Kira fiyatları, kendini 2'ye enflasyonu ise 5'e katladı

Haber Giriş : 14 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enflasyon tek rakamlı hanelere indiği halde kira fiyatlarındaki artış hız kesmiyor. Geçen yıldan bu yana kira fiyatlarındaki artış, enflasyonu 5'e katladı. Özellikle İstanbul'da insanlar kiralık ev bulmakta zorlanıyor.

Enflasyon tek rakamlı hanelere inmesine rağmen kira fiyatlarındaki artış hız kesmiyor. Geçen yıldan bu yana kira fiyatlarındaki artış, enflasyonu 5'e katladı. Gayrimenkul satış fiyatlarına oranla daha hızlı bir yükseliş sergileyen kira fiyatları, dar gelirli vatandaşı zor durumda bırakıyor. Vatandaşlar, kiralık konut sayısının az olması nedeniyle hatta pazarlık dahi yapamadan mal sahipleri ile anlaşma yoluna gidiyor.

Ev arayanlar sıraya giriyor
İstanbul'da kira fiyatlarındaki artış ortalama yüzde 50 civarında seyrederken, kontratını yenileyen kiracılar için bu oran yüzde 20-30 arasında değişiyor. İşyeri kirasındaki artış oranı ise ortalama yüzde 25 olarak gerçekleşiyor.

İlir Emlak'ın sahibi Ömer Kuzum, kiralık daire talebinin son dönemde büyük oranda arttığını belirterek, "Kiralık soran çok ama ev yok. Defterimde 150-200 telefon var. Kiralık ev bekliyor insanlar ama cevap veremiyoruz. Kiralık ev yok" dedi.

Bayrampaşa'da kiraları, Çevik Kuvvet artırıyor
Bayrampaşa, Esenler, Karadeniz Mahallesi, 500 Evler gibi bölgelerde kiralık ev bulmanın çok zor olduğunu belirten Kuzum, bunun Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet kışlasından kaynaklandığını söyledi. Kışlada 6 bin memurun görev yaptığını ifade eden Kuzum, "2+1 daire 300 milyon liradan başlıyor. Memurların tayini çıksa bile yerine yenileri geliyor" diyor.

Ev sahiplerinin enflasyondaki düşüşü gerçekçi bulmadıkları için kira artışlarını yüksek tuttuklarını öne süren Kuzum, alternatifi olmayan kiracıların da ev sahiplerinin isteklerine itiraz edemediklerini söyledi. Kiralık daire konusunda her şeyin mal sahibinin vicdanına kaldığını vurgulayan Kuzum, 2 oda ve 1 salon dairenin sırf kaloriferli diye 400-450 milyon liradan kiraya verildiğine dikkat çekti. 2 oda bir salon sobalı dairenin kirasının geçen yıl 200 milyon lirayı geçmediğini hatırlatan Kuzum, bu yıl aynı özellikteki dairenin 300 milyon liradan başlayan fiyatlarla kiraya verildiğini bildirdi.

Kat irtifaları yükseltilmeli
Emlakçı Ömer Kuzum'a göre kiraların artmasının en büyük nedeni İstanbul'un göç almaya devam etmesi. "Anadolu'da iş bulamayan, ekmek parası umuduyla İstanbul'a geliyor. Parklar, bahçeler Doğu'dan gelen insanlarla dolu" diyen Kuzum, yeni konut üretilemediği için kiraların yükseldiğini kaydetti.

Konut sorununa artık belediyelerin de el atması gerektiğini savunan Kuzum, "Belediyeler park, bahçe işiyle uğraşacağına, konut soruna yönelik çözüm üretmeli. Sokaklardan çöp kamyonları dönemiyor. Kat irtifası yükseltilip, 3-5 katlı 15-20 apartman biraya getirilip, 10 katlı büyük siteler yapılmalı. Böylece hem konut sorunu çözülür hem de yeşil alan ve trafik sıkıntısı yaşanmaz. Böylece inşaat sektörü canlanır, işsizlik sorunu da kalmaz" diye konuştu.

50 bin tane kira davası açıldı
Reha Medin gibi gayrimankul uzmanları da kira fiyatlarının hızlı bir şekilde yükseldiğine dikkat çekiyor. Medin'e göre, kira kontratlarına yazılan yüzde 50-yüzde 60 artış gibi rakamlar mal sahibi ve kiracı arasındaki sorunlarda da büyük artışa yol açıyor. Kiraya veren ve kiracı ilişkilerinin yüzde 90'ının problemli olduğu, bunun da yüzde 25 ile yüzde 30'unun mahkemelere yansıdığı belirtiliyor. Şu anda mahkemelere yansıyan kira davası sayısının 50 binin üzerinde olduğu kaydediliyor

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber