Kalp profesörü ABD'den döndü, hizmet için devlet hastanesini seçti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Ekim 2009 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, yıllarca en seçkin bilim adamlarını yabancı ülkelere kaptırdı. Ancak bu durum tersine dönmeye başladı. Çocuk kalp profesörü Volkan Tuzcu, yaşanan gelişmeye örnek isimlerden biri.

Dünyada ilk kez X ışınlarının ortaya çıkardığı radyasyon yerine üç boyutlu teknikle çocuklardaki kalp ritim bozukluğunu çözen Tuzcu, ABD'den kesin dönüş yaptı. Üstelik özeli değil devlet hastanesini tercih etti. Prof. Tuzcu, İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi'nde hem hastalara bakacak hem de Türkiye'de bölümü olmayan 'çocuk elektrofizyolojisi' alanında uzman yetiştirecek.

Tamamen 'hizmet' saikiyle böyle bir karar aldığını belirten Tuzcu, "Orada kalsaydım veya Türkiye'de büyük bir özel hastanede çalışsaydım; ülkeme değil kendime hizmet edecektim." diyor. Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi'ne maddî durumu yetersiz hastaların geldiğine dikkat çeken Tuzcu, şöyle devam ediyor: "Onların da bu kalitede tedaviye ihtiyacı var. Ayrıca hastanemizde yeni kurulan 'Çocuk Aritmi Merkezi'yle Türkiye'de bu alandaki ilk doktorları yetiştirmeyi hedefliyoruz." Prof. Tuzcu, "Amerika'da birçok üniversiteden ciddi teklifler aldığını belirtiyor: "Ama ben hep ülkeme gelmek istedim. O zaman şartlar uygun olmadı. Sağlık Bakanı'mızın da desteklediği ülkeme bu dönüşümle Mehmet Akif Ersoy'da halkımıza hizmet etmeyi ve sahamda uzman hekimler yetiştirmeyi hedefliyorum." Prof. Tuzcu, Türkiye'de kamu kurumlarında çocuklarda kalp ritim bozukluğunu çözecek elektrofizyoloji çalışmasını yapan uzmanların bulunmadığını ifade ederken, açığı kapatmayı amaçladıklarını ifade ediyor. Tuzcu'nun bir başka önemli projesi de daha önce görev yaptığı Amerika ve Almanya'daki merkezlerle Türkiye arasında eğitim, tedavi ve araştırma sahalarında bir işbirliği kurmak.

Prof. Dr. Volkan Tuzcu, 1990 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Ardından ABD'ye gitti. Michigan Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde önce çocuk ihtisası sonra da çocuk kardiyoloji ihtisası yaptı. Daha sonra Houston'daki ünlü Baylor Üniversitesi Texas Çocuk Hastanesi Çocuk Kalp Merkezi'nde 'elektrofizyoloji üst ihtisası'nı tamamladı. 1998 yılında Türkiye'ye dönen Tuzcu, burada da boş durmadı. Almanya'dan gelen teklifle Giessen Üniversitesi'nde çocuk elektrofizyoloji kürsüsünün kurulması için önayak oldu. Bu dönemde Türkiye ile Almanya arasında mekik dokuyan Tuzcu, 2003 yılında ABD'ye geri döndü. 2003 yılında Ohio'daki Cincinnati Üniversitesi Çocuk Hastanesi'ne yardımcı doçent olarak atandı. Bir yıl sonra da Arkansas Üniversitesi Çocuk Hastanesi Çocuk Elektrofizyolojisi bölümüne geçti. Burada sırasıyla doçent ve profesör oldu. 2004 yılında ise çocuklarda kalp ritim bozukluklarının teşhis ve tedavisiyle ilgili olarak kalp kateterizasyon işlemlerinin birçoğunu zararlı "X" ışını kullanmadan tedavi edebilen bir yöntem geliştirdi. Böylelikle hem hasta hem de çalışanlar için radyasyon riski ortadan kalktı. Bu çalışması Amerika'da birçok televizyon ve internet sitesinde geniş yankı buldu. Harvard Üniversitesi yöntemi uygulamaya başladı. Tuzcu'nun bu dönemdeki bir diğer önemli çalışması kalp ritim bozukluğunun tedavisini yakarak değil dondurarak gerçekleştirmesi oldu.

'Dünyada anormal hücreler tekrar geri gelebilir' endişesiyle sınırlı problemlerde kullanılan bu yöntemi, Tuzcu çocuklarda birçok taşikardi sorununda başarılı bir şekilde uyguladı.

ÇAĞLAR AVCI İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber