Mevduat faizi daha yavaş iniyor

Yaklaşık 3 aylık sürede faizler TL ticari kredilerinde 8.30, tüketici kredilerinde 5.78 puan düşerken, toplam mevduatta 3.28 puan indi. Kredi ile mevduat faizi arasında düşüşte 2.5 ile 5 puanlık bir makas açıldı. Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım yorumladı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 14 Ocak 2019 14:25, Son Güncelleme : 14 Ocak 2019 18:24
Mevduat faizi daha yavaş iniyor

Geçen yılki kur ve faiz şoku ardından borçların ödenmesi sorunu yaşanıyor. Yılın 11 ayında bankaların tahsili gecikmiş alacaklarında 28.2 milyarlira artış meydana geldi. Yine aynı sürede karşılıksız çıkan ve tahsil edilemeyen çeklerin tutarı 21.1 milyar, protesto edilen senetlerin tutarı da 16.8 milyar lira oldu. Bu üç araçta 11 ayda toplam 66 milyar lira ödenemedi.

-Hem hükümet hem de bankalar borçlarını ödemek isteyenlere faiz ve taksitlendirme kolayları sağlıyor. Geçen haftada şanslı olan gruplar bireysel kredi kartı borçluları ile KOBİ'lerdi. Kredi kartı borçları 2 yıllık vadede aylık yüzde 1.10 Ziraat Bankası kredisi, KOBİ'lere 20 milyar liraya varan krediler ise aylık yüzde 1.54 faizle 13 banka tarafından verilecek.

-Birinin faizi yıllık bileşik yüzde 13.5, diğerinin yüzde 18.6'ya geliyor. Ziraat Bankası'nın iki yıllık ihtiyaç kredisinin faizi aylık yüzde 2.35, bankaların ihtiyaç kredilerinin ağırlıklı ortalama faizi yüzde 32.35, yine bankaların TL ticari kredilerinin ağırlıklı ortalama faizi ise yüzde 27.63.

-Buna göre kredi kartı borçlarının ödenmesinde yaklaşık 20 puanlık indirim yapılırken, KOBİ'lere kullandırılacak kredilerin faizi de yaklaşık 10 puan düşük tutulacak.

Faiz oranları çok cazip. Piyasa faizlerine göre fark çok büyük.

-Ayrıca faizlerin alt bazını belirleyen enflasyon oranı da yüzde 20'de. Yılın ilk aylarında da bu düzeye yakın seyir bekleniyor. Daha sonraki seyrinde ise yılın ikinci çeyreğinden itibaren hükümetin ortaya koyacağı ekonomi politikaları belirleyici olacak.

EN ÇOK FAİZ DÜŞÜŞÜ TİCARİ KREDİDE: 8.3 PUAN

-Teşvik, taksitlendirme veya yeniden yapılandırmalardan herkes yararlanamıyor. Bu nedenle kredi faizlerinin seyrine baktık. Ağustos şoku ile faizlerde en yüksek düzeyler eylül ve ekim aylarında görüldü. Hangi faizin en yüksek nereye çıktığı bitişikteki tablodan izlenebilir. Oranlar bankaların ağırlıklı ortalaması ve Merkez Bankası verileridir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber