Dedenin savaştığını ispat et, madalya al
İstiklal Savaşı'na katıldığı halde madalyasını alamayanların yasal torunlarına da İstiklal Madalyası verilmesi kararlaştırıldı
ALİ EYVAZ / ANKARA
İstiklal Savaşı'na katılmış ve ?İstiklal Madalyası? almaya hak kazanmış olduğu halde, madalya almadan vefat etmiş kimselerin torunlarına da İstiklal Madalyası verilecek. TBMM Milli Savunma Komisyonu'da oybirliğiyle benimsenen 1921 tarihli 66 sayılı İstiklal Madalyası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarıya göre; dedesinin Milli Mücadele'ye katıldığını ispatlayan toruna İstiklal Madalyası verilecek.

DEDENİN MADALYASI TORUNA
Mevcut yasada madalya, gazinin sırasıyla büyük oğluna, büyük kızına, babasına, annesine yahut eşine veriliyordu. Yeni düzenleme ile torunlarından ya da yeğenlerinden sıralı mirasçılarına da verilecek. İstiklal Madalyası'nı taşıyan kişi öldüğünde, madalya yine aynı sırayla bir mirasçısına intikal edecek.
SAĞ GÖĞÜSTE TAŞINIYOR
İstiklal Madalyası, Kurtuluş Savaşı'nda yararlılık gösterenlere 4 Nisan 1921 tarihinde çıkarılan 66 sayılı kanuna göre ve-rilen bir madalya. Kanuna göre sağ göğüs üzerine her gün takılır. İstiklal madalyası elips şeklinde ve pirinçten yapılıyor. Çapı 35x40 mm, ağırlığı 15.55 gram. Ön yüzünde; üstte Ankara'nın, ortada TBMM Binası'nın resmi bulunan madalyanın arkasında zafer ve barışa işaret eden güneş ışınları görülüyor. Meclis'in sağında orak ve tırpanlar tarıma önem ve-rileceğini, iki taraftaki meşaleler de barışı anlatıyor.