YAŞ kararıyla re'sen emekli edilen astsubay, isteğe bağlı emeklilikten de yararlanamıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Temmuz 2009 16:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bilindiği üzere Anayasamızın hükmü gereğince YAŞ (Yüksek Askeri Şura) kararları için yargı yoluna gidilememektedir.

Diğer taraftan astsubayların emeklilik hakları da 5434 sayılı Kanununda düzenlenmiştir. Bu kanunun 12. maddesinde 5234 sayılı Kanunla, 2004 yılında yapılan değişiklikle, isteğe bağlı emeklilik düzenlemesi getirilmiştir. Söz konusu hüküm şu şekildedir:

"657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak en az on yıl çalıştıktan sonra, memurluktan çıkarılmış olanlar ile aynı Kanunun 96 ncı maddesi kapsamına girenler ve anılan Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin (5) numaralı alt bendinde aranan nitelikleri kaybedenler hariç olmak üzere herhangi bir nedenle memurluktan ayrılmış olanlar, memurluktan ayrıldıkları tarihten itibaren altı ay içinde yazılı olarak Sandığa başvurmaları ve emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarını ait olduğu ay içinde Sandık hesabına yatırmaları şartıyla başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren Sandıkla ilgilendirilirler. Sandığın diğer iştirakçileri de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olanlar ile aynı esaslar çerçevesinde bu uygulamadan yararlanabilirler."

Yukarıdaki madde isteğe bağlı emeklilik hakkını herkese vermemiştir. En başta memurluktan çıkarılmış olmamak gerekmektedir.

1997 yılında re'sen emekliliğe sevk edilen bir astsubay, 2004 yılındaki bu düzenleme sonrasında isteğe bağlı emekli olmak için sandığa başvurmuştur. Emekli Sandığı bu istemi reddetmiştir. Gerekçe olarak ilgili maddede yer alan "Sandığın diğer iştirakçileri de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olanlar ile aynı esaslar çerçevesinde bu uygulamadan yararlanabilirler." hükmüdür. Bu hüküm gereğince re'sen emekli olanlar da memurluktan çıkarılanlar gibi değerlendirilmiştir. Emekli Sandığının bu işleminin iptali istemiyle dava açılmış, ancak dava Ankara 9. İdare Mahkemesince reddedilmiştir. Re'sen emekli edilen astsubay bu kararı temyiz etmiş ancak danıştay Onbirinci Dairesi temyiz istemini yerinde görmemiş ve Ankara 9. İdare Mahkemesi kararını onamıştır.

Bu karara göre Yüksek Askeri Şura kararlarıyla re'sen emekliliğe sevk edilenler isteğe bağlı emekli olma hakkına sahip değildir. (Danıştay Onbirinci Dairesi Esas No:2007/3586)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber