Adli Tıp'ta uzman sıkıntısı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Haziran 2009 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VAKİT yazarı Hüseyin Üzmez'in küçük yaştaki B.C. ile ilişkisiyle gündemden düşmeyen çocuk tacizleri ve Adli Tıp Kurumu raporları tartışmalarında sorunun arkasında uzman kadro eksikliği olduğu da ortaya çıktı. Yeni Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in verdiği rakamlarla sorunların neden çözülemediği belgelendi. Bakan'ın verdiği bilgilere göre Türkiye genelinde sadece 77 çocuk psikiyatri uzmanı bulunuyor. Acı gerçek, Ergin'in CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün soru önergesine verdiği yanıtla resmileşti. İşte Ergin'den çarpıcı bilgi ve tespitler:

- 2003-2008 yılları arasında Adli Tıp Kurumu'na farklı dallarda 22 kişi atandı, aynı tarih aralığında, çeşitli bölümlerde görev yapan 9 personel de kurumdan ayrıldı. Bu da 'Bu personel sayısı yeterli mi?' tartışmalarını gündeme getirdi.

- 5 yılda Adli Tıp Kurumu 6. Adli İhtisas Kurulunda 24 bin 339 görüş tanzim edildi, bunların yaklaşık 8 bini çocukların ruh sağlığı ve cezai ehliyeti ile ilgili. Yani yılda ortalama bin 600 çocukla ilgili görüş bildiriliyor.

Çocuk Psikiyatrı yok

- Beden ve ruh sağlığının bozukluğunun tespitine yönelik her vaka için bilimsel kriterler kullanılıyor. Her vaka olay öncesi, olay sırası ve olay sonrası farklı özellikler gösterebileceği için psikolojik değerlendirmeler buna göre yapılıyor.

- Bugün Türkiye genelinde 77 çocuk psikiyatri uzmanı var. Sayının azlığı nedeniyle bu uzmanların temininde güçlük yaşanıyor. Çocuk psikiyatri uzmanının bulunmadığı durumlarda muayeneyi, çoğu yerde olduğu gibi 'ergen' psikiyatri uzmanları yapıyor.

Yılda 100 bin dosya

- Adli Tıp Kurumu'na yılda ortalama 100 bin dosya geliyor ve bunlar sonuçlanıyor. Hangi dosyanın uzun, hangi dosyanın kısa sürede çıktığı konusu Adli Tıp açısından önemli olmaması nedeniyle kurumda böyle bir istatistik bilgi bulunmuyor. Ayrıca kuruma son 5 yılda 11 bin 170 maluliyet oranı tayini, 407 meslek hastalığı dosyası geldi. Kurum, bilimsel görüşlerini hiçbir etki altında kalmadan, tamamen bilim ışığı altında, tanzim ediyor.

A. Rezzak ORAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber