İÜ'de rektör koltuğu için sekiz aday var

Haber Giriş : 03 Ocak 2005 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi'ni (İÜ), rektörlük için 7 Ocak'ta yapılacak seçim heyecanı sardı. Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınmasından sonra vekâleten bu görevi yürüten Prof. Dr. Tankut Centel'in koltuğu için dördü tıp fakültesinden olmak üzere sekiz öğretim üyesi resmen adaylığını açıkladı. Adayların kimi internet sitesinde hedeflerini sıralıyor, kimi bastırdığı broşürlerle yarışta öne geçmeye çalışıyor, kimi de öğretim üyelerini elektronik posta yağmuruna tutuyor. Adaylar ve vaatleri şöyle:
Prof. Dr. Faruk Erzengin (İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi): Merkez kampüste kaloriferler yanacak, Avcılar kampüste ulaşım ve güvenlik sorunu giderilecek. Üniversitede, şeffaf, demokratik, katılımcı bir idare sistemi olacak. Merkeziyetçilikten vazgeçilecek. Öğretim üyelerinin gelirleri artacak.
Fiziki yapı düzelecek. Yurtdışına gitmek isteyen öğretim üyelerinin her türlü ihtiyacı araştırma fonundan karşılanacak. Merkez kampüsün çevresindeki tarihi binaları restore edip, lojman, misafirhane ve kütüphane yaptıracağız. Kadro olmadığı için üniversiteden ayrılan öğretim üyelerini geri çağıracağız. Üniversite personelinin yakınlarına indirimli tedavi imkânı sağlayacağız.
Prof. Dr. Gediz Akdeniz (Fen Fakültesi öğretim üyesi): İki-üç kişiden oluşan anabilim dallarına da önem vereceğim. Üniversiteyi küçük birimlerin temsili olarak görüyorum. Küçük birimler iyileştirilirse üniversite hiçbir müdahaleye gerek kalmadan yenilenecek. Rektörlerin hep tıp fakültesinden çıkmasıyla istenmeyen düşünceler oluştu. Bu dinamiklere sahip çıkılmadı. 1968 öğrenci hareketinde aktif olarak yer aldığım için o zamandan bu yana öğrencilerin yönetimde etkin olmasını hep savundum. Bunu gerçekleştirmek istiyorum. 68'li olmaktan gurur duyuyorum.
Prof. Dr. Nur Serter (İktisat Fakültesi öğretim üyesi): Üniversitenin geleceğe dönük gelişim planını belirleyecek mastır planı çalışması yapacağım. Dört yıl içinde hedefim eğitimde kalite reformunu geliştirmek. Anabilim dallarını en iyi yere getirmek istiyorum.
Üniversitenin idari yapılanması için idari reform yapıp, işlerin daha hızlı yürümesini sağlayacağım. Her kampüste çevre düzenlemesi, ulaşım ve güvenlikten sorumlu 'kampüs yönetim birimi' kurulacak. Kariyer merkezi kurarak mezunların istihdamını kolaylaştıracağız. Eğitimde kalite artacak. Sosyal bilimlerin Türk bilim politikalarına damgasını vuracak projelerle öne çıkmasını, yabancı üniversitelerle çift diploma veren lisansüstü eğitim programlarının açılmasını hedefliyorum.
Prof. Dr. Yavuz Alangoya (Hukuk Fakültesi öğretim üyesi): Rektörün katılımcı ve demokratik olma zorunluluğu var. Ben de bu yolu takip edeceğim. Kanun, rektörlere çok büyük yetkiler vermiş, ama bu mahzurlu. İÜ'nün en büyük sorunu katılımcılığın eksik olması. İÜ ilerlemeyi hedefliyorsa katılımcı ve demokratik bir yönetim benimsemeli. Öğrenci olmadan üniversite olmaz. Öğrencilerin önemli katkıları olabilir, öğrenciler de aktif olmalı.
Prof. Dr. Kemal Kurtuluş (İşletme Fakültesi öğretim üyesi): İÜ'nün önce bir analizini yapıyorum. Bir kurumun güçlü ve zayıf yönleri neler, bunları belirliyorum. Buradan da bir strateji üretiyorum. Her bir fakülte için analiz yapacağım ve gidebileceği maksimim noktaları belirleyeceğim. Fakülteleri geliştiren yöneticilere destek vereceğiz.
İÜ'nün hızla değişmesi lazım. Değişmezse büyüklüğü resimlerde ve binalarda kalır. Sloganlarla değil, bilimsel olarak yönetim modelini yenileyecek hızlı dönüşüm gerçekleştirilmeli. Hedef öğrenci memnuniyetini dört yılda yüzde 20 artırmak. İktisat ve hukuk fakülteleri çok pis, kalorifeler yanmıyor. Bunlara nasıl göz yumulmuş anlayamıyorum.
Prof. Dr. Mesut Parlak (İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi): Öğrencisi olduğum, asistanlık, öğretim üyeliği, dekanlık ve senatörlük görevlerinde bulunduğum üniversitemizin sorunlarının çözümüne katkı yapmayı her zaman bir yaşam biçimi olarak görüyorum. Öğretim elemanı, öğrencisi ve çalışanları hoşgörüyle kucaklayan demokratik, katılımcı, özgür üniversite için rektör adayıyım. Eğitime, personele, öğrenciye gereken önem verilecek.
Prof. Dr. Hasan Yazıcı (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi): Sorunlar arasında en yaşamsal olanı üniversitenin aşırı merkeziyetçi bir yöntemle yönetilmesi. Buna son verilecek. Fakültelere olabildiğince özerk çalışabilme olanağı tanınmalı. Kadroların dağılımında da merkeziyetçilikten oldukça uzak durulmalı. Üniversitenin kitaplıkları bir türlü arzu edilen niteliğe kavuşmamakta. Bütün bunların düzeltilmesi ve şeffaf yönetim için çalışacağım.
Prof. Dr. Seyfettin Uludağ (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi): Yetkilerini paylaşan ve paylaştığı yetkilerin sorumluluğunda olan rektör olmayı hedefliyorum. Fakültelerimiz seçilen dekanlar tarafından yönetilmeli. Merkeziyetçi yönetim anlayışı terk edilerek, üniversitemiz öğretim üyeleriyle birlikte yönetilecek. Bilimsel araştırma faaliyetlerinin artması için araştırma fonu olanakları zorlanacak. Öğrencilerin yaşamını kolaylaştıran her tedbir alınacak. Kütüphane, spor salonunun sayıları artırılacak. Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber