Sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanun teklifi komisyondan geçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2007 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Adalet Komisyonunda, geçen dönemden kadük kaldığı için yenilenen ve sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanun teklifi aynen benimsendi.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün hazırladığı, "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun"da değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi, İçtüzük hükümlerine göre tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra kabul edildi.

Teklife göre, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un adı "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" olarak değiştirildi.

Kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.

Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında sigara içme yasağı getirildi.

Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, 18 yaşını doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.

Sigara yasağı bulunan binalarda, şehirler arası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan araçlarda tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.

Otellerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek. Ancak, bu ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş kısımlar oluşturulacak.

Teklif, statlarda sigara içilmesine sınırlama getiriyor. Buna göre, sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanlarında da olacak.

Tütün ürünleri tüketilmesine tahsis edilen kapalı alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı yapılması sağlanacak.

Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak.

Televizyonda yayınlanan programlarda filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.

Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak.

Tütün ürünleri, yetkili satıcı olan yerlerin dışında; otomatik makinelerle, telefon, televizyon ve internet gibi elektronik ortamlarda satılamayacak, satış amacıyla kargo yoluyla taşınamayacak.

Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıklar çevreye atılmayacak.

Teklife göre, tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarılar; salonlarda asgari 10 santimetrelik puntolarla, toplu taşım araçlarında 3 santimetrelik puntolarla herkes tarafından görülebilir yerlere asılacak.

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK) ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan her kategoride televizyon ve radyolar, ayda en az 60 dakika tütün ürünleri alışkanlığının zararları konusunda uyarıcı, eğitici yayın yapacak.

Tedbir almayan özel işletmelerin sorumlularına, mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza verilecek.

Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar, ürünlerini bedelsiz olarak hediye vermeleri, yetkili satıcı yerlerin dışında satış yapmaları halinde 50 bin YTL'den 250 bin YTL'ye kadar cezaya çarptırılabilecek.

Tütün ürünlerini 18 yaşından küçüklere satan veya tüketimlerine sunanlara, TCK'nın uyuşturucu madde kullananlara ilişkin maddesi uygulanacak. Bu kişilere, "Sağlık için tehlike oluşturabilecek maddeleri çocuklara" verdikleri gerekçesiyle 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

18 yaşından küçükleri, sigara üretimi veya pazarlamasında istihdam edenlere, mahalli mülki amir tarafından, her bir kişiyle ilgili olarak 1000 YTL idari para cezası verilebilecek.

Sakız, şeker, çerez, oyuncağa benzer şeklinde tütün ürünü üretenlere, 20 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar ceza verilecek.

Tütün ürünlerinin yasaklandığı alanlarda yasal uyarı yazılarını asmayanlar, 1000 YTL ile cezalandırılacak.

Sigara paketleri üzerinde uyarıcı yazı bulunmayan ürün üreten firmalara, bu ürünlerin piyasa değerleri kadar ceza verilecek.

Kanuna aykırı davrananlara verilen idari para cezalarından tahsil edilen miktarın yüzde 50 oranındaki kısmı, para cezasına karar veren kurumun harcamalarında kullanılmak üzere kuruma veya ilgili bakanlık bütçesine, yüzde 10'u Sağlık Bakanlığı, yüzde 10'u Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerine aktarılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber