İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Erkeklerin çoğunda görülen prostat hastalığı yaşla birlikte artar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2007 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde halka açık konferanslar kapsamında Üroloji Uzmanı Dr. Hatem Kazımoğlu tarafından "Prostat Hastalıkları" anlatıldı.

Prostat hastalığının, erkeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olduğunu belirten Dr. Hatem Kazımoğlu, "İdrar yapmaya başlamakta zorlanma, idrar akımının etki ve hızında azalma, sık idrara gitme, idrar yaptıktan sonra mesanenin tam boşalmaması, damlama tarzında idrar yapma, kesik kesik işeme, çatallaşma, ani idrar hissi, gece idrara kalkma gibi belirtiler, prostat hastalığı ile ilgili olabilir ve hekim kontrolü gerektirir." dedi.

Prostat hastalığının erkeklerin yarısından çoğunu etkilediğini ve yaşla birlikte görülme sıklığının arttığını anlatan Dr. Kazımoğlu, şöyle devam etti: "Enfeksiyon, iyi huylu prostat büyümesi ve kanser, prostat için 3 tipik sorundur. Enfeksiyon durumunda prostat şişer ve hassaslaşır. Kaynak genelde bakteriyel enfeksiyondur. Bazen kaynak belirlenemez. 'Prostatit' denilen bu durum, genelde 20 - 40 yaş arası görülür. İyi huylu prostat büyümesi genelde BPH olarak bilinir. Tipik olarak prostat orta kısmında oluşur ve idrar yolunu daraltarak, idrar yapma sorununa yol açar. Genel olarak 50 yaş civarında başlar ve yaşla birlikte sıklığı artar."

Dr. Kazımoğlu, "Kanser ise genelde 50 yaşından sonra görülür ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Prostat kanseri, dokuların anormal ve kontrolsüz büyümesi sonucu gelişir. BPH'dan farklı olarak genelde, genelde prostatın dış kısmında gelişir. Enfeksiyon ve iyi huylu büyüme, yaşam kalitesin, olumsuz etkilemekle birlikte, genellikle hayati tehdit oluşturmaz. Ancak prostat kanseri şu an erkeklerde en sık görülen kanserdir ve kanserden ölümlerin 2. en sık nedenidir. Bu nedenle de erken tanı önemlidir ve başarılı tedavi şansını arttırır." diye konuştu

Prostat hastalıklarının tedavisine de değinen Kazımoğlu, "Gelişen tedavi teknikleri ile prostat hastalıklarının tedavisi mümkündür. En iyi silah kişinin kendisidir. Erken evrede başarılı tedavi şansı arttırır. Bu nedenle 40 yaşından sonra düzenli prostat kontrolü önemlidir" şeklinde konuştu.

Aynı zamanda erkeklerde cinsel işlev bozukluklarına da değinen Kazımoğlu, erkeklerde cinsel sorunların bilinenden fazla olduğunu ancak birçok erkeğin hekime gitmekten kaçındığını söyledi.

Cinsel işlev bozukluklarının psikojenik nedenlerin yanında, aterosklerotik damar hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, kan yağlarının yüksekliği, kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek yetmezliği ve sigara kullanımı gibi organik nedenlere de bağlı olabileceğine değinen Kazımoğlu, "Kişinin kendisi kadar ailesi ve sosyal yaşamını etkileyen cinsel işlev bozukluklarının kişiye göre değişen tedavi yöntemleri mevcuttur ve hekime gitmekten çekinilmemelidir" dedi.

Konferans sonrası Dr. Hatem Kazımoğlu katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber