Sokak tacizine 5D ile dur de!

15 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre, her 5 kadından 4'ü en az 1 kez sokakta tacize uğradı. Mağdurların sadece yüzde 25'ine birileri yardım etti. Nedeni ise ne yapılacağının bilinmemesi. L'Oreal Paris de StandUp projesiyle 'Sokak Tacizine karşı Dur!' sloganıyla 5D eğitimi başlattı. Amaç sokakta tacize karşı yapılması gerekenler hakkında eğitim vermek

Haber Giriş : 05 Haziran 2021 08:00, Son Güncelleme : 05 Haziran 2021 08:18
Sokak tacizine 5D ile dur de!

Milliyet'ten Meltem Günay'ın haberine göre: İstanbul - L'Oreal Paris, uluslararası sivil toplum kuruluşu Hollaback ile yürüttüğü StandUp projesi kapsamında sokak tacizi konusunda farkındalık yaratarak, daha fazla insanın bu soruna karşı durması için "5D" eğitimini alması çağrısında bulundu. Proje ile Türkiye'de 10 binden fazla kişiyi eğitmek ve bu konuda farkındalık yaratmak için 40 milyon etkileşim hedefleniyor. Dünya çapında ise 500 milyon kişiye ulaşılarak farkındalık yaratılması, bu yıl sonuna kadar 1 milyon kişiye eğitim verilmesi amaçlanıyor. Projenin Türkiye'deki eğitim partneri ise Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi oldu.

Her 5 kadından 4'ü

Projenin tanıtım toplantısında konuşan şirketin Türkiye Kurumsal İletişim ve Pazar Araştırmaları Direktörü Mehmet Karamollaoğlu, 8 ülkeden 15 bin kişinin katıldığı araştırma sonuçlarını paylaştı. Her 5 kadından 4'ünün en az 1 kez tacize uğradığını aktaran Karamollaoğlu, mağdurların da sadece yüzde 25'ine birilerinin yardım ettiğini söyledi. Tacizin görgü tanıklarının yüzde 86'sı ise böyle bir durumda ne yapacaklarını bilmediklerini kaydeden Karamollaoğlu, "Sokak tacizinin yarattığı sonuçlar oldukça kritik. Kadınların özgüvenlerini düşürüyor ve güçlenmelerinin önünde engel teşkil ediyor" dedi.

Pandemiyle arttı

Pandemiyle birlikte sokak tacizinin daha da arttığına dikkat çeken L'Oreal Paris'in Türkiye Tüketici Ürünleri Divizyon Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen de yaptıkları ikinci araştırmanın kadınların yüzde 76'sı önceye kıyasla kendini daha güvensiz hissettiğini ortaya koyduğunu söyledi. Bunun iki nedeni olduğunu belirten Gökçen "Birincisi pandemi nedeniyle etrafın daha tenha olması, ikincisi ise maske sayesinde tacizcinin daha farklı bir şekilde yaklaşabilmesi. Biz de Türkiye'de sokak tacizine dur demek istedik ve çok büyük bir hareket başlatmak istedik. Amacımız alınacak küçük bir eğitimle tacize nasıl müdahale edilebileceğini göstermek ve bunun için özgüven oluşturmak" dedi.

Sinem Sandıkçı Gökçen, projeyle birlikte verecekleri eğimin içeriğindeki 5D yöntemiyle ilgili ise şu bilgileri paylaştı:

Birinci D dikkat dağıtmak. Eğer sokakta bir tacize denk gelirsek yapmamız gereken ilk şey tacizcinin dikkatini dağıtmak. Bunun en büyük amacı tacize uğrayan kişinin kaçacak zaman yaratabilmek.

İkinci D, dahil etmek. Bulunduğumuz ortamda daha otoriter birisi onun yardımını alarak bu tacizin daha farklı insanlar tarafından fark edilmesini sağlamak ve biraz daha profesyonel yardım alınmasını hedefliyor.

3'üncü D ise delillendirmek. Burada tacizi notla ya da görüntüyle tutanak altına alıp tacizcinin yakalanması sağlanabilir.

4'üncü D, doğrudan müdahale etmek. Kendinizi güvende hissediyorsanız doğrudan tacizi engellemek için müdahale edin.

5'inci D ise dayanışma göstermek. Çünkü mağdur insanların başına böyle bir şey geldiğinde en çok teselliye ihtiyaçları var. Onları sakinleştirmek bunun herkesin başına gelebileceğini anlatmak önemli bir adımı temsil ediyor."

'Hayata dokunacak'

Gökçen, 5D'nin çok basit ama çok etkili bir şekilde insanların hayatına dokunacağını düşündüklerini dile getirirken, şunları dedi:

"Eğitimle bu kadar genç nüfuslu toplumda kültürel bir değişim yaratmak istiyoruz. İkinci hedefimiz ise sokak tacizini bilinir hale getirmek ve farkındalık yaratmak. Bizim amacımız, tacizcinin cesaretini kırmak, mağdur olan kişiye destek olmak ve bu olaya tanık olan kişiye müdahale etmeleri için cesaret vermek. Ücretsiz eğitimlerle bunu başarmak istiyoruz."

'Tacize sessiz kalmayın'

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Tamer Atabarut da tacize maruz kalmanın kişilerin güvenleri ve özgüvenlerini düşürdüğüne işaret ederek, "Yüzleşme, anlaşılamama ve yanlış anlaşılma korkusu mağdurların sessiz kalmasına neden oluyor. Ve ne yazık ki insanlar bu sessizliğin, içinde bulundukları durumu da ortadan kaldıracağına inanıyor. Bu beklenti insanların taciz konusunu normalleştirmesine de yol açıyor. Biz bu davranışları değiştirmek için buradayız. Sorunu normalleştirmeden harekete geçmemiz gerekiyor. Bunu yapmanın en doğru yolu da eğitim" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber