İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Aile hekiminin rapor çilesi

"Dans kursuna gitmek, satranç oynamak, seksek oynamak için sağlık raporu isteyen kurumlar, aile hekiminin çalışmasını kilitliyor. Aile hekimleri günlük mesailerinin yüzde 15'ini sağlık raporuna ayırıyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 23 Nisan 2019 06:47, Son Güncelleme : 23 Nisan 2019 08:45
Aile hekiminin rapor çilesi

Aile hekimleri mevzuata uygun olmayan sağlık raporu düzenlemekten şikayetçi. Günlük çalışma saatlerinin önemli bir bölümünü mevzuatta yer almayan sağlık raporu düzenlemek için ayıran aile hekimleri, bu konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararların yerine getirilmesini istiyor. Kurumların bilgisizlik ve alışkanlık yüzünden her iş için sağlık raporu istediğini söyleyen İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kudbettin Demir "İşe girmek, kursa gitmek, dansa gitmek, Satranç oynamak, seksek oynamak ve hatta evlilik programına katılmak için bile sağlık raporu isteniyor. Günlük iş programımızın yüzde 15'i bu raporları vermek ya da niçin verilmemesi gerektiği konusunda vatandaşı ikna etmeye çalışmakla geçiyor. Aile hekiminden istenen rapor çeşidi 400'ü geçiyor. Sağlık raporu, önemli konular için verilmeli ve bu konu için görevlendirilmiş özel kurullar tarafından düzenlenmelidir" dedi.

RAPORSUZ YAŞAYAMIYORUZ

Sağlık Bakanlığının 2019 Ocak ayı başında yaptığı mevzuat dışında sağlık raporu istenmeyeceğine ve bununla ilgili düzenlemelerin yapılacağına ilişkin açıklamasına rağmen kurumların rapor taleplerinin devam ettiğini söyleyen Dr. Demir "Raporsuz yaşayamayan bir millet olduk. Mesela sporcu lisansı çıkarmak için sağlık raporu isteniyor. Satranç da bir spor olduğu için bize gelen vatandaşa 'Satranç oynamak için herhangi bir sağlık engeli yoktur' raporu veriyoruz. Bu tür rapor talepleri tamamen kaldırılmalıdır" diye konuştu.

HASTALIK YAKALANMIYOR

Sağlık raporu taleplerinin işgücü kaybına yol açtığını söyleyen Dr. Demir "Aile hekimleri günlük mesailerinin yüzde 15'ini rapor işlerine harcıyor. Yapılan gereksiz tetkikler ve tedaviler de bütçeye yük getiriyor. Aile Sağlığı Merkezlerine gitmeyen vatandaş özel hastanelere giderek para veriyor ve rapor çıkarıyor. Bugüne kadar sağlık raporları sayesinde yakalanmış hastalık da yok. Fiziksel yetkinlik isteyen sporlarda kardiyoloğa yönlendiriyoruz. Zaten sağlıklı kişilere check-up tavsiye edilmiyor" dedi.

SAĞLIK RAPORU ZORLA MUAYENEDİR

Her kurumun keyfi olarak sağlık raporu isteyemeyeceğini söyleyen Dr. Kudbettin Demir "Sağlık raporu zorla muayenedir. Kişinin vücut dokunulmazlığı anayasa hakkıdır. Zorla muayene sadece anayasanın ilgili maddesi gereği sizin vücut dokunulmazlığınız olduğu için kanunla yetkilendirilmiş kurumlara verilebilir. Birkaç özel durum dışında tüm sağlık raporları kaldırılmalıdır" dedi. Batı toplumlarında sağlıkla ilgili kişisel beyanın geçerli olduğunu hatırlatan Dr. Demir "Bizim talebimiz ömür boyu bir iki defa sağlık raporunun isteneceği bir sistemin getirilmesidir. Bu mecburi durumları da bilimsel bir kurul belirlemelidir. Bu raporlar da ilgili uzmanlık dallarının detaylı incelemesi sonucunda verilmelidir. Rapor gereken durumlarda sorumluluk vatandaşa bırakılmalı, yalan ya da yanlış sağlık beyanında bulunanlara da çeşitli yaptırımlar uygulanmalıdır" şeklinde konuştu.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber