YÖS sınavına hazırlanan öğrenciler şokta

Haber Giriş : 25 Ocak 2010 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınav tarihine çok kısa bir süre kala YÖS'ün kaldırılması öğrencilerin tepkilerine neden oldu

Yabancı ülke vatandaşı olan öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere girebilmek için yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) kaldırılacak olması, sınava hazırlanan öğrencilerin tepkisine neden oldu.

Avrupa'da yaşayan Türk asıllı ve yabancı ülke vatandaşı olan öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere girebilmek için yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) kaldırılıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) pek çok bakanlık, kamu kurumu ve üniversitelerin görüşlerini alarak aldığı kararı ?Çağa ayak uydurma, üniversitelere okutacağı yabancı öğrenciyi seçme ve milli gelire katkı sunmaö olarak açıkladı. Sınav tarihine çok kısa bir süre kala bu sınavın kaldırılması, gerek evlerinde gerekse özel dershanelerde bu sınava hazırlanan öğrencileri zor durumda bıraktı. Köln'deki özel bir dershanede YÖS sınavına hazırlanan öğrenciler bu durumu protesto ettiler.

GENCİMİN RÜYASINI YIKTILAR?

23 yıllık eğitimci Mahmut Şahin ise YÖK'ün almış olduğu bu karara şu sözlerle tepki gösterdi:

?Biz eğitimciler geleceğin eğitimli gençler ile kurulacağına inanan insanlarız. Biz bu gençlerimize çok inanıyoruz. Ama nedense bu gençlerin önüne sürekli bir bariyer konuluyor. Türkiye sevdasına üniversite sevdasına odaklarken bu insanlar benim gencimin rüyasını yıkıyorlar. Duygularını yıkıyorlar. Nedir bu gençlerle sorunları? Eğer bu gençlerimiz gerçekten üniversiteye yerleştirilecekse sınav gereksiz. Zaten Türkiye'de bir sınav ülkesi ama tarihi belirlenmiş zamanı belirlenmiş formatı belirlenmiş bir sınavı tam yedi gün kala bir öğrencimin dediği gibi kaldırmak ancak bizim gibi ülkelerin demokratik ve hukuksal sisteminde olur. Yanlış bir karar. Bu sınava yabancı uyruklular, dünya'nın her tarafındaki insanlar giriyordu. Hadi ben buradaki Türkiye uyruklulara anlatayım. Dünyadakilere nasıl anlatacaksınız? Yani bu dünyada bir ülkemin imajını nasıl anlatacaksınız? Son yedi günde nasıl karar alabilirsiniz?"

BÜYÜK ŞOK YAŞIYORLAR

Köln'de YÖS sınavına hazırlanan ve bu haberi aldıktan sonra derslere artık konsantre olmadığını belirten Kübra Çağlar şunları söyledi:

Bizim tek merak ettiğimiz soru bu kadar kısa zaman içerisinde hangi sebepten dolayı YÖS'ü kaldırıyorlar. Başvurulara, kayıtlara 2 hafta kala YÖS'ün kaldırılması bizim için büyük şok. YÇS'den de girecek öğrenciler olduğu için YÖS'den giremeyenler YÇS'ye yönelecekler. YÇS'nin zaten kontenjanı belli. Bu işin tabi birde maddi boyutu var. Sonuçta buradaki bütün arkadaşlar bütün hayat akışlarını YÖS'e göre yönlendirdiler. Herkes bu işe konsantre oluyor, herkes bununla yatıp kalkıyor. Herkes sabah uyandığında tıp okuyacağım, doktor olacağım hayaliyle kalkıyor yatağından. Bu hayali kimsenin söndürmeye hakkı yok diye düşünüyorum."

YÖS İÇİN OKULUNDAN AYRILMIŞTI

Cansu Şahin ise Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim görmek için Almanya'daki okulundan ayrıldığını belirterek şöyle konuştu:

Ben Almanya'da okuduğum bölümden vazgeçtim ki Türkiye'de gerçekten kalbimden istediğim bir bölümü okuyayım. Bu vesileyle ülkemin doktor eksikliğini Avrupa'dan gelen bir insan olarak o topluma yararlı olayım. Bu sınav hakkımız elimizden alındı. Şuan alternatif bir çözümde gösterilmiyor. YÖK merkeziyle de konuştuk, basın sözcüleriyle de konuştuk. Bize başka bir yol da gösteremiyorlar, o zaman bu sınavı niye kaldırıyorlar. Benim moralim bozuk, sabahtan akşama kadar çalışıyordum ki istediğim bölümü tutturabileyim Türkiye'de. Bütün çalışmalarımız boşuna gitmiş gibi gözüküyor. Savaş bölgelerinden gelen insanlar var bu sınav için. Varını yoğunu satan, ailesinden uzak kalan insanlar var. Bunlara bir sene öncesinden yasalara göre açıklama yapmaları gerekiyorlardı ki o insanlar ona göre hazırlansın. Şubat'ın 7'sinde biz başvuru yapacaktık. Bütün insanlar hazırlanmışken, herkes umut doluyken böyle bir karar alınması Türk imajı için katliam gibi bir durum."

HAZIRLIĞIN MADDİ BOYUTUNU HATIRLATTI

Sınava hazırlanmanın psikolojik boyutunun yanı sıra maddi giderlerinin de olduğunu hatırlatan Canan Berk, şimdiye kadar ettikleri masrafların boşa gittiğini belirterek, ?Biz aylardır buraya geliyoruz. Maddi manevi yönden çok kaybımız oldu eğer bu sınav gerçekten kaldırılacaksa. Bir sürü yol gelip gidiyoruz biz. Ben her gün 80 - 90 kilometre yok gelip gidiyorum. Bazı arkadaşlarım var burada 300 - 400 kilometre yollardan geliyorlar. Hafta sonları burada kalıyorlar. Biz bu kadar çileyi çekerken kimse aylardır hiçbirşey demiyor sonra sınava birkaç gün kala elimizden alıyorlar bu imkanımızı. Madem kaldıracaklardı en baştan söyleselerdi bizde bu kadar çileyi çekmezdik" dedi.

ZOR DURUMDAYIZ"

Fulya Önder, YÖS sınavına hazırlanırken sınavların kaldırıldığı haberi üzerine adeta yıkıldığını belirterek şunları söyledi:

Biz şuan çok zor durumdayız, hakkımız son derece yenmiş durumda. Aylardan beri burada çalışıp didiniyoruz. Çoğu arkadaşımız Almanya'daki okulunu bıraktı, tam anlamıyla buraya konsantre olmak için. Şimdi hiçbir gerekçe göstermeden bu sınavı kaldırdılar. Biz ülkemize geri dönmek istiyorduk, burada doğduk büyüdük ama ülkemize geri dönmek, orada yaşamak ve okumak istiyorduk. Ama bu hayallerimizi yerle bir ettiler, hiçbir gerekçe sunmadan, bizi hiç düşünmeden.?

EĞİTİM İÇİN ENGEL TANIMIYORDU

Avrupa'nın her yerinde YÖS'e hazırlık dershaneleri olmadığı için her hafta Hollanda'dan Köln'e gelen ve haftasonları bu şehirde kalan Yıldız Ak ise, ?Ben tıp okuyabilmek için Hollanda'dan geliyorum. Aylardır ailemden uzağım. Bir sürü zorluklar çekerek geldim buraya. Bir anda bütün emekler boşa gidiyor, hiçe sayılıyor. Benim için tıp çok büyük bir hayal, çoğu arkadaşım için bu böyle. YÖS'ü kaldırıyorlarsa YÇS'nin genişletilmesi bizim için bir alternatif olabilir. Biz Türkiye'de iyi bir gelecek istiyoruz. Türkiye'nin kendisini daha yüksek yerlere getirmesi için uğraşırken gençlerinin önünü kapatmasını istemiyoruzö diye konuştu.

DHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber