İşçilerin günlük ücretleri % 2,79 geriledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2009 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Birleşik Metal-İş Sendikasının yaptığı araştırmaya göre, yılın ilk 2 ayında çeşitli sektörlerde çalışan işçilerin ortalama günlük ücretlerinde reel olarak gerileme yaşandı.

Birleşik Metal-İş Sendikanın Araştırma Dairesi'nin, Sosyal Güvenlik Kurumu verileri üzerinde yaptığı araştırmada, yılın ilk 2 ayında ekonomide ve istihdamda yaşanan gelişmelerin işçi ücretlerine yansıması değerlendirildi.

Araştırmada, yılbaşının genel olarak ücret artış dönemi olmasına rağmen Ocak ve Şubat aylarında ortalama günlük ücretlerin daimi süreli çalışanlar için reel olarak yüzde 2,79 gerilediği belirtildi.

İmalat sanayinde daimi çalışanlar içinde reel ücretlerde en ciddi gerilemenin yüzde 17 ile içecek imalatında yaşandığı ifade edilen araştırmada, bunu yüzde 13 ile otomotiv sektörünün izlediğine yer verildi.

Reel ücretlerdeki gerilemenin kağıt ve kağıt ürünleri imalatında yüzde 11, kimyasal ürünler, kok kömürü ve petrol ürünleri imalatında yüzde 9, ana metal sanayinde yüzde 8, tekstil ürünleri imalatında yüzde 2 olduğuna işaret edilen araştırmada, buna karşın tütün ürünleri imalatında çalışanların ortalama günlük ücretlerinin yüzde 19 arttığına dikkat çekildi.

Araştırmaya göre, hizmet sektöründe daimi çalışanlar için reel ücretlerin en fazla gerilediği sektör yüzde 27 ile "istihdam faaliyetleri" oldu. Bunu yüzde 17 ile "telekomünikasyon hizmetleri" alanı izledi. "Konaklama hizmetleri"nde reel kazançlar yüzde 12, sosyal hizmetlerde yüzde 8, "hukuk ve muhasebe hizmetleri"nde yüzde 9 düştü. Buna karşın "ev içi hizmetler"de çalışanların ücretleri reel olarak yüzde 10 artış gösterdi.

Araştırmada, Ocak ve Şubat aylarında istihdamda yaşanan gelişmeler de "Toplamda istihdamda daralma ise iki ay için 440 bin düzeyinde gerçekleşti. Aralık 2008 tarihinde 8 milyon 803 bin olan zorunlu sigortalı sayısı, Şubat 2009 tarihinde 8 milyon 362 bine geriledi. Kadınlarda da istihdam 50 bin azaldı" şekilde ifade edildi.

Araştırmaya göre, istihdamdaki daralma en çok İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli, Tekirdağ, Kayseri, Konya, Manisa, Eskişehir gibi sanayi kentlerinde kendisini gösterdi.

Araştırmanın sonuç bölümündeki değerlendirmede, son dönemde yüksek ücretlilerin işten çıkarılması, yeni istihdam edilenlerin ücretlerinin düşüklüğü ve kimi iş yerlerinde ücretlerin düşürülmesinin ortalama günlük ücretlerde gerilemeye neden olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber