Meslek yüksekokulu müdürleri sınavsız girişin kaldırılmasını istiyor

Haber Giriş : 15 Aralık 2004 20:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek yüksekokulu müdürleri, meslek liselerinden yüksekokullara sınavsız geçiş uygulamasının acilen kaldırılmasını istedi.

2002-2003 öğretim yılında başlatılan sınavsız geçişi ?büyük bir başarısızlık' olarak niteleyen müdürler, uygulamanın kısa sürede kaldırılmaması halinde öğrencilerin bir intibak sınıfına alınmasını önerdi. Yüksek Öğretim Kurulu'nun öncülüğünde 26-28 Kasım 2004'te Nevşehir'de yapılan ?I. Ulusal Meslek Yüksekokulları Müdürler Toplantısı'nın sonuçları, bu öğretim kurumlarının ?içler acısı halini' ortaya koydu. Sorunlar 6 ayrı rapora yansıdı. Raporlara göre, sınavsız geçişle kayıt yaptıran öğrencilerin ?bir kısmı okumak, öğrenmek ve böylece bir meslek sahibi olmak yerine, gönül eğlendirmeye ve çalışmadan diploma almaya' geliyor.

Öğrencilerin, MYO'ları tercih etmesinde, askerliği ertelemek ve üniversitenin hizmetlerinden yararlanmak etkili oluyor. Öğrenci profilinin ülkesel (üniversal) olmaktan çıkıp yöresel hale geldiğini savunan yüksekokul müdürleri, ?Yöredeki meslek liselerinden gruplar halinde gelen öğrenciler bozuk davranışlarını, birbirleriyle olan argo ve küfre dayalı ilişkilerini meslek yüksekokullarına taşıyor. Bu durum, yüksekokulları üniversitenin bir parçası olmaktan çıkartıp yöresel ortaöğretimin bir parçası haline dönüştürüyor.? diyor.

Müdürlere göre, yüksekokula kayıt yaptıran öğrencilerin çoğu lisede sınıf arkadaşı olduklarından, kendilerini lise 4 veya 5. sınıf öğrencisi olarak kabul ediyor. Ders veya uygulamaya giren öğretim elemanı, tertip ve düzeni sağlayıp derse başlamak için yoğun çaba sarf ediyor. ?Dersi dinlemek istemeyenler gidebilir' denildiğinde adeta ders sona ermiş gibi anında sınıfın yarısı boşalıyor. Sınavsız geçişle birlikte öğretim elemanlarının ders verme heveslerinin kırıldığını, ?daha önceki yılların öğrencilerini mumla arar hale geldiğini' vurgulayan yüksekokul müdürleri, "Öğrencilerin çok büyük bir çoğunluğu ders araç ve gereci almamakta, not tutmak için dahi bir kağıt ve kalemi bulunmamaktadır. Bu husus sınavlarda dahi kendini göstermektedir." diyor. MYO'larda bir öğretim elemanına 58 öğrenci düşüyor. Birçok MYO'da meslek lisesi öğretmenlerinden faydalanılarak aşılmaya çalışılıyor. Bu durum ?eğitim kalitesinin düşmesine ve öğrencilerin olumsuz etkilenmesine neden oluyor. YÖK sınavsız geçişin çok ciddi sıkıntılarının olduğunu kabul ediyor, ancak sistemin sorunlar giderilerek devam ettirilmesi halinde mutlaka başarılı olacağını vurguluyor. 2002 ÖSS'den itibaren meslek lisesi mezunları, kendi alanlarının devamı niteliğindeki yüksekokul programlarına sınavsız yerleştiriliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber