30 yıl sonra Diyanet'e yeni kanun

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Kasım 2009 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yıllardır ihtiyacı olan teşkilat yasa tasarısı, TBMM yolunda. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Meclis'e göndermeye hazırlandıklarını açıkladığı yasa tasarısı birçok yenilik getiriyor. Tasarıya göre, ilahiyat fakültesi mezunu Kuran kursu hocaları, Kuran kursu öğretmeni statüsü kazanacak. Bu durumdaki kişilerin maaş ve özlük haklarında iyileştirme sağlanacak. Tasarıyla yeni ihdas edilen bu kadro halen görevini yürüten imam hatip mezunu Kuran kursu hocaları için geçerli olmayacak, onlar görevlerini öğretici olarak sürdürmeye devam edecek. İlahiyat mezunu hocalar öğretmen, imam hatip lisesi mezunu olanlar öğretici kadrosunda görev yapacak.

30 YIL SONRA YENİ YASA

Teşkilat yasasının birçok maddesi, 1979 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Boşluk, yönetmenlik ve genelgelerle dolduruluyordu. Yeni yasa, 30 yıl sonra bu alandaki boşluğu dolduracak.

BÜYÜK CAMİLERE BAŞİMAM

İmamlara kariyer sistemi getirecek olan yasa tasarısı, din görevlilerini üç gruba ayıracak. Sultanahmet ve Kocatepe gibi büyük camilerde görev yapacak olanlar başimamlar arasından seçilecek. Yasa, imamları, imam hatip, uzman imam hatip ve baş imam hatip olarak, müezzinleri de müezzin ve başmüezzin olarak kariyer basamaklarına ayırıyor. Başimam ve başmüezzinlerin oranı, toplam kadro içerisindekilerin yüzde 10'unu geçmeyecek. Uzman imamların oranı ise toplamın yüzde 20'si kadar olacak. Maaş ve özlük hakları da kariyer sistemine göre düzenlenecek.

DİN İŞLERİ UZMANLARI GELİYOR

Teşkilat yasası ile Diyanet bünyesinde ilk kez din işleri uzmanlığı kadrosu ihdas ediliyor. Diyanet bünyesindeki bu kadroların yüzde 90'ı ilahiyat, yüzde 10'u ise ihtiyaca göre diğer alanlardan istihdam edilebilecek. Yasa ile murakıplık kadroları ise iptal ediliyor. Bu kişiler uygun kadrolara atanacaklar. İlahiyat mezunu murakıplara ise iki kere vaizlik sınavına katılma hakkı tanınacak. Başarılı olanlar vaizliğe atanacak.

CAMİ SAHİBİ OLMAYA KRİTER

Düzenleme ile bundan sonra yapılacak camilerin arazilerinin kamuya ait olması ön şart olacak. Böylece şahıs ve derneklerin cami sahibi olmasının önüne geçilecek.

Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak cami ve mescitlerin arsalarının Hazine, belediye, köy tüzel kişiliği, diğer kamu tüzel kişiliği ya da Türkiye Diyanet Vakfı adına tescil ettirilmesi şartı aranacak.

SİYASET HASSASİYETİ

Yasa ile Diyanet personelinin siyasete son derece mesafeli yaklaşması amaçlanıyor. Buna göre Diyanet personeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun memurlar için yasakladığı siyasi faaliyetten başka hizmet içinde veya dışında herhangi bir siyasi partiyi övemez ve yeremez. Bu konudaki eylemleri sabit olanların görevlerine son verilecek.

KURAN KURSUNA YAŞ İNDİRİMİ

Tasarıyla, ilköğretim üçüncü sınıftan sonra öğrenciler Kuran kurslarına gidebilecek. Diyanet'te din hizmetleri, eğitim hizmetleri, dini yayınlar, dış ilişkiler ve insan kaynakları olmak üzere toplam 5 genel müdürlük kurulacak. Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, en az ilköğretim üçüncü sınıfı bitirenler için okulların tatil olduğu dönemlerde Kuran kursları düzenlemekle yükümlü olacak. Mevcut düzenlemede, ilköğretim 5. sınıfı bitiren öğrencilerin Kuran kurslarına katılmalarına izin veriliyordu.

Volkan YANARDAĞ-ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber