TÜBA, Covid19 raporunu güncellendi

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Covid-19 Pandemi Değerlendirme Raporunu güncelledi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mayıs 2020 17:05, Son Güncelleme : 06 Mayıs 2020 17:06
TÜBA, Covid19 raporunu güncellendi

TÜBA'nın Covid-19 Raporundaki güncellemeye ilişikn açıklaması şu şekildedir:

COVID-19 Pandemi sürecinde; ulusal ve uluslararası gelişmeleri değerlendiren açık kaynaklardan yararlanılarak, kamuoyunu sağlıklı bilgiye ulaştırmak adına hazırlanan, en başta tıp olmak üzere iktisattan ekonomiye pek çok alanda gerçekleştirilen çalışmalar, alınan önlemlerle ilgili önemli ve açıklayıcı veriler içeren TÜBA COVID-19 Küresel Salgın Değerlendirme Raporu; 3 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla Covid-19'un ülkemizdeki ve dünyadaki güncel seyrini gösterir verilere ek olarak; 3.0 ile Raporun Terminoloji, Tanımlar, Tarihçe ve Türkiye'de Mevcut Durum başlıklı birinci bölümü Salgın Terminolojisi ve Mikroorganizmalar odağında, daha teorik ve kapsamlı bir metodla yeniden ele alındı.

Yine raporun bu güncellemesinde Salgınlarda Tıbbi, İdari ve Sosyal Belirleyicilere ayrıca başlıklar açılarak, Covid-19 küresel salgın değişim periyotlarıyla eş zamanlı bir bilgi sunumu amaçlandı.

Post-pandemide Toplumsal ve Ekonomik Projeksiyon başlıklı üçüncü bölüm ise Türkiye'de Covid-19 Küresel salgın sürecine dair yayınlanan raporlar ve metinlerden hareketle desteklendi. Ayrıca yine bu bölümde OECD ve UNESCO'nun Pandemi sürecine dair raporlarındaki veriler göz önünde Covid-19 hakkında öne çıkan başvuru kaynakları zenginleştirildi.

Yazılı ve görsel medyada bilgi kirliliğinin yoğun olduğu bu dönemde aralarında TÜBA, Akademi'nin Kanser, Gıda ve Beslenme ile Sürdürülebilir Kalkınma, Finans ve Çevre Çalışma Grubu, TÜBA Genç Akademi ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinin de bulunduğu uzman bilim insanlarının bir araya gelerek halkın anlaşılır, açık ve doğru bilgiyi almasını sağlamak üzere oluşturduğu raporda, pandemiye ilişkin Türkiye'de ve dünyada hangi kanallardan veriye ulaşılabileceği hakkında detaylı bir kaynakça da yer alıyor. Diğer yandan uluslararası akademilerin COVID-19'a dair duyuruları da bulunuyor.

Raporun ilk bölümünde pandemilerin tarihçesine değiniliyor ve bu kapsamda mevcut tanımların altı çiziliyor. Türkiye'de Covid-19 salgınının durumuna ve Türkiye'nin mevcut sağlık altyapısı hakkında açıklayıcı veriler sunuluyor. Covid-19 ile ilgili salgın süreç yönetiminin bulunduğu ikinci bölümde ise kapsamlı bir şekilde araştırmacıların faydalanacakları web adresleri yer alıyor. Üçüncü bölümde, pandeminin diğer bilim disiplinleriyle etkileşimi ele alınıyor. Dördüncü bölümde; salgının ekonomik ve toplumsal etkilerine, tarihteki benzer salgınlara da değinilerek bir gelecek projeksiyonu ortaya koyuluyor. Beşinci bölümde; Dünya Bilim Akademilerinin COVID-19 raporlamalarının yanı sıra TÜBA üyelerinin yürütmekte olduğu bazı COVID-19 araştırma ve projeleri bulunuyor. 26 Nisan günü gerçekleştirilen güncellemeyle ayrıca Temel Üreme Sayısı (R0) ve Toplumsal Bağışıklık (herd immunity) başlıklarına da yer verildi. Ek bölümde ise faydalı olacağı düşünülen kaynaklar için adresler ve raporlara yer veriliyor.

Rapor için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber