Bıçak parası isteyen rüşvetçi doktoru yeni TCK kurtardı

Haber Giriş : 30 Ekim 2007 18:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ameliyat ettiği hastalardan ?bıçak parası? adı altında para alan doktorun beraat kararını bozdu. Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin, eski TCK'ya göre "rüşvet almak" suçundan mahkum edilmesini istediği doktorun imdadına yeni TCK yetişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, yeni TCK ya göre doktorun suçunun "görevi kötüye kullanmak" olduğuna karar verdi. Hastalarından bıçak parası alan doktor, davanın zamanaşımı süresi dolduğu için de cezadan kurtuldu.

ANKARA (ANKA)- Yargıtay Ceza Genel Kurulu, eski TCK'ya göre "rüşvet almak" suçundan mahkumiyeti istenen doktorun yeni TCK ya göre "görevi kötüye kullanma" suçundan mahkum olması gerektiğine karar verdi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ameliyat ettiği hastalardan ?bıçak parası? adı altında para alan doktorun beraat kararını bozdu. Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin, eski TCK ya göre "rüşvet almak" suçundan mahkum edilmesini istediği doktorun imdadına yeni TCK yetişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, yeni TCK ya göre doktorun suçunun "görevi kötüye kullanmak" olduğuna karar verdi. Yasa değişikliklerinde sanığın lehine olan hükmün kullanılması kuralı gereği yeni yasa uygulanınca bu kez davanın zamanaşımı süresi dolduğu için doktor ceza almaktan kurtuldu.

Trabzon Bölge Hastanesi'nde göz doktoru olarak görev yapan C.K. hakkında, ameliyat olacak hastaları önce kendi muayenehanesine yönlendirip muayene ücreti aldıktan sonra hastaneye yatırdığı ve ameliyat ettikten sonra da para aldığı, para vermek istemeyen hastalara ameliyata edilemeyeceğini söylediği iddiasıyla Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Mahkeme, sanık doktor C.K. ile ilgili olarak, ?Hastalardan para aldığı, verilmediği takdirde ameliyat edilemeyeceğini söyleyip onlar üzerinde baskı kurduğu, hastaları ödememeleri gereken ameliyat ücretini ödemeleri gerektiği konusunda yalan, hile ve desiselere başvurduğu konusunda herhangi bir delile rastlanmadığından sanığın beraatine hükmedilmiştir? dedi.

Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak, ?Sanığın yapmak zorunda şeyi yapmak için rüşvet aldığı anlaşılmıştır" dedi. Bozma kararında şöyle denildi:

"Sanığın aynı şekilde kendilerinden ameliyat parası aldığını iddia eden diğer müştekilerin iddialarının sübutu yönünden, öncelikle mahkemede dinlenilmeyen müştekilerin beyanlarının alınarak sonucuna göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik soruşturmayla hüküm kurulması isabetsizliğinden bozulmasına karar verilmiştir? denildi.

-MAHKEME: "DOKTOR, REKABET NEDENİYLE ŞİKAYET EDİLDİ"

Yerel mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına direndi. Mahkeme, direnme kararında da şu görüşleri dile getirdi:

?Sanık doktorun hastaneye yeni geldiği sıralarda halk arasında çok iyi doktor olduğu hususunda kanaat yayıldığı, bu nedenle biraz da rekabet nedeniyle şikayete uğradığı inancına varılmıştır.?

Yerel mahkeme Cumhuriyet savcısı ve müşteki vekilinin temyizi ile dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu gündemine alındı.

Bugün toplanan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, hastalarından bıçak parası isteyen doktorun yeni TCK'ya göre ?görevi kötüye kullanma? suçundan mahkum edilmesi gerektiğine karar verdi. Eski TCK ya göre "rüşvet almak" suçundan yargılanması istenen sanık doktor, yeni TCK lehine olduğu için görevi kötüye kullanma suçundan mahkum oldu. Ancak, davanın zaman aşımı süresi de dolduğundan, hastalarından bıçak parası adı altında para alan doktor, ceza almaktan da kurtulmuş oldu.

Yeni TCK'nın 257. maddesinde görevi kötüye kullanma suçu şöyle tanımlandı:

"Madde 257. - (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) İrtikâp suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber