Tüp bebekte mücize yöntem yok

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Eylül 2009 19:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE MUCİZE YÖNTEM YOKTUR

Tüp bebek yöntemleriyle çocuk sahibi olmak isteyen aileleri "mucize yöntem yoktur" diye uyaran kısırlık ve tüp bebek uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş, hastanın durumuna göre seçilecek tedavi yöntemlerinin başarı şansını artırdığını belirtti.

"Tüp bebek uygulamasında mucize denebilecek bir yöntem yoktur, kişiye göre seçilip uygulanan yöntem vardır" diyen kısırlık ve tüp bebek uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş, aileleri yeterli bilimsel kanıtı olmayan yöntemleri mucize gibi sunan kişilere ve kurumlara karşı uyardı. Akay Hastanesi kısırlık ve tüp bebek uzmanı Op. Dr Tolga Ecemiş, tüp bebek denemelerinde mucize yöntem olmadığını, hastanın yapısına göre uygulanan yöntemler olduğunu belirtti. Tüp bebek uygulamasında tedavinin başarı şansını artırmak için bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerin kullanılması gerektiğinin altını çizen Ecemiş, "Hastanın öncelikle anatomik bir anormalliği varsa,ortaya konulmalı, soruna yönelik tedaviye başlanmalı" dedi.Ecemiş, tüp bebekte hastanın durumuna göre seçilecek başarılı tedavi yöntemlerini şu şekilde sıraladı: 5'inci gün embriyo transferinin yapıldığı Blaslokist transferi, 2 veya 3'üncü gün ile 5'inci gün olmak üzere çift embriyo transferinin yapıldığı interval transfer, embriyoların duvarının lazerle inceltilip rahime tutunmalarını sağlayan assited hatching, ko-kültür, mikrotese ve yeni ilaç tedavi protokolleri.Tüm bu yöntemler uzun yılların çalışma ve deneyimleri sonucu son zamanlardaki gebelik şansını artırmak adına kullandığımız uygulamalar olup mucize denebilecek bir yöntem son yıllarda uygulamaya konmamıştır ancak çalışmalar devam etmektedir

-TÜP BEBEK BAŞARISIZLIĞIN NEDENİ TAM OLARAK BİLİNEMİYOR-

Başarısız tüp bebek denemesinden sonra maddi ve manevi olarak çöküntü yaşayan ailelerin hekimler tarafından bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Ecemiş, "başarısız tüp bebek denemesi"nin,en az 3 ıvf denemesi veya iyi kalitede toplam 10 adet embriyo transferi yapıldığı halde gebeliğin oluşmaması durumu olduğunu söyledi. Başarısız tüp bebek nedenlerinin tam olarak bilinemediğine dikkat çeken Ecemiş, "Olası nedenler pıhtılaşma, doğumsal şekil bozuklukları, embriyo kalitesinde kromozomal veya yapısal bozukluk,tüplerde sıvı birikmesi, myom, embriyo duvarlarının kalın olması, transferi yapan ekibin deneyimi, transferin zor olması gibi etkenlerdir" dedi.


ORUÇ TUTMAK TÜP BEBEK TEDAVİSİNE ENGEL DEĞİL

Kadın Hastalıkları, Doğum, İnfertilite(Kısırlık) ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş, oruç tutmanın yumurta ve sperm kalitesini düşürmediğini belirterek, Ramazan ayında da çiftlerin, ultrason, iğne ve ilaçların iftardan sonra yapılması durumunda tüp bebek tedavisine devam edebileceğini söyledi.

Op. Dr. Ecemiş yaptığı açıklamada, tüp bebek tedavisi boyunca hastaların, iğne ve ilaç kullandığı, ultrasona girdiği için oruç tutamayacağını düşündüklerini ve Ramazan ayında tüp bebek tedavisini ertelediklerine belirtti. Bu nedenle, Ramazan ayında hasta sayısında azalma yaşandığına dikkat çeken Op. Dr. Ecemiş şöyle devam etti:

"Ramazanda uzun süren açlık, tedavideki hastayı olumsuz etkileyebilir. Öncelikle hasta; kan şekerindeki düşmeye bağlı olarak halsizlik, asabiyet, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabilir. Ancak, yine de hasta hem tüp bebek tedavisi yaptırıp hem de oruç tutuyorsa ultrasonunu, iğneleri ve ilaçları iftardan sonra yapılabilir. Sadece, hastanın yumurtalarının toplanacağı gün, hastanın anestezi alacağı için oruç tutamayacağı kendisine önceden bildirilmelidir. Ramazan ayı bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin de sigara, alkol gibi olumsuz alışkanlıklardan kurtulması için de bir fırsat olabilir. Ramazanda bir gün içinde en az iki öğün yemek yenildiğinden dengeli beslenilirse vücudun ihtiyacı olan kalori, protein ve vitamin miktarı da yeterince karşılanmaktadır. Bundan dolayı erkekte sperm bayanda yumurta kalitesi azalacak diye endişelenmeye gerek yoktur.Ramazan ayında oruç tutmak yumurta ve sperm kalitesini düşürmez."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber