Öğrencilerin okul masrafı cep yakıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen hazırladığı bir raporla, devlet okuluna yeni başlayacak bir öğrenci için velilerin yapacağı yıllık harcamanın 2 bin 460 YTL'yi bulacağını savundu. Harcamalara dershane, kurs, özel öğretmen dahil değil

BAHAR ATAKAN Ankara

Eğitim-Sen tarafından hazırlanan raporda, devlet okuluna yeni başlayacak çocuğu olan velilerin yapacağı harcamanın 2 bin 460 YTL'ye kadar çıkabileceği belirtildi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, masrafların, öğrenci velilerini kara kara düşündürdüğünü belirterek, "Eğitim sistemi her geçen yıl daha fazla paralı hale gelmiştir" dedi.

'Ekonomik fedakârlık'

Öğrenci velilerini "acı bir telaşın" sardığını ifade eden Dinçer, eğitim-öğretim yılı boyunca ortaya çıkacak harcamaların velilerin bütçelerini zorlayacağını iddia etti. Her eğitim-öğretim yılında olduğu gibi bu yıl da öğrenci velilerinin çocuklarının daha iyi eğitim alabilmesi için, "ekonomik fedakârlık" yapacağını belirten Dinçer, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında, bütün resmi ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrenciler için veliler bir yıl boyunca yine binlerce YTL harcama yapacak. Bu rakamlara özel öğretmen, kurs ve dershane harcamalarının dahil olmaması, velilerin yapacağı eğitim harcamalarının büyüklüğünün burada belirtilenlerden daha da fazla olduğunu göstermektedir.

Eğitimi tamamen paralı hale getirmek isteyenler, eğitim harcamalarını çocuklarımızın ve velilerimizin üstüne yıkmak isteyenler bu tablonun hesabını vermelidir."

Harcama kalemleri

"Eğitim hakkının, velileri büyük harcamalara ittiği için artık hak olmaktan çıkarak, parası olanların yararlandığı fırsat haline geldiği" ileri sürülen raporda, çocuğunu devlet okuluna yazdıracak velilerin, bu yıl yapacağı eğitim harcamaları şöyle sıralandı:

Kayıt parası 380; katkı parası (1 yıllık) 40; silgi, tahta, kalem, ampul (1 yıllık) 20; spor parası (1 yıllık) 30; karne, takdir, teşekkür 10; diploma 15; kaynak kitap, kitaplık, hikaye, roman 75; etüt ya da kurs (1 yıllık) 360; fotoğraf çekimi 20; fotokopi ücreti 60; Servis ücreti (yıllık) 660; perde, masa örtüsü 20; müze, gezi, tiyatro 30; temizlik parası 20; bayrak, flama 15; paso 15; Giyecek 150; folklor, bayram kostümleri 120; kırtasiye malzemesi, çanta, suluk 140; kantin, kooperatif giderleri (1 yıllık) 250, teknik bakım giderleri 30 YTL, toplam 2 bin 460 YTL.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber