Seviye tespit sınavları ücretleri eksik ödenmektedir

Haber Giriş : 03 Kasım 2004 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülkemizde ilköğretim ve ortaöğretim okullarında seviye tespit sınavları yapılmaktadır.

Bazı illerimizde seviye tespit sınav ücretleri aşağıda ilgili yönetmelik hükmü verilen 12. maddenin (b) bendi uyarınca tek bir sınav gibi değerlendirilip 6 saat ücret ödenmektedir. Halbuki bu sınav iki ayrı oturumda sabah ve öğleden sonra olmak üzere yapılmaktadır ve iki ayrı sınavdır. Bu nedenle oturumlara ayrı ayrı ücret ödenmelidir.

Sabahki oturumda ilköğretim 1. sınıflarda görevli ve salon başkanı olan öğretmen 6 saat ücret almalı, bu öğretmen öğleden sonra ortaöğretim 2. sınıf öğrencilerinin sınavında gözetmense 3 saat daha ücret almalıdır. Aynı öğretmen eğer bu sınavda da salon başkanı ise 6 saat da buradan ücret almalıdır.

Sonuçta öğretmen 9 veya 12 sat ücret almalıdır ve bu durum 12 maddenin a bendine göre değerlendirilmelidir.


Ücret yönetmeliği

Sınav Görevi
Madde 12 (Değişik:20.05.1999/23700)

a) Her derece ve türdeki Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışardan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi ve beceri yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere her bir sınav komisyon üyeliği için 6, her bir sınav gözcülüğü için 3 saat ek ders ücreti ödenir.

Sınav komisyonu üyeliğinde ve sınav gözcülüğünde görevli bulunanlardan;

1) Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği ve 15'den fazla sınav gözcülüğü görevleri,
2) Bir sınavda aynı kişiye hem sınav komisyonu üyeliği, hem de sınav gözcülüğü,
3) Yöneticiler için ücret ödenmez.

Ancak, meslekî ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, bu maddenin (a) fıkrasındaki "Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği görevi için ücret ödenmez." hükmü uygulanmaz.

b) Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretim kapsamında merkezi sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina ve salon sorumlusu olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav günü için 6 saat, gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere 3 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz."

Dosyayı hazırlayan: Ahmet Kandemir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber