin yabancı öğrenci kontenjanı 65 bin, bunun yüzde 40'ı kadarı boş. Onların asıl meselesi, tıp ve diş hekimliği gibi programlara getirdiğimiz yüzde 50 kotanın kaldırılması, böylece tıp fakültelerine daha çok yabancı öğrenci alabilmek" ifadesini kullandı.

TÜRK ÖĞRENCİSİNİN EMEĞİNE HAKSIZLIK OLMAZ MI?

"Yıllarca büyük bir emek ve çaba sarf ederek elde ettiği başarı sonucu bir tıp fakültesine yerleşmiş bir Türk öğrenci, eğitim düzeyi oldukça düşük bir ülkeden gelen öğrencilerle aynı sınıfta olsa, bu durum Türk öğrencinin eğitimine, emeğine, çabasına, kazanımına karşı bir haksızlık olmaz mı?" diyen Er, "Tıp fakültesine yerleşen Türk öğrencilerimizin anne-babaları, sizce çocuklarının gelecekteki başarıları açısından onların böyle bir ortamda okumasını isterler mi? Elbette istemezler" şeklinde konuştu.

Pek çok ülkede tıp programlarının en çok tercih edilen programlar arasında olduğunu ve en üst düzeyden öğrenci aldığını söyleyen YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er şunları söyledi:

"Amerika'da tıp okumak istiyorsanız önce temel bilimleri içeren 4 yıllık bir lisans diplomasına sahip olmanız, not ortalamanızın yüksek olması, sosyal çalışmalarda yer almış olmanız ve tabi ki MCAT sınavında başarılı olmanız gerekiyor. Avrupa'da pek çok ülke ancak en iyi not ortalamalarına sahip öğrencileri tıp programına kabul ediyor. Oralarda da kontenjanlar sınırlı ve bu yüzden müthiş bir rekabet var ve iyi tıp eğitimi veren okullara kabul almak gerçekten çok zor."

Yasemin Asan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber