Liseli Gizem, Vali'yi harekete geçirdi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Kasım 2008 17:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MUĞLA Valisi Ahmet Altıparmak'ın mahalle ve köy muhtarlarıyla yaptığı toplantıya 17 yaşındaki lise öğrencisi Gizem Çıracı damgasını vurdu.

Liseli Gizem, Milas'ta birçok kadının sokakta yaşamak zorunda kaldığını, çöpten ekmek topladığını ve şiddete maruz bırakıldığını belirterek, acilen sığınma evi kurulmasını istedi.

Vali Altıparmak ise bu konuda elinden geleni yapacağını söyledi, sözkonusu kadınların isim ve kaldıkları yerin listesini Gizem'den aldı. Bazı muhtarlar ise ?155 Polis İmdat' hattındaki görevlilerin kendilerini azarlamasından şikayet etti, Altıparmak bu görevlilerin de kulaklarını çekeceğini söyledi.

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Milas Kaymakamı Şahin Aslan, Muğla Emniyet Müdürü Emin Körpe, daire amirleri, sivil toplum örgütleri, mahalle ve köy muhtarlarının katıldığı Milas İlçe Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde yapıldı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı Vali Altıparmak başkanlığındaki toplantıda köy ve mahalle muhtarlarının istek ve şikayetleri de dinlendi.

Köy muhtarları sık sık elektriklerin kesilmesi ve geç düzenlenen elektrik faturalarından yakındı. Kargıcak Köyü Muhtarı Üzeyir Sezer, köylerin çoğunun karanlıkta kalmaya başladığını, sayaçların zamanında okunmaması nedeniyle faturaları zamlı ödediklerini söyledi. Bazı köylerde 6 aydır elektrik faturası okunmadığını öne süren Sezer, ?Sayaçların değişmemesi, geç okunması, aydınlatma direklerinin tamir edilmemesi nedeniyle karanlığa gömülmeye başladık.

Bu çağda karanlıkta kalmayı içimize sindiremiyoruz. Zamlar nedeniyle gelen elektrik faturaları da son derece şişkin. Elektrik parası ödeyebilmek için traktörlerimizi satmak zorunda kalacağız? dedi. Muhtar Sezer, yapılan yolların da iki ay geçmeden çökmeye, içerisinde çukurlar oluşmaya başladığını söyledi, bu durumun sık sık trafik kazaları yaşanmasına yol açtığına işaret etti.

VALİYE ?155' ŞİKAYETİ

Kanalizasyon ve hırsızlığın yanı sıra, muhtarların ilginç şikayetleri arasında ?155' polis çağrı merkezindeki görevlilerin sorulara ters cevap vermeleri de yer aldı. 155 memurlarından azar işittiklerini belirten muhtarların yakınmaları üzerine Vali Altıparmak, ?Çağrı merkezlerindeki arkadaşlar talepleri ve şikayetleri almakla sorumludur, yorum yapmak onların görevi değil. Vatandaşa centilmence ve kibarca davranmalılar. O arkadaşların kulaklarını çekmek gerekir? dedi.

LİSELİ KIZIN İSYANI

Toplantıya, Gökçeler Köyü adına açıklama yapan Milas Lisesi son sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Gizem Çıracı damgasını vurdu. Vali Altıparmak'ın muhtarların arasında gördüğü ve şaşkınlığını gizleyemeyip, ?Sen hangi köyün muhtarısın? diyerek söz verdiği kız, elektrik, yol ve su gibi sorunlardan daha önemli olduğunu düşündüğü bir konuyu gündeme getirdi.

Liseli Gizem Çıracı, Milas'a göç eden yalnız ve kimsesiz kadınların sokakta kaldıklarını, çöplükten geçinmeye çalıştıklarını ve bazılarının şiddete maruz kaldığını anlattı. Birçok kadının sokakta yaşamak zorunda bırakıldığını ileri süren kız, ?Sayın Valim, farklı illerden Milas'a göç eden, çaresizlik nedeniyle sokaklarda yatan, çöplerden yiyecek sağlayan ve çocuklarını okutmaya çalışan kadınlar var. Fakat bir sığınma evi yok. Sığınma evi olmasa bile bu durumdaki insanlara el uzatacak bir kurum ya yok ya da bu kişilerle ilgilenen çıkmıyor. Bu durum insanlık ve vicdan açısından büyük bir sorun yaratıyor. Bu kadınlarımızın isim ve nerede kaldıklarını size verebilirim? dedi.

VALİ DUYGULANDI

Vali Altıparmak, ekonomik sıkıntıların ve eksikliklerin yanısıra toplumda sosyal sorumluluğun da çok önemli olduğunu vurgularken, ?Gizem'e çok teşekkür ediyorum. Köylerin sorunları kadar sosyal yaşamda kimsesizlere ve bu çağda sokakta kalmak zorunda kalan kadınlarımıza dikkat çekerek bu konudaki eksiğimizi ortaya koydu. Kaymakamlık ve Valilik olarak bu sorunun önemle üzerinde durup, ne sokakta ne de aç olan bir vatandaşımızı çaresiz bırakmayacağım. Bu sorunu genç yaşta gören kızımıza teşekkür ediyorum. Kızımızın bahsettiği kadınlarımıza yardım elini hemen uzatacağız? diye konuştu.

2008 turizm sezonunu da değerlendiren Vali Altıparmak, şunları söyledi:

?Muğla'ya gelen turist sayısında üç milyonu aştık. Bunda ilimiz ve ilçelerinin huzur içerisinde olması, büyük olayların meydana gelmemesi önemli. Ayrıca turizmi sahil kentlerinden kırsal kesimlerimize kaydırmak ilimizin her köşesinde turizm yapmak için alternatif turizm modellerini arttırarak gayret gösterirken köylerin sorunlarını envanter çıkartarak toplayıp hızlı bir şekilde 2009 turizm sezonuna kadar çözeceğiz. Her yıl aynı sorunlarla karşılaşmak istemiyoruz.?

Yaklaşık iki saat süren toplantı Gazipaşa Mahallesi Muhtarı Recep Panay'ın ?Şu Milas'ın İnsanı' adlı şiiri okumasıyla son buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber