Su tasarrufu büyük ölçüde hanımlara bağlı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2007 22:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuraklığın iyice hissedildiği şu günlerde su tasarrufu en çok gündemin başında geliyor. Ancak su tasarrufu büyük ölçüde ev hanımlarına bağlı.

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası'nın hazırladığı bir rapora göre küçük alışkanlıklardan vazgeçerek suyu tasarruflu kullanmak mümkün. Titiz hanımlar suyu en çok tüketenler arasında bulunuyor. Özellikle bulaşıkların daha iyi temizlenmesi için bol detarjan kullanmak su israfına sebep oluyor. Bunun için ev hanımlarının daha az detarjan kullanması ve durulama esnasında da suyu boşa akıtmaması gerekiyor. En iyisi bulaşıkların makinede yıkanması öneriliyor. 4 kişilik bir ailenin bulaşığını elde yıkanıdığında 85-125 litre su harcarken, bulaşık makinesinde su tüketimi 12 litreye kadar düşüyor. Ayrıca donmuş yiyeceklerin çözülmesinde yiyecekleri akan suyun altında tutmak yerine bir kaba su doldurularak çözülmesi büyük su tasarrufu yapıyor. Meyve ve sebzeleri akan suya ile değil, bir kaba doldurarar yıkanması ve artan suyunda çiçek ve bahçe sulamasında kullanılması tavsiye ediliyor.

Ev hanımlarının en çok su harcadığı bir başka iş ise çamaşır yıkamak. Çamaşırın asla elde yıkanması istenmiyor. Çamaşır makinesini tam olarak doldurmadan çalıştırmak ve kısa programları tercih etmek önemli bir su tasarrufu sağlıyor. Su tüketen cihazları alırken de su tüketim miktarlarına dikkat edilerek satın alınması baştan tasarruf tedbiri arasında yer alıyor. Kapı önü, balkan, teras gibi yerlerin temizliğinde su kullanmak yerine süpürmekte ciddi su tasarrufu sağlıyor. Uzun süreli banyo yapmak yerine duş almayı alışkanlık haline getirmekte önemli bir su tassarufu yolu. Öyle ki, duş alma zamanını 1 dakika bile kısaltmak anlamına geliyor. Özellikle hanımların günde bir kaç kez saç yıkama yerine günde 1 kez duşla birlikte saçlarını yıkaması suyun boşa akmasını engelliylor.

Ayrıca diş fırçalarken, traş olurken suyu boşa akıtmamak, damlatan, sızan musluk ve sifonların tamir edilmesi, 1 ailede 7 ton su tasarrufu sağlıyor. Hortumla, araç, halı yıkanması da ciddi su kaybına sebep oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber